Здравният министър Асена Сербезова прекрати текущата процедура по закупуване на

...
Здравният министър Асена Сербезова прекрати текущата процедура по закупуване на
Коментари Харесай

Сербезова спря процедурата за закупуване на тестове за учениците

Здравният министър Асена Сербезова приключи настоящата процедура по закупуване на бързи антигенни проби за провеждането на самостоятелно неинвазивно проучване за COVID-19 на възпитаници от 1-и до 12-и клас. От здравното ведомство напомнят, че поканата за обезпечаване на към 12 500 000 щадящи теста е оповестена на уеб страницата на министерството на 30 декември 2021 година

Прекратяването на процедурата е разследване от инспекция, осъществена от дирекция „ Вътрешен одит “ по искане на министър Сербезова. В отчета си до здравния министър проверяващите установяват пропуски при организацията на процедурата. Всички налични в здравното министерство документи, имащи отношение към тази процедура, ще бъдат предоставени на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).

До края на актуалната седмица, при спазването на оптималната бистрота и обезпечаване на равнопоставеност на участниците, Министерството на здравеопазването ще разгласява нова покана за закупуване на нужното количество проби. Предвидено е представители на Министерството на образованието и науката също да бъдат членове на комисията, изготвяща условията към участниците и разглеждаща постъпилите предложения.

Миналата седмица стана ясно, че Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е разкрила данни за корупционни закононарушения при избора на реализатори на доставка на антигенни проби за учениците, чийто поръчител е здравното министерство. Комисията е изпратила всички материали от проверката на прокуратурата поради съществуване на данни за осъществени корупционни закононарушения. Събрани са били данни за смяна на изискванията по процедурите на стадий сключване на контракт, след осъществена оценка и класиране на участниците. Установено е, че избрани търговски сдружения са били толерирани и избрани доставки са били забавени, вследствие на което са били облагодетелствани компании и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването.

От някогашния към този момент служебен здравен министър Стойчо Кацаров, който ръководеше ведомството по това време, бе изискана цялостната документи по избора на реализатори и подписаните контракти за доставка на бързи антигенни проби за възпитаници. 

„ БАНКЕРЪ “ цялостен месец се занимаваше с темата за скоростните търгове на бързите проби за ученици и за това кой и по какъв начин съумя да се включи в тридневните маратони за милионните поръчки.  Именно той беше измежду най-активните здравни заместник-министри, когато застъпваше твърдата позиция децата да се върнат в учебните заведения откакто към този момент е „ обезпечена “ тяхната сигурност. И настояваше да се сътвори организация за тестването им в клас. Споменатата „ гаранция “ пък са точно бързите проби, за които министерството провежда суперспешни търгове! На тях " БАНКЕРЪ " посвети четири изявления.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР