Здравният министър потвърди епидемия от заболяванетоУгандийският здравен министър съобщи днес

...
Здравният министър потвърди епидемия от заболяванетоУгандийският здравен министър съобщи днес
Коментари Харесай

Първи смъртен случай от ебола в Уганда от 2019 година насам

Здравният министър удостовери зараза от болестта

Угандийският здравен министър заяви през днешния ден за съществуването на зараза от ебола, която е довела до гибелта на мъж в централната част на страната, съобщи Франс прес. Последният регистриран смъртен случай е бил преди три години.

" Уганда удостоверява съществуването на зараза от вируса ебола в региона на област Мубенде. Потвърден е случай на 24-годишен мъж, който е развил признаци на заразяване и по-късно е умрял ", съобщи министърът на опазването на здравето в Туитър, съобщи Българска телеграфна агенция.

Случаят е провокиран от необичаен вариант, приближаващ от Судан, който не е регистриран в Уганда от 2012 година насам, прецизираха от представителството на Световната здравна организация (СЗО) в Африка, откъдето обявиха, че ще изпратят " екип и съоръжение, които да оказват помощ за следствието и ограничението. "

Уганда и преди се е сблъсквала с епидемии от ебола, като последната от 2019 година лиши живота на най-малко петима души. През 2000 година двеста души починаха при зараза в северната част на страната.

Заразяването с ебола постоянно води до гибел, само че към този момент съществуват ваксини и лекуване против хеморагичната тресчица, която се придвижва на хората от инфектирани животни. Предаването на вируса сред хората става чрез телесни течности, като главните признаци са тресчица, повръщане, кървене и диария.

Демократична република Конго, прилежаща на Уганда, се е сблъсквала с общо 14 епидемии от ебола, последната от които беше сред април и юли тази година. Миналият месец в страната беше регистриран един случай в източната провинция Северен Киву, гранична с Руанда и Уганда. От СЗО оповестиха, че въпросният случай е бил " обвързван с вариант от десетата зараза през 2018 година и не е нова поява на вируса ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР