Здравният министър призна, че има забавяне в темпа на ваксинацията,

...
Здравният министър призна, че има забавяне в темпа на ваксинацията,
Коментари Харесай

Ангелов: Не е човешко да имаме ваксини и да няма желаещи


Здравният министър призна, че има закъснение в темпа на имунизацията, тъй като малко хора имат доверие във имунизациите и имат предпочитание за имунизация. Затова се планува и групи, включени до момента в последващи етапи, да могат да се вакинират по-напред.

Проф. Костадин Ангелов бе във Враца, където взе участие в работно заседание с представители на районните здравни инспекции за областите Видин, Монтана и Враца, съобщи БНР.

Ваксинацията против Covid-19 върви с недобър ритъм, регистрира министърът. И призна, че огромна част от другите страни напредват с по-добри темпове. При нас недоверието е доста огромно, като то се дължи на разнообразни фактори във времето: съмнение в институциите, съмнение към здравните управляващи. Това е нещо, за което ние ще продължим да работим, акцентира Ангелов.

Здравното министерство преглежда предложение на имунизационния щаб за ускорение на имунизацията. Идеята е в процеса да бъдат включени хора, които са планувани в идната фаза на имунизационния проект.

Натъкваме се на един доста противен факт. Създаваме организация за имунизирането на избрана група от хора и от тази група идват към 70% и би трябвало доста бързо да се намерят хора, които да бъдат имунизирани, с цел да не изхвърлят дозите, сподели професор Ангелов.

От имунизационния щаб внесоха предложение, което ние ще обсъдим във връзка с предоставяне опция да се викат хора и от идната фаза, т.е. тези, които могат да се имунизират - възрастните хора, хората с хронични болести. Така че обмисляме опцията, да " отпушим " имунизирането и в четвърта фаза, тъй като не е човешко да имаме ваксини и да чакаме някой да пристигна да се имунизира, а той да не идва, не скри паниката си Ангелов.

Здравният министър уточни една от аргументите за закъснение на имунизацията в областите Видин, Монтана и Враца: " Има персонални лекари, които поучават пациентите си да не бързат да се имунизират. Това е неясно за мен като доктор, тъй като всеки един изгубен човешки живот, на който и да е българин, е загуба за цялата страна ".

В отговор на въпрос на персонални лекари от Враца, подложен посредством медиите, за неналичието на избор на ваксина, професор Ангелов сподели: " Аз се имунизирах с имунизацията, която е налична. И да, това е най-хубавата ваксина - тази, която сега съществува. Ще дойдат дни, в които ще може да избираме ваксини, само че няма да е в този момент, тъй като сега идват избрани количества дози, за които имаме контракти. Дори от време на време те не идват в точния момент. Така че да стоим и да чакаме, не е най-хубавата тактичност за спечелването на тази борба ".

До края на месеца ще проработи електронна система, в която всеки може да съобщи по кое време и в кой имунизационен център в страната желае да се ваксинира.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР