Здравният министър създаде работна група, която в спешен порядък ще

...
Здравният министър създаде работна група, която в спешен порядък ще
Коментари Харесай

Разглеждат действащия към момента медицински стандарт за „Спешна медицина“

Здравният министър сътвори работна група, която в незабавен порядък ще извърши обзор на настоящия все още медицински стандарт по компетентност „ Спешна медицина “, за ефикасното осъществяване на дейностите по оказване на незабавна здравна помощ.

Към сегашния миг условията за активността и структурите, които оказват незабавна здравна помощ, са избрани в Наредба № 3 от 6 октомври 2017 година за одобряване на медицински стандарт „ Спешна медицина “ и са наложителни.

Съгласно стандарта, организацията на активността на незабавните отделения се дефинира с медицинския стандарт, с правилника за устройството, активността и вътрешния ред на лечебното заведение, с правилника за устройството, активността и вътрешния ред на незабавното поделение и с вътрешните правила за взаимоотношение на останалите отделения в болничното заведение (структурите от по този начин наречения Спешен болничен комплекс) при обслужване на незабавно болен пациент. Ръководителите на лечебните заведения, в които е разкрито незабавно поделение, основават нужната организация, управляват, управляват и носят отговорност за обезпечаването на диагностично-лечебната и консултативната активност в отделението.

Съгласно условията на стандарта, незабавното поделение би трябвало да има обща зона на регистрация/триаж. В тази зона се обезпечават конюнктура и условия за къса входяща триажна оценка на пациента. Триажната зона има пряк достъп до зоната за ресусцитация (шокова зала) и да бъде подсигурена с инсталация и екипировка за начална оценка и базална поддръжка (BLS) и наблюдаване на виталните функционалности.

Стандартът съдържа логаритъм за банкет на незабавен пациент – в него е несъмнено, че всички пациенти, попаднали на територията на незабавно поделение, подлежат на медицински триаж и се категоризират по признатите триажни скали според от тяхното положение като „ сериозен незабавен пациент “, „ нестабилен/потенциално неустойчив незабавен пациент “ или „ минимална неотложност - постоянен пациент “. Триажната категория на незабавния пациент се дефинира въз основата на главно недоволство, въз основа на съществуването, типа и степента на тежест на избрани физиологични прояви (ниво на схващане, хемодинамика, дишане, телесна температура, остра болежка, кървене).

Съгласно стандарта, медицинският триаж в избраната за тази активност зона се прави от най-малко един член на незабавния екип (лекар, експерт по здравни грижи, лекарски помощник или професионален специалист) със специфична подготовка и образование за тази активност. Триажната оценка би трябвало да се извърши до 5 минути от визитата в незабавното поделение и включва отчитане за избрани витални белези (дишане, пулс, телесна температура, артериално налягане), и установяване на предварителна диагноза или главно недоволство, въз основа на които се дефинира триажната категория.

Съгласно триажната канара, избрана в стандарта, сериозен незабавен пациент (Код Червено А1) е пациент с животозастрашаващи признаци вследствие заболяване или увреждане с висока възможност от летален излаз, в случай че не се подхващат незабавни интервенции за попречване на по-нататъшна неустойчивост на дихателната функционалност, циркулацията и/или неврологичната функционалност. Тези пациенти се насочват неотложно (до 1 минута) към зала за ресусцитация (шокова зала).

Нестабилен/потенциално неустойчив незабавен пациент (код Жълто В2) е пациент с евентуална заплаха за живота, налице са признаци и признаци вследствие заболяване или увреждане, които могат да прогресират по тежест и да доведат до затруднения с висока възможност от настъпване на тежки последици за жизненоважните функционалности, в случай че лекуването не се приложи бързо. Тези пациенти би трябвало да бъдат настанени и обслужени от незабавния екип в избраната за задачата зона за преглед/спешна терапия до 30 минути от момента на установяване на триажната категория.

Стабилен пациент (код Зелено С3) е пациент с признаци и признаци вследствие заболяване или увреждане с невисок капацитет за напредък към по-тежко положение, тежки последици или затруднения. Тези пациенти би трябвало да бъдат настанени и обслужени от незабавния екип в избраната за задачата зона за консултации/пациенти с минимални повреди за бързо следене - fast track, до 120 минути от установяване на триажната категория.

Всяко незабавно поделение би трябвало да поддържа и обезпечава на видно място написани логаритми за държание при най-често срещаните сериозни незабавни положения.

Регистрацията на постъпващите в Следствен отдел към окръжна прокуратура лица се провежда на правилото на приемно-регистрационно гише, като предвид на обстоятелството, че водещо е незабавното положение на пациента, стандартът дефинира, че регистрационното изявление се организира само след осъществяване на медицински триаж, т.е. откакто е оценено неговото положение. Стандартът категорично дефинира, че след осъществяването на медицински триаж се пристъпва към запис на пациентните данни с регистрация за банкет в незабавното поделение. С оглед на това, данните за регистрация на пациента могат да се събират от пациентите или придружителите на всички места на територията на незабавното поделение, редом с неговото обслужване - на място в общоприетите клинико-терапевтични зони или на регистрационното гише за оформяне на детайлите по приема на незабавния пациент.

Компетентният орган за надзор върху активността на лечебните заведения, на медицинските действия и на качеството на здравната помощ е Изпълнителна организация „ Медицински контрол “. Проверки за сходство с условията на медицинските стандарти правят и районните здравни инспекции.

Обръщаме внимание, че в изпратено по-рано през днешния ден до Вас прессъобщение – изказване на здравния министър, беше посочено, че одит ще бъде осъществен във всички незабавни отделения на лечебните заведения, както и че ще бъде преразгледана нормативната уредба, касаеща обслужването на незабавни пациенти.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР