Здравният министър д-р Асен Меджидиев освободи временно изпълняващия длъжността директор

...
Здравният министър д-р Асен Меджидиев освободи временно изпълняващия длъжността директор
Коментари Харесай

Здравният министър махна шефа на болница "Чирков"

Здравният министър доктор Асен Меджидиев освободи краткотрайно изпълняващия длъжността шеф на УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков ” – проф. Николай Димитров, оповестиха от пресцентъра на здравното министерство. Като аргументи са посочени „ влошената работна атмосфера в УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков ” и установени нарушавания в организацията на лечебната активност, включително основаване на заплаха от пораждане на обилни вреди за лечебното заведение и личния състав “.

Проф. доктор Николай Димитров беше назначен на 18 юли 2022 година до осъществяване на конкурс по Закона за обществените предприятия. Такъв беше разгласен на 2 септември, а срокът за подаване на концепциите за ръководство беше до 20 септември 2022-а, прецизират от Министерството на здравеопазването (МЗ).

До освобождението на проф. Димитров, броени дни преди осъществяване на състезанието, се е стигнало след осъществена инспекция на 22 август от Столичната районна здравна ревизия. Проверяващите са установили, че в новоизграденото крило на лечебното заведение са настанявани пациенти, без това да е в съгласие с способените институции и без да са взети ограничения за тяхната сигурност. „ Действията на изпълнителния шеф са в нарушаване на закона и крият сериозен риск за живота и здравето на пациентите, настанени в новопостроения блок “, се показва още в известието на здравното министерство.

Друга причина за отстраняването на проф. доктор Николай Димитров са постъпилите в Министерство на здравеопазването серия от сигнали за непозволени уволнения на потвърдени и одобрени фрагменти на болничното заведение. Уволненията са осъществени от шефа и са направени без предупреждение. С някои чиновници правните отношения са били прекъснати, до момента в който са били в законоустановен отпуск по болест, прибавят от Министерство на здравеопазването.

„ Министерството на здравеопазването не може да толерира дейности, които слагат в сериозен риск организацията на здравната помощ, уронват престижа на лечебното заведение, основават неподходяща работна атмосфера и заплашват сигурността на пациентите “, се показва още в известието.

До приключването на състезанието за избор на нов изпълнителен шеф, длъжността ще бъде поета от проф. доктор Валентин Говедарски, който до момента е изпълнявал длъжността шеф на клиниката по Съдова хирургия и чийто професионален стаж напълно е обвързван с болница „ Проф. доктор Александър Чирков “ (Света Екатерина), показват от здравното министерство.

Предстои и провеждането на самия конкурс за номиниране и избор на членове на Съвета на шефовете на лечебното заведение, като същият е ориентиран към всички претенденти, отговарящи на поставените от Закона за обществените предприятия условия, прибавят още от Министерство на здравеопазването.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР