Здравният министърСтойчо Кацаров се е заел да прекрати една несправедливост,

...
Здравният министърСтойчо Кацаров се е заел да прекрати една несправедливост,
Коментари Харесай

Край на нуждата от подновяване на ТЕЛК за необратимо болните


Здравният министърСтойчо Кацаров се е заел да приключи една неправда, която тормозеше необратимо болните пациенти години наред. Става дума за освидетелстването пред ТЕЛК на всеки три години.

В изявление за " Право&Здраве ", Кацаров заяви, че е разпоредил да бъдат направени промени в Наредбата за здравна експертиза, които ще бъдат оповестени за публично разискване до края на седмицата.

Ще се промени точно текстът за годност на оценката при трайно заболели пациенти, които няма по какъв начин да се подобрят.

Хората с увреждания упорстват за това от години, борба за това води от дълго време и омбудсманът на страната.

Според настоящите сега разпоредбихората с необратими болести, които няма по какъв начин да се подобрят, са принудени да се явяват на всеки три години на преосвидетелстване за ТЕЛК, тъй като това е оптималният период за годност на оценките. Омбудсманът Диана Ковачева написа писмо до здравния министър и го прикани да вкара доживотен период на трайно понижената продуктивност за всички случаи, при които водещото увреждане е необратимо. Според омбудсмана е редно и всички нужни документи за ТЕЛК да могат да се подават по електронен път. В момена жителите, които подлежат на освителестване и преосвидетелстване, минават през въртележка с разнясане на бумаги на няколко места.

Пред " Право&Здраве " министър Кацаров не изключи опцията да остане министър на опазването на здравето и в постоянен кабинет, стига да има воля за промени.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР