Здравната комисия в парламента поиска от министъра на здравеопазването Христо

...
Здравната комисия в парламента поиска от министъра на здравеопазването Христо
Коментари Харесай

Здравната комисия поиска да спре смяната на директора на Пирогов. Той ще съди здравния министър

Здравната комисия в Народното събрание изиска от министъра на опазването на здравето Христо Хинков да анулира освобождението на Валентин Димитров от поста на шеф на болница „ Пирогов “ . Това се случи на съвещание на комисията в четвъртък.

Същевременно Димитров и чиновниците на „ Пирогов “ споделиха, че ще съдят Хинков за засегнатост, клюка и уронване на престижа на болничното заведение поради уволнението на шефа ѝ. Хинков отбрани решението си, сподели, че няма да подаде оставка, и добави, че възнамерява да смени и целия управителен съвет на най-големият център за незабавна медицина в страната.

Новините идват два дни откакто във вторник Хинков поради одит на министерството, при който и неприятно финансово положение в болничното заведение.

Димитров сподели, че ще апелира решението пред съда, а от ГЕРБ го опазиха и споделиха, че, до момента в който дружно с сътрудниците си от ръководещата коалиция „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) не се договорят за механизъм за взимане на решения и назначения в държавните структури.

В четвъртък здравната комисия реши да спре краткотрайно освобождението на Димитров „ до произнасянето на всички способени органи “. Това се случи с 10 гласа „ за “, 3 „ срещу “ и 4 - „ въздържал се “.

Софийският градски съд направи същото още във вторник, като краткотрайно спря вписването на Костадин Димов като шеф на „ Пирогов “. Димов е назначен от Хинков след отстраняването на Димитров, само че още не заема поста публично.

Успоредно с това прокуратурата образува инспекция по одитния отчет на болничното заведение.

В четвъртък Валентин Димитров и чиновниците на „ Пирогов “ споделиха, че ще съдят здравния министър. В отговор Хинков резервира позицията си. В телевизионно изявление той сподели, че ще изиска промяна и на съвета на шефовете на „ Пирогов “, а като причина за това уточни размера на дълга, който е натрупала болничното заведение.

Според информацията, която Хинков изнесе, „ Пирогов “ има насъбрани задължения в размер на 31,4 млн. лв. - с близо 7 млн. повече от миналата година.

Хинков добави, че в изнесения одитен отчет, който стана мотив за отстраняването на Димитров, има данни за нарушавания на публичните поръчки, за които дава отговор персонално шефът на болничното заведение.
Политическото напрежение
Освобождаването на Димитров стана следващ мотив за повишаване на напрежението сред партиите от ръководещото болшинство ПП-ДБ и ГЕРБ, както и подкрепящата държавното управление Движение за права и свободи

ГЕРБ и Движение за права и свободи опазиха Димитров. Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова сподели, че е имала персонално увещание от премиера Николай Денков , че Димитров няма да бъде сменян, и упрекна ПП-ДБ, че не държат на думата си.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов от ГЕРБ също счита, че действята на Димитров не са били в нарушаване на закона. Според Ангелов одитният отчет за „ Пирогов “ съдържа спорни данни и сходна инспекция не би трябвало да се прави от здравното министерство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски също поддържаха Димитров.

Към тяхната позиция против здравния министър се причисли и министърът на финансите и съпредседател на ПП-ДБ Асен Василев , който. Това породи напрежение и вътре в самата коалиция ПП-ДБ - съответно в партията „ Демократи за мощна България “ (ДСБ), чийто член е Хинков.

Другият съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков сподели, че отговорността за решението дали здравният министър да бъде заменен, или не, е на премиера Денков и вицепремиерката Мария Габриел .

Костадин Ангелов се закани ГЕРБ да смени здравния министър при ротацията на премиера на държавното управление, която следва през 2024 година според съглашението за краткотрайно ръководство сред ПП-ДБ и ГЕРБ.

Хинков е безапелационен, че няма да подаде оставка, тъй като има вяра, че просто си прави работата.

Болница „ Пирогов “ е най-големият център за незабавна медицина в страната и е държавната клиника с най-големи доходи в София.

Валентин Димитров стана неин краткотраен шеф по време на държавното управление на Кирил Петков през 2022 година В началото на 2023 година той завоюва състезанието за поста, когато длъжностен министър-председател беше Гълъб Донев .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР