Здравните власти в Турция планират до към средата на март

...
Здравните власти в Турция планират до към средата на март
Коментари Харесай

Мащабна програма: Турция ще ваксинира 27 милиона души за няколко седмици

Здравните управляващи в Турция възнамеряват до към средата на март в страната да бъдат имунизирани към 27 млн. жители. Ако се осъществя тази прогноза, след 15 март те плануват разхлабване на епидемиологичните ограничения и даже премахването им в огромна степен, съобщи Българска телеграфна агенция.

" При това изискване планираме да стартира нормализирането на живота ", уточни виновен представител на турското здравно министерство. По думите му вероятно намаляване на ограниченията ще включва анулация на възбраните за придвижване през уикендите, постоянно образование в учебните заведения, отваряне на заведенията за хранене и други Турското здравно министерство записва от началото на 2021 година спад в случаите на инфектираните с COVID-19 и на жертвите.

Вчера, 17 януари, здравният министър Фахреттин Коджа заяви за 6436 новозаразени и за 168 умряли. В същото време продължава акцията по имунизиране, която на първия стадий включва медицинските фрагменти. В Турция има към 1,2 млн. здравни служащи. Кампанията по първата фаза на имунизирането стартира скоростно. Турският здравен министър разгласи, че имат подготвеност за имунизиране по към 1,5 млн. души на ден, като все още са имунизирани към 690 хиляди души. Засега са пристигнали единствено 3 млн. дози от китайската ваксина на компания Синовак, която турското държавно управление закупи от Китай.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи тези дни, че чакат още 30 млн. дози от същия препарат. Предполагаше се, че Турция ще получи втора пратка с ваксини от Китай в първата половина на месец февруари. Но съгласно осведомени с тематиката източници, заради зародилите нови огнища на ковид в Китай има възможност доставките да се забавят, което може да се отрази отрицателно на проектите за всеобщата имунизация. Нова пратка с ваксини действително се чака да дойде най-рано в първата седмица на март. Прогнозите са, че в най-хубавия случай ще бъдат доставени към 11 млн. дози. В подобен случай към средата на месец март се чака да завърши и втората фаза на имунизиране, с което общият брой ще доближи 15 млн. души.

Ако Китай извърши тъкмо договореността, която има с турската страна за доставка на 50 млн. дози, няма да е мъчно да се реализира имунизиране на 25 млн. от популацията на Турция с имунизацията на Синовак. Отделно от това турското държавно управление контракти 4,5 млн. дози от имунизацията на Пфайзер-Бионтек, което ще значи още към 2,5 млн. имунизирани. Но това ще зависи от периодите за доставянето им в страната. Разхлабването или анулацията на епидемиологичните ограничения в Турция ще зависи от една страна от хода на акцията за имунизиране и от друга - от доставянето на нужните количества ваксини от разнообразни източници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР