Здравни кабинети в училищата ще имат телемедицинска свързаност с дежурни

...
Здравни кабинети в училищата ще имат телемедицинска свързаност с дежурни
Коментари Харесай

Телемедицина в клас: Лекуват учениците от дистанция

Здравни кабинети в учебните заведения ще имат телемедицинска съгласуваност с дежурни лекари в лечебни заведения и Спешна помощ, което ще разрешава бързи съвещания при нужда. Това се случва в границите на пилотен план, който обгръща четири столични учебни заведения и беше демонстриран от министрите на образованието и опазването на здравето във вторник в 55-о Средно учебно заведение " Петко Каравелов " в столичния квартал " Дървеница ".

Засега планът обгръща две лечебни заведения - " Пирогов " и " Св. Анна ", Спешна помощ и четири учебни заведения: 25-о ОУ, Втора Английската гимназия, Професионалната гимназия по превоз и енергетика " Хенри Форд " и 55-о СУ. Така при нужда здравната сестра в учебното заведение ще може да употребява препоръките на доктор експерт.

Благодарение на новаторско устройство се реализира връзка сред учебното заведение и дежурен кабинет в болница за онлайн консултация с дежурен доктор.

Здравният министър Асен Меджидиев изясни, че когато дете с недоволства отиде при учителя или здравната сестра, ще може да се направи телемедицинска връзка със съответната болница, където има непрекъснато дежурен личен състав.

На дежурния доктор ще бъдат показани недоволствата на детето и надлежно той ще реши дали е належащо да повика различен експерт за консултация - невролог, хирург, УНГ, офталмолог и т.н.  " Ако е нужн, той вика съответния експерт, преценя положението на детето най-малко очевидно на екран и прави оценката дали би трябвало да бъде изпратен екип незабавно, или дава съвет на учителите или на съответния медицински личен състав ", обясни Меджидиев.

По думите му, въпросът е да има навременната преценка на експерт, защото в учебните заведения не разполагат с лекари.

Пилотният план ще работи в границите на три месеца гратис. След приключването му управляващите ще създадат оценка какъв брой би коствало да се внедри в общинските и регионалните лечебни заведения.

Министър Меджидиев сподели още, че отдалеченият център ще работи на правилото на мобилните групи, които са основани за имунизация и тестване за Коронавирус. „ Те ще осъществят и профилактични прегледи в труднодостъпните региони, като екипът може да бъде единствено от доктор и здравна сестра “, сподели той.

За финансиране ще се разчита на Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР