Здравословно и вкусно - сьомга с ароматно пестоНеобходими Продукти● сьомга

...
Здравословно и вкусно - сьомга с ароматно пестоНеобходими Продукти● сьомга
Коментари Харесай

Сьомга на фурна с босилеково песто

Здравословно и вкусно - сьомга с ароматно песто

Необходими Продукти

● сьомга - 4 котлета (800 г)
● лимони - 2 бр.
● сол - 1/4 ч.л.
● черен пипер - 1/2 ч.л.
● зехтин - 5 с.л.
● соев сос - 4 с.л.
● мед - 1 с.л.
● чесън - 2 скилидки
● розмарин - няколко стръка
● босилек - 1 ч.ч.
● чери домати - за гарниране

за пестото


● босилек - 2 ч.ч.
● чесън - 1 скилидка
● бадеми - 2 с.л. печени
● свеж лук - 2 с.л. наситнен
● зехтин - 1/4 ч.ч.
● пармезан - 1/4 ч.ч. настърган
● сол
● черен пипер

Начин на подготвяне

Котлетите от сьомга се измиват и се посоляват и в тях се втриват сол, черен пипер и пресованите или нарязани на ситно скилидки чесън (2 скилидки).

В купа се смесват соевият сос, пчелният мед, сокът от единия лимон и зехтинът. Разбиват се до приемане на хомогенна примес и с нея се заливат котлетите сьомга. Те се оставят в тази марината за най-малко два часа в ледник, като сред филетата се подреждат листа свеж босилек, нарязания на шайби втори лимон и стръкчета свеж розмарин.

След това се слагат в тава, застлана с намазана със зехтин хартия за печене, като под всеки котлет се поставят по няколко шайби от лимона и листа босилек и розмарин (с които се мариноваха котлетите).

Към края на печенето листата босилек несъмнено ще прегорят, тъй като са много нежни, само че пък за сметка на това ще придадат на котлетите несравним мирис и усет на опушено.

Най-отгоре котлетите се поливат с остатъка от маринатата от купата и се пекат в умерена фурна към половин час или повече, като е значимо от време на време да се поливат с лъжица от соковете, отделили се в тавата по време на печенето.

Докато се пече рибата, пригответе пестото, като запечете на изсъхнал тиган бадемите, по-късно в хаванче ги счукайте дружно с чесъна, прибавете пресния лук, зехтина и сиренето.

Счукайте всичко до приемането на кашичка. Подправете със сол и черен пипер на усет.

Маринованата сьомга е с магически усет и се сервира гореща, като всяка порция се украсява с по едно сърце (оформено с формичка за курабии) от босилековото песто, стръкчета свеж розмарин и босилек, резени печен лимон и чери домати.

Сьомгата на фурна с босилеково песто е доста вкусна.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР