Здравната каса се заяжда с Българския лекарски съюз и лекарите.

...
Здравната каса се заяжда с Българския лекарски съюз и лекарите.
Коментари Харесай

Маджаров: Ако прегледът при личния лекар е 15 минути, първият свободен час ще е след месец

Здравната каса се заяжда с Българския лекарски съюз и лекарите. Така ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров разяснява настояването на НЗОК да вкара предписание - прегледът при джипито да е минимум 15 минути. Ако това стане, пациентите няма да могат да си запишат час в идващите 20-30 дни, разясни той.

„ Това предложение не е обещано преди 2 месеца, когато стартира формалното пускане на тазгодишните договаряния, а преди няколко дни, когато влязохме в тежък спор. В него има алена нишка. Тя е ориентиране на пациенти от извънболничната в болничната помощ, икономисване на средства и прекачване от едно перо в друго. Първо споделят, че прегледът ще бъде 15 минути. След това споделят, в случай че не достигнете 46% до момента е било 33% от профилактиката, ще ви плащаме по-малко. Ако нарушите критериите за качество, ще ви наложим двойно по-голям най-малък размер на санкция и тройно по-голям на оптимален. Тоест, всеки доктор да обхване повече пациенти, а в това време им ограничаваме времето, в което може да вършат профилактични прегледи ", изясни Маджаров.

Един общопрактикуващ доктор с 2000 пациенти преглежда приблизително по 50-60 души дневно, посочи ръководителят на УС на БЛС.

„ В последна сметка става невероятно парите, които Народното събрание гласоподава, да бъдат заработени, посочи той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР