Зехтинът е превъзходна алтернатива на олиото за готвене. Освен вкусно,

...
Зехтинът е превъзходна алтернатива на олиото за готвене. Освен вкусно,
Коментари Харесай

Гответе със зехтин, за да се предпазите от инсулт

Зехтинът е превъзходна опция на олиото за готвене. Освен вкусно, то има незаменими изгоди за организма.

Редовната консумация на маслиненото масло понижава риска от инсулт с близо 50 %. До този извод стигат учени от Франция, откакто провели огромно изследване.

Специалистите от Университета в Бордо са анализирали деликатно картоните на близо 8 000 души на възраст над 65 години. Участниците в проучването били от три френски града. Условието било те да нямат фамилна история с инсулт. Възрастните хора са следени в продължение на пет години.

Основният аршин бил техните хранителни привички и по-конкретно използването на зехтин. Така се оказало, че хората, които ежедневно подготвят ястията си със зехтин, понижават с 41 % риска от инсулт.

Този % понижава доста при възрастните, които използват умерени количества маслинено масло единствено за овкусяване на салати, а най-застрашени оставали хората, които въобще не включват зехтина в менюто си.

 Готвене със Зехтин

Зехтинът е богат на антиоксиданти и витамини. Той снижава неприятния холестерол в кръвта и поддържа количеството на така наречен „ добър “ холестерол. Вследствие на което се усъвършенства положението на сърдечно-съдовата система. Зехтинът е богат и на полифеноли, както и на витамините Е, А, D.

Маслиненото масло предотвратява бързото стареене на организма и понижава риска от развиването на доста заболявания. Зехтинът без подозрение може да се дефинира като скъпо естествено лекарство за човешкия организъм.

Рисковите фактори, допринасящи за мозъчния инсулт, са атеросклерозата, сърдечните болести, злоупотребата с алкохол и медикаменти.

Инсултът, именуван още апоплектичен удар, е остро нарушаване на кръвообращението на мозъка, в резултат на което се получават увреждания на мозъчните функционалности с друга степен на проваляне. Като цяло след 55 годишна възраст рискът от развиване на инсулт се усилва двойно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР