Здравният министър Костадин Ангелов обясни първото място на България по

...
Здравният министър Костадин Ангелов обясни първото място на България по
Коментари Харесай

Ангелов: Първото място на България по смъртност е заради разлика в броя на тестовете

Здравният министър Костадин Ангелов изясни първото място на България по смъртност от COVID-19 с разликата в броя на тестванията.

Според проучване на университета Джон Хопкинс България е преди всичко в Европа и второ в света по брой на умрелите от ковид.

Ангелов не отхвърли, че броят на тежките случаи пораства, само че акцентира, че здравната система се оправя.

„ Сравняваме България с страни, които имат доста повече проби, които са направени. Ако тестванията са съразмерно на другите страни, с които се съпоставяме, ние няма да бъдем на това място по смъртност “, сподели Ангелов.

Той посочи, че даже при данните ни сега, системата удържа на натиска. „ Вие виждате, че приетите в болница са повече при втората рецесия. Системата удържа на този напън и ще създадем цялата организация по този начин, че да издържим и да не сме като страни като Гърция или други, в които да желаеме помощ, изключително във връзка с реанимация “, добави той.

Страната ни има подготвеност да получи един милион ваксини на „ Пфайзер “ от спомагателните 10 милиона по линия на Европейска комисия. Днес ще се организира последната среща на равнище специалисти, в която страната ни взе участие и на която се разисква разпределянето на спомагателни ваксини.

„ Като в допълнение количество ваксини, които ние ще поръчаме от компания „ Пфайзер “ са 1,5 млн., като ще се опитаме доставките от четвъртото тримесечие да ги изместим във второто “, сподели Ангелов пред публицисти.

Той добави, че са „ на път да го осъществят “.

Здравният министър беше на посещаване в болничното заведение в Ямбол и съобщи, че ще продължи обиколката си в районите с максимален растеж на инфектирани.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР