Здравната система няма нужда от повече болници. Едва около 50%

...
Здравната система няма нужда от повече болници. Едва около 50%
Коментари Харесай

Михаил Околийски: Може би най-важното, върху което трябва да се съсредоточи здравната система е профилактиката

Здравната система няма потребност от повече лечебни заведения. Едва към 50% имаме приложимост на леглата. Този запас се харчи неефективно. Това съобщи в Българска национална телевизия " Денят стартира " Михаил Околийски, зам.-министър на опазването на здравето. С приемането на второ четене на бюджета на НЗОК през вчерашния ден беше взето решение за отпадането на мораториума за финансирането на нови лечебни заведения и медицински действия през идната година.

Това е извънредно непоследователно решение, тъй като беше в съгласие преди този момент с главните ни политически сътрудници и по-късно не беше гласувано в зала. Това е един от методите този рекорден бюджет да бъде разходван по най-хубавия метод, а не да се разкриват нови и нови лечебни заведения и с трикове като други адреси на същата болница, с цел да може да се разпределя този запас на от ден на ден играчи. Ние имаме прекалено много лечебни заведения, те са над 320. В Австрия, която е сравнима като население, има 70 лечебни заведения. Вместо всички сътрудници да се обединят и да вземат едни съответни решения този рекорден бюджет за здраве по този начин да се харчи, че да се усети от българските жители, се стига до някакви дребнотемия и в действителност спорни решения, разяснява доцент Околийски. Трябва да има драконовски надзор, който се опитваме да практикуваме в НЗОК. Аз съм ръководител на надзора, акцентира той.

Доц. Околийски изясни, че може би най-важното, върху което би трябвало да се концентрира здравната система е профилактиката.

Трябва да приказваме не за лекуването на крайната фаза, а да има профилактика. Има запас за доста добър скрининг и диагностика. Важно е да се извърши профилактичен обзор най-малко един път годишно. Само 30% от хората правят подобен, изясни зам.-здравният министър.

Той уточни, че най-голямото доплащане от пациентите не е за интервенции да вземем за пример, а за са за относително на ниска цена струващите медикаменти.

С дребни суми, само че постоянно. Те не се усещат от междинната класа и богатите, само че удрят по джоба на най-бедните, сподели доцент Околийски.

Българска национална телевизия, „ Сутрешен блок "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР