Здравните системи на страните от Западните Балкани са пред колапс

...
Здравните системи на страните от Западните Балкани са пред колапс
Коментари Харесай

Западните Балкани са пред здравен колапс

Здравните системи на страните от Западните Балкани са пред колапс поради скока на заболеваемостта от COVID-19, предава Франс прес. Агенцията цитира локални лекари, които съпоставят обстановката с войните от 90-те и показват опасения, че ще става и по-лошо с напредването на зимата. На фона на дефицит на кревати и лекари, броят на смъртните случаи от ковид в Западните Балкани предишния месец набъбна двойно до съвсем 10 000, съобщи Българска национална телевизия.

Кризата разкри недостатъци в здравните системи на Западните Балкани, които страдат от дълго време от незадоволително финансиране и приключване на фрагменти, отбелязва Франс прес. Сега дефицитът на личен състав се задълбочава поради медиците, прихванали респираторното заболяване. Само в Сърбия към 2000 медицински служащи са в насилствена самоизолация.

Сърбия строи две нови лечебни заведения, Косово обмисля превръщането на остарели хотели в спонтанни болнични отделения. В Прищина доста от пациентите с COVID-19 са отпращани вкъщи, а за признатите грижите постоянно поемат близки и родственици. " Наясно сме, че не е най-хубавият метод, тъй като има риск и ние да се заразим. Заради многото пациенти и дребното медицински личен състав обаче членовете на фамилията са принудени да стоят в болничните стаи ", споделя жителка.

Който може да си разреши, наема здравна сестра за грижи в домашни условия. " Лекарят ми даде медикаменти и ми сподели да ги пия у дома, тъй като лечебните заведения са цялостни и няма кревати ", споделя фитнес инструкторът Веприм Морина. В Северна Македония държавното управление активизира частни клиники и техния личен състав, тъй като публичните лечебни заведения са цялостни. Извън столицата Скопие родственици на болните носят храна, а от време на време и медикаменти за своите близки, споделя още Франс прес.

" COVID-19 да ви кажа, е нещо доста неприятно. Всеки би трябвало да го знае. Бях болна, само че популярност Богу, в този момент съм добре. Нямам признаци ", споделя македонка. Лекарите и в Хърватия предизвестяват за риск пред здравната система. На болнично лекуване в страната в този момент са 2100, при 3000 системата ще рухне, споделят хърватски медици.

Според специалисти, политиците се пробват да реализират баланс сред преодоляването на вируса и съхранението на нежните стопански системи. Твърде сме небогати, с цел да затваряме всичко два пъти, споделя пред Франс прес хърватски икономист. Босна остави отворени магазини, заведения за хранене и фитнес зали, Сърбия понижи работните часове за бизнеса, само че не разгласи цялостно затваряне. Напредъкът при създаването на имунизациите дава вяра на балканските лекари, само че те се притесняват от хаоса, който може да настъпи до постъпването им, обобщава Франс прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР