Здравната министърка в оставка Асена Сербезова е завела дело срещу

...
Здравната министърка в оставка Асена Сербезова е завела дело срещу
Коментари Харесай

Здравната министърка съди прокуратурата за 70 000 лв.

Здравната министърка в оставка Асена Сербезова е завела дело против прокуратурата по Закона за отговорността на страната (ЗОДОВ). Това потвърдиха за " Сега " от Софийския градски съд, където е подаден искът на Сербезова за 70 000 лева

Тя настоява да получи обезщетение поради воденото против нея наказателно дело за всяване на суматоха. Прокуратурата го инициира, до момента в който Сербезова беше ръководител на Българския фармацевтичен съюз по време на изключителното състояние, оповестено поради пандемията. Тогава Сербезова даде изявленията за БНР и БНТ, в които предизвести за вероятен дефицит на медикаменти. Държавното обвиняване изтълкува това като закононарушение и я подведе под отговорност. През март 2021 година Сербезова беше от Софийския областен съд. Прокуратурата стачкува против оправдателната присъда, само че в последна сметка се отхвърли да поддържа обвиняването пред Софийския градски съд. Пред втората инстанция прокурорът пледира, че в тази ситуация става въпрос за отстояване на мнение, което не е целенасочено невярно заблуждаващо съобщение за паника. Подсъдимата вярно е оправдана, да се потвърди напълно оправдателната присъда, настоя прокурорът. Така през август 2021 година Софийски градски съд дефинитивно оправда Сербезова. Като съдията акцентира, че тя освен не е всявала суматоха, ами е била потребна за обществото.

След като беше оповестена за почтена, Сербезова получи право да съди прокуратурата за нелегално обвиняване. В исковата си молба, импортирана в съда във вторник, Сербезова написа, че заради наказателното дело е претърпяла стрес и терзания. Обвиненията се отразили и на здравето й. Тя напомня, че прокуратурата е обявила и на уеб страницата си, че е упрекната в закононарушение с висока степен на социална заплаха.

Почти несъмнено е, че Сербезова ще осъди прокуратурата. Въпросът е защо обезщетение. Публичните персони, които са били безпричинно упрекнати по шумни следствия, нормално съумяват да извоюват и по-добра отплата за моралните си вреди. Всяка година прокуратурата е осъждана по стотици каузи по ЗОДОВ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР