Здравната система не е силно натоварена, въпреки отчетеното нарастване на

...
Здравната система не е силно натоварена, въпреки отчетеното нарастване на
Коментари Харесай

Асена Сербезова: При 5% от хоспитализираните с ковид заболяването протича тежко

" Здравната система не е мощно натоварена, макар регистрираното повишаване на броя на болните. Увеличаването на броя на инфектираните хора на над 65 год. води и до повишаване на случаите на по-тежко протичане измежду тях, което не е учудващо поради съпътстващите им болести ", заяви тя. По думите ѝ няма регистрирана възходяща наклонност на смъртността.

Вариантът „ Омикрон “ продължава да господства, уточни още министър Сербезова. Министерството на здравеопазването продължава да следи непрестанно разпространяването на вируса в страната и при нужда има опция да се вкарат и други противоепидемични ограничения, добави тя. В областите София-град, Варна и Бургас заболеваемостта е над междинната за страната, наранени са всички възрастови групи, уточни още министър Сербезова.

" Към момента няма възбрана за влизане в България, а също така въвеждането на сходна мярка зависи от разпространяването на вируса, изключително в европейски проект, и според от ограниченията в останалите страни, натовареността на здравните системи в България и в другите страни. Не се чака такова решение да бъде взето в границите на няколко часа ", увери тя.

" Прогнозите се вършат на база математически модел и са вероятни за избран интервал от време, сподели още тя. Според модела се чака към 1 август районът на областите София-град, София област, Перник, Монтана, Враца, Видин, Перник, Благоевград и Кюстендил да премине в стадий две ", посочи още министър Сербезова.

" Повишаването на броя на болните се чака да е гладко, само че е допустимо и да бъде лимитирано, в случай че има отговорно държание и спазването на противопепидемичните ограничения ", съобщи тя. " Далече сме от стадий три и от държанието на всички в съответните области в страната зависи дали ще се стигне до него ", добави тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР