Здравната каса да контролира качеството на предлаганата медицинска услуга и

...
Здравната каса да контролира качеството на предлаганата медицинска услуга и
Коментари Харесай

Касата да глобява за лошо лечение, а не за липсващ подпис, иска лекарският съюз

Здравната каса да управлява качеството на предлаганата здравна услуга и да постанова санкции за неприятно лекуване, а не за административни неточности като изчезнал автограф. За тази смяна в разпоредбите на упорстват от Българския лекарски съюз, предава.

“Някои от записаните нормативни правила за надзор от страна на касата би трябвало да бъдат изменени. Сега, в случай че се открие административна неточност, не се допуска да се търси каква е повода за нея – да се види дали в действителност е изчезнал пациент, или не, а незабавно се постанова санкция. Би трябвало в такива случаи да се търси съответно посоченият пациент, с цел да се обясни получил ли е услугата, или не, тъй като в последна сметка за нас като пациенти и лекари е значимо дали, бидейки заплатена, тя е осъществена качествено и добре, а не просто да накажем някого, още по-малко да му сложим леке че е източвал НЗОК ”, сподели пред “24 часа ” ръководителят на лекарският съюз доктор Иван Маджаров.
Автомобилите на НЗОК гълтат 200 хиляди лева годишно за гориво
Близо 200 хиляди лв. на година харчи Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за зареждане на колите си с гориво. Това става я...

Сегашните правила за надзор са подписани от съсловната организация преди време, само че са нужни промени, за които се изисква единодушието и на касата, посочи той. Искането за смяна на разпоредбите бе и във връзка последните събития в Александровска болница, където стана ясно, че 7 лекари, измежду които и началникът на очната клиника доцент Александър Оскар са санкционирани поради изчезнал автограф в документите на забележителен брой пациенти. Същият бе и казусът в “Пирогов ” от лятото, когато незабавната болница бе упрекната за източване на НЗОК и бе уволнен тогавашният ѝ шеф проф. Асен Балтов. Според Маджаров в тази ситуация с Александровска би трябвало да се обясни дали се касае за административно нарушаване, или за липса на пациенти.

“Намирането на пропуски в документите не се афишира като административно нарушаване, а като неизвършена работа, което се квалифицира като приемане на пари за несвършена работа и по този метод се разрушават престижът и имиджът на цялото съсловие, а пациентите се лишават от опцията да се възползват от здравните си осигуровки и да получат диагностичната лечебна помощ от експерт ”, сподели доктор Маджаров. Той напомни, че БЛС избра офталмолога доцент Оскар за “Лекар на годината ” през 2020 година освен поради това, че взе участие интензивно и бе основател на някои от кампаните за подкрепяне на лекарите на първа линия, само че и тъй като е измежду положителните и търсени офталмолози. Затова и било нелогично изказванието, че е източвал НЗОК. Точно в това санкциониране Маджаров виждал опция положителни лекари да бъдат очернени. “В този и други сходни сличаи виновността не е в контролните органи или управлението на касата, по-скоро обръщаме внимание, че текстовете, регламентиращи контрола, би трябвало да бъдат изменени, тъй че да се подсигурява действителен надзор на качеството на осъществената активност и отбягване на фиктивен подобен ”, изясни шефът на лекарите. Д-р Маджаров разяснява и идното договаряне на анекса към рамковия контракт за следващата година. Основна част в договарянията по него ще бъде нарастването на клиничните пътеки. “Независимо от политическите разтърсвания, които се случват в страната през последната година, здравната система има своите проблеми, които не са занапред, само че и не търпят отсрочване в тяхното решение. Особено налага се да се разбере от всички, които ще взимат решенията в този момент, че голяма част от лечебните заведения в страната страдат от сериозен дефицит на личен състав.

Над 60-70, а някъде даже и 80% от работещите са в пенсионна възраст и са с извънредно ниско възнаграждение, което демонстрира, че трябват незабавни ограничения, изразяващи се в внезапно повишение на цените на медицинските услуги ”, сподели доктор Маджаров. От лекарския съюз ще предложат да бъдат увеличени и цените на дейностите, изпълнявани в доболничната помощ от джипитата и експертите, които заплаща касата.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР