Зехтинът е растителна мазнина, извличана от плодовете на маслиновите дървета

...
Зехтинът е растителна мазнина, извличана от плодовете на маслиновите дървета
Коментари Харесай

Зехтинът - божи дар

Зехтинът е растителна лой, извличана от плодовете на маслиновите дървета (Olea europaea). Тя се употребява най-вече за готвене, само че също и в козметиката и сапуните и е потвърдено потребна за организма. Според римския природоизследовател Плиний, " Две са течностите, най-полезни за човешкото тяло. Вътрешно - виното, външно - зехтинът. Но този, последният, е повече от нужен ". Дали като лечебно средство, като разхубавител, диетичен или кулинарен деликатес, " златистожълтата течност " от епохи участва непроменяемо в бита на хората.

 За мощната връзка сред маслиновото дръвче и неговите плодове с религиозния и светския живот свидетелстват многочислени източници - писмени документи и творби на изкуството. До наши дни са непокътнати също и доста  традиции - празници на " течното злато ". В Библията в преданието за Ной се загатва, че той изпратил гълъб, с цел да види дали се е оттекла водата от Потопа, а птицата се върнала, носейки в човката си маслиново стръкче. От преданията на разнообразни нации са познати и описания за " далечни страни ", където " порастват лози, смокини и маслинови дръвчета ". Маслиновото стръкче било знак на мира, а по-късно и на благосъстоянието. По време на Олимпийските игри маслиновото стръкче се приемало като знак на победа. В античен Рим зехтинът принадлежал към всекидневната храна. Внасяли го най-вече от Испания. Доказателство за размера на този импорт е хълмът край град Остия, формиран от части на счупени съдове за зехтин.

 Хипократ съветвал хората да употребяват зехтина за персонална хигиена. Гърците измислили и първия сапун, смесвайки талк, пепел и няколко капки от жълтото злато. Арабите усъвършенствали технологията, като сварили зехтин и пепел във вода, а през XI век в Марсилия, Генуа и Венеция почнали да създават същински течен сапун; твърдият сапун бил фиктивен едвам през XVIII век. И до момента хубавият сапун се прави със зехтин и коства скъпо. Хипократ, Гален, Плиний и други антични лечители означават невероятните целебни свойства на зехтина, като го назовават магически. Многобройните модерни проучвания удостоверяват потребните качества на зехтина. Сега този чист естествен артикул необятно се употребява в качеството си на оздравително и хранително средство.

 Известно е, че точно поради целебните си свойства зехтинът влиза в състава на 473 медикамента, въведени в регистъра на Гален. В предишното зехтинът е бил считан за най-хубавото средство за масаж. Но първите същински научни работи, свързани със зехтина, стартират едвам през 1889 година във Франция. В тях се твърди, че кехлибарената течност понижава отделянето на киселини в стомаха. Половин век по-късно, през 1938 година, в различен теоретичен етюд се оповестява за способността на зехтина да пречиства жлъчния мехур. Всички тези, както и други целебни свойства на зехтина, са обусловени от неговия състав. Той е променлив и зависи от типа на употребяваните маслини, от годината на реколтата, от района и от метода на обособяване на маслото. От Гърция маслината се популяризирала по цялото Средиземноморие. Щафетата подхванали финикийците, отнасяйки клончета в Сирия и Палестина. Римските императори разсадили дърветата по територията на империята - цяла Северна Африка се покрила с плантации. След това делото траяли испанските завоеватели. Задължително се предписвало да вземат на борда на кораба маслинови фиданки. По този метод през XVI век маслината пресякла Атлантика и се заселила в Мексико, Перу, Чили и Аржентина.

 Светът от дълго време се е пристрастил към маслото, добивано от плодовете на маслината. Днес три страни са водачите, заливащи с течното злато целия свят - Испания, Италия и Турция. В европейските магазини, в Съединени американски щати, Япония и Русия най-вече се продава испански зехтин от Андалусия, по-малко италиански, само че пък той се счита за най-качествен. Маслините, отгледани на туниското крайбрежие са толкоз качествени, че даже испанците ги изкупуват. Във Франция маслините порастват на първо място в региона на Ница - там има 1500 дървета.

 В древността гърците са мачкали маслините с дървени сандали, също както гроздето за вино, по-късно ги заливали с топла вода, а маслото, което изплувало, изгребвали ръчно. И до през днешния ден този способ се практикува в Алжир  . В Корсика маслините се изсипвали в чувал, тъпчели ги, а маслото изсипвали в корито. Първите маслопреси са изобразени в египетските стенописи - изначало те били привеждани в придвижване ръчно, след това присъединили животните - коне, магарета, камили. Такива машинки употребявали в Сирия, Рим, в Северна Африка. Технологията за производството на зехтин обаче не се е трансформирала през вековете, като в последниете години разликата е, че с изключение на придобит по безусловно механизиран и автоматизиран метод, полученият артикул се пречиства в центрофуга и се филтрира.

 За усета и цвета на зехтина се грижат дегустаторите. Един експерт елементарно ще отличи миналогодишен зехтин от прясно изстискания, полученият от ръчно брани маслини или от маслини, събирани от земята. За да се дефинира цветът, зехтинът се слага в сини чашки без столче; с цел да се улови ароматът и усетът му, оказва помощ нагряването до 28°С, като дегустацията става с дребна лъжичка. За нас, елементарните потребители, е задоволително да знаем, че съгласно европейските правила зехтинът се дели на 3 категории. Най-качественият и безценен зехтин е Extra Virgin и Virgin, получен посредством механично студено сплескване. По-ниско качество има зехтинът, получен посредством нагряване на маслинените джибри, а за най-нискокачествен се счита смесеният зехтин, в който има масло, получено посредством студено сплескване и рафинирано. Всички хвалебствени слова, казани за зехтина, се отнасят точно за Extra Virgin и Virgin. Зехтинът укрепва съдовете и сърцето, пречиства кръвта, не покачва равнището на холестерина, покачва имунитета, оказва помощ на храносмилането, предотвратява стареенето на клетките, инфаркт, диабет и даже рак.

 Цялата средиземноморска кухня е въодушевена и подправена с този скъп артикул. За салати се употребява Extra Virgin и Virgin, а за готвене - пречистен зехтин. Французите не позволяват да се готви със зехтин, само че останалите европейци умерено го наливат в тиганите. В поддръжка на последното е фактът, че зехтинът гори при 210-230°, до момента в който рафинираното слънчогледово олио още при 170°.

 Зехтинът е най-здравословната и най-бедна на калории лой. Богат е на линолова и олеинова киселина, витамин Е, фосфор, желязо, белтъчини, минерали. Зехтинът е богат на полиненаситени мастни киселини и редки мононенаситени есенциални мастни киселини. Установено е, че зехтинът дава добър възстановителен резултат при лекуване и профилактика на сърдечно-съдовите болести. С негова помощ може доста да се понижи равнището на «лошия» и да се усили «добрият» холестерол, да се понижи интензитета на свободнорадикалното окисляване, да се възстановява артериалното налягане, да се усили еластичността на артериалните стени и да се понижи рискът от формиране на тромбози. Зехтинът забавя протичането на процесите на стареене в организма.

 Експериментите демонстрират, че мишки, хранени със зехтин, са живели по-дълго от тези, които са хранени със слънчогледово или царевично масло. Същото се следи и при хората: на о-в Крит, където локалните поданици използват най-вече зехтин, продължителността на живот е една от най-високите в света. Американски учени потвърдили, че в случай че се пие по една супена лъжица зехтин дневно, като едовременно се понижи използването на други мазнини, рискът от рак на гърдата ще спадне с 45%. Изследванията са правени в продължение на 4 години. В тях са взели присъединяване повече от 60 хиляди дами на възраст от 40 до 76 години. Гръцки учени откриват, че при  приложимост на 3 супени лъжици зехтин на ден, рискът от заболяване от ревматоиден артрит понижава 2,5 пъти. Ето единствено някои от потребните свойства на обожествяваната златистозелена течност:

Полезен е при болести на сърцето, оказва помощ при разстройства в храносмилането, облекчава активността на черния дроб и почиства кожата. Помага при лекуване на открити кървящи рани по кожата. Правят се компреси, които се оставят да работят по време на сън. С него може да се понижи образуването на белези по кожата. Раничките се намазват всяка вечер незабавно откакто коричката им се обели. При възпаления на ушите, сливиците и гърлото зехтинът се стопля в емайлиран съд на водна баня и се смесва с ленено семе (1:3). Сместа се сипва в торбичка от ленено платно, след това се обгръща в памучна забрадка и се слага върху шията. Бинтова се и се държи 15 минути. За пречистване на стомашно-чревния тракт се предлага да се изпива по 1 с.л. зехтин на гладен корем. Ако сте вървели доста денем и краката ви са изморени, масажирайте ги пламенно към половин час със зехтин, разбъркан със сок от лимон. За да премахнете мазолите по краката, използвайте компрес от нарязан чесън и зехтин. Срещу ухапвания от инсекти и изгаряния, смесете 2 чаени лъжички зехтин с един белтък от яйце и намажете върху засегнатото място. Ако преди пиянство на алкохол вземете една чаена лъжичка зехтин, той ще бъде признат по-добре от вашия организъм, защото покрива лигавицата на стомаха и подкрепя черния дроб да отдели алкохола, преди да е проникнал в кръвта. Болните от хепатит би трябвало дълготрайно време да вземат всяка заран по една чаена лъжичка зехтин и да изплакнат устата си с комат лимон по-късно.

Тайните на Нефертити

 Красивата египетска кралица се къпела във вода със зехтин. Тя се кълняла в неговата разкрасяваща мощ, настояват старите хронисти. Козметичните рекомендации могат да се извършват и през днешния ден:

За да се резервира красивият бронзов загар на кожата, се прави козметична маска от 4 суп лъж. брашно, 1/2 чаша прясно мляко, 1 суп. лъж. мед и 1 суп. лъж. зехтин. Маската се слага върху лицето и шията, до момента в който е още топла. Сваля се след 10 мин. Лицето се измива с хладка вода. Гланц за косата: 1 свеж жълтък се смесва с малко лимонен сок, след което на капки се прибавя зехтин. Тази маска е подобаваща за суха коса. За ослепително бели зъби се подготвя примес от няколко капки зехтин и малко морска сол. Зъбите се натриват с четка и се изплакват добре. Банята във вана, в която са капнати няколко капки зехтин, подхранва кожата на тялото, заздравява нокти, които се чупят елементарно. Когато по кожата личат белези след бременност, местата се натриват постоянно със зехтин, тялото се загръща със затоплена хавлиена забрадка и се изплаква след 10 минути. За красиви ръце: покрийте ги за 10 минути с прясно нарязани картофи, изплакнете ги с хладка вода и по-късно леко ги масажирайте със зехтин. За да избегнете изсушаването на кожата, потопете ръцете за половин час в хладък зехтин и по-късно им направете компрес с хума и зехтин. Ако кожата ви е суха, смесете сърцевината на едно авокадо със зехтин и направете маска на лицето си. След 20 минути изплакнете с хладка вода. При бръчки - смесете сока от един лимон с две супени лъжици зехтин и масажирайте нежно лицето два пъти седмично преди лягане. За да имате постоянно нежна кожа, намазвайте тялото си със зехтин, преди да се изкъпете. Срещу пърхот смесете 150 г зехтин с 20 г рициново масло и толкоз одеколон, по-късно намажете цялата примес върху косата и след 20 минути я измийте. За красива и блестяща коса, смесете един жълтък, сока от един лимон, половин чаша бира и една супена лъжица зехтин. Със сместа направете петминутна разтривка на косата, преди да я измиете с шампоан.

Кулинарни препоръки

 Въпреки че е апетитен и потребен, зехтинът би трябвало да се използва спестовно, или както поучават майсторите кулинари - " салатата да не плува ". Ако се употребява за готвене, не трябва да се загрява мощно, тъй като губи от потребните си качества и горчи. Вкусен и благоуханен зехтин за фалшификация на салати се получава, като в бутилката се натопят клонки от розмарин или мащерка, салвия (градински чай), риган или дребни люти чушки. Смесен със счукан чесън, зехтинът е чудесна фалшификация за хайвер от зеленчуци (печени чушки, патладжани и домати).

Автор: Калина Петкова

Инфо: www.bb-team.org

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР