Зелената сделка няма алтернатива, но крие и рискове, заяви президентът

...
Зелената сделка няма алтернатива, но крие и рискове, заяви президентът
Коментари Харесай

Румен Радев: Зелената сделка няма алтернатива, но крие и рискове

Зелената договорка няма опция, само че крие и опасности, съобщи президентът Румен Радев на кръгла маса за зелената промяна, проведена от Дир.бг и " 3Е news ".

Радев акцентира, че зелената договорка е и бездънен развой на софтуерна и личностна промяна. Това е смяна даже по метода, по който прекарваме свободното си време, сподели президентът. Според него рисковете са от загубата на базови мощности, които са нуклеарната сила, газът и въглищата. " Ако минем към 100% сила от възобновими източници, без да сме решили въпроса за съхранението на силата, рискуваме красивата зелена концепция да катастрофира ", уточни президентът. Той съобщи, че евтината сила е в основата на производството и, в случай че една страна създава доста скъпа сила, губи конкурентоспособност.

" Трябва да създадем всичко допустимо да запазим автономността на нашата енергийна система. Да използваме в оптималната степен нашите естествени дадености като високопланински води, геотермални, слънце и вятър, както и нашите достижения като усвоени технологии, изключително в нуклеарната енергетика, да използваме големия потенциал и научни разработки на нашите учени и научни звена ", сподели Радев. Президентът добави, че с цел да стане всичко това е нужна национална енергийна тактика, която да сплоти нашите старания и принадлежности. Тя завърши през 2020 година, трябваше до тогава да имаме енергийна тактика с обсег до 2030 година и обсег до 2050 година, напомни президентът.

" Крайно време е да се появи такава тактика, с цел да можем когато работим с нашите европейски сътрудници ясно да кажем времеви периоди. Защото когато няма времеви периоди, ние се нареждаме на опашката на стратегиите за обективен преход, на териториални проекти ", уточни Румен Радев.

На интернационалния конгрес, който протече под мотото " Зелената договорка - нововъведения, вложения и обективен преход " участва еврокомисарят за " Сближаване и промени " Елиза Ферейра, президентът на Европейската капиталова банка Вернер Хойер, зам.-председателят на банката Лиляна Павлова, вицепремиерът Борислав Сандов, вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов, евродепутати, народни представители, кметовете на Тирана, Габрово, Русе и Перник, някогашни министри. Еврокомисарят по " Икономика " Паоло Джентилони и еврокомисарят " Иновации, научни проучвания, просвета, обучение и юноша " Мария Габриел се включиха посредством видеоконферентна връзка.

" Целите на политиката на Европейски Съюз до 2050 година за съвременна, ресурсноефективна, конкурентоспособна и климатично неутрална стопанска система ще трансформират нашата страна. За постигането на тези цели имаме задоволително принадлежности и финансиране ", сподели на конференцията министърът на районното развиване в оставка Гроздан Караджов.

Зелената договорка е модел за стабилно развиване, сподели Данаил Николов, заместник-министър на енергетиката, по време на интернационалния конгрес. Заместник-министърът посочи, че след едностранното прекъсване на газовите доставки от Русия, държавното управление е посочило, че може да се оправи с диверсификацията им и да употребява всички налични енергийни запаси у нас.

Владимир Малинов, изпълнителен шеф на " Булгартрансгаз ", сподели, че Зелената договорка не е нова тематика от позиция на това да живеем природосъобразно. Енергията би трябвало да бъде налична, сигурна, нещо, което може да си разреши всяко семейство и да бъде зелена. Природният газ не е мръсна дума, въпреки през днешния ден да се възприема, че е знак на взаимозависимост, само че природният газ не е единствено съветски, посочи Малинов. Той изрази мнение, че газът ще е гориво на прехода. По думите му планът за уголемение на газохранилището в Чирен ще разреши да понижим зависимостта си, както и по-добри ценови равнища на синьото гориво.

Ангелин Цачев, изпълнителен шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), сподели, че зелената промяна ще бъде част от нашия живот през идващите 20-30 години, до момента в който тече този временен интервал и това е начало на нещо по-добро за нас и за цяла Европа.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР