Здравните власти отново предупреждават за опасни нива на радиация в

...
Здравните власти отново предупреждават за опасни нива на радиация в
Коментари Харесай

Властите не могат да отрежат достъпа до радиоактивния плаж Вромос

Здравните управляващи още веднъж предизвестяват за рискови равнища на радиация в залива Вромос край Черноморец – в обособени сектори до 50 пъти над нормата. Достъпът до плажа обаче остава свободен.

Нова табела на български и на британски предизвестява, че е рисково да се употребява плажът зад нея. И сега обаче е цялостно с палатки и каравани.

Преди няколко десетилетия в близката мина „ Росен” е добивана руда с високо наличие на уран, а част от отпадните води са зауствани в залива. По-късно пясъкът е изгребан и сменен с нов, само че и последните замервания на здравните управляващи са отчели нараснали равнища на радиация. Местните хора не им имат вяра.
Здравните управляващи предизвестиха за радиация в залива Вромос край Черноморец Достъпът до плажа обаче не е неразрешен
„ Разликата в наличието на радионуклеиди в пясъка и в почвата край пясъчната линия във връзка с този терен по отношение на останалите терени, които изследваме по цялото Черноморие, е сред 5 и 50 пъти повече тук”, безапелационна е зам.-шефката на РЗИ-Бургас Вергиния Цанова.

Ефектът след дълготрайно лежане на пясъка може да се прояви след години. При децата е рисково и поглъщането на пясък.

„ Има канцерогенен резултат, както и води до генетични разновидности в половите кафези, от там надлежно в потомството”, предизвестява Цанова.

Плажът няма концесионер и поради необятната линия е желан от фамилии с деца. Въпреки предизвестието за заплаха, здравните управляващи не могат да забранят достъпа до плажа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР