Здравният министър проф. Николай Петров лансира идеи за промени във

...
Здравният министър проф. Николай Петров лансира идеи за промени във
Коментари Харесай

Здравният министър ще инициира промени след скандалния случай с отказана помощ

Здравният министър проф. Николай Петров стартира хрумвания за промени по отношение на грижата за пациенти, потърсили незабавна помощ. В последните дни два случая приковаха публичното внимание, като единият от тях докара до инспекции в столични лечебни заведения и уволняване на екип от " Пирогов ".

" Отново ще актуализираме тази заповед на мой предходник министър, че пациент се транспортира в най-близкото лечебно заведение. Но няма да спрем дотук, а ще продължим по-нататък: в лечебното заведение пациентът остава и в случай че той не е профилен, ще би трябвало лечебното заведение да има грижата да го предислоциира към друго лечебно заведение, където профилът да бъде по-добър, а не това да бъде грижа на екипа с колата за спешна помощ ", сподели министърът.

Той изясни, че ще се подхващат и ограничения, които да облекчат околните на пациенти, умряли в болница, в този сложен миг. " Един по-ясен правилник при умряли пациенти за техните близки - нищо не коства да тръгне една сестра, санитар и да менаджира ходенето по гишета - тук за щемпел, там за входящ номер, там за произлязъл номер ", сподели министърът.

Министърът на опазването на здравето разясни, че има намерение да осъществя тези свои хрумвания още през идната седмица.

74-годишният Спас Добрев издъхна на 16 септември в София. Линейка го откарва в " Пирогов ", а от незабавната болница не го записват и не поемат грижата за него. Той е откаран в Александровска болница, където макар напъните на лекарите умира.

Вдовицата на възрастния човек се срещна със здравния министър, който от своя страна разпореди инспекции. Оказа се, че нарушавания има в " Пирогов " и това накара шефа на лечебното заведение Асен Балтов да уволни незабавния екип, който е трябвало да обслужи пациента.

Националният съветник по незабавна медицина и някогашен шеф на " Пирогов " проф. Стоян Миланов акцентира, че в тази ситуация става дума за груба неточност на екипа в незабавната болница и изясни, че в системата има пропуски от години.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР