Здравната агенция на ООН съобщи, че потвърдените случаи на заразени

...
Здравната агенция на ООН съобщи, че потвърдените случаи на заразени
Коментари Харесай

Мерките срещу COVID-19 по света

Здравната организация на Организация на обединените нации заяви, че доказаните случаи на инфектирани с COVID-19 са намалели с 12% до над 3 милиона за последната седмица , а записаните смъртни случаи са намалели с 22% до към 7600 . Генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус дефинира продължаващия спад на COVID-19, чийто пик бе доближат през януари, като " доста окуражаваща наклонност ". Но въпреки всичко предизвести, че пандемията още не е завършила и прикани към нерешителност, макар че доста страни се отхвърлиха от строгите противоепидемични ограничения и започнаха да се пробват да живеят с вируса.

" Схващането, че пандемията е завършила , е разбираемо, само че неправилно ", сподели ръководителят на СЗО.

" Всеки миг може да се появи нов и още по-опасен вид, а голям брой хора остават незащитени. ", допълва  Тедрос Аданом Гебрейесу.

Въпреки че понижава обсега си по света, коронавирусът продължава да припомня за себе си. Много страни стартират да облекчават режима на пътешестване, други обаче не престават да постановат коронавирус ограничавания на идващите.

Ето някои от ограниченията, които към момента са в действие в някои страни по света :

Европа

ЕС удължи периода на европейските Коронавирус документи с още една година -  до 30 юни 2023 година поради продължаващата пандемия, заяви Френското председателство.
Ограниченията за пътешестване по отношение на COVID-19 бяха отстранени в Германия. Не е належащо пътуващите да показват доказателство за имунизация, възобновяване след преболедуване или негативен резултат от тест за ковид. От 20 март 2022 година е в действие изменение на Закона за отбрана от инфекции, с което отпадат огромна част от рестриктивните мерки и ограниченията за отбрана от COVID-19. Остават в действие базови ограничения за отбрана, главно на рискови и уязвими групи - да вземем за пример носене на маски в публичния превоз, лечебни заведения, лекарски кабинети и старешки домове.

От 2 април Народното събрание на всяка федерална провинция може да приема по-строги районно лимитирани защитни ограничения и ограничавания при застрашаваща инфекциозна обстановка в така наречен горещи точки (при разпространяване на рисков вид на вируса или при заплаха от претоварване на лечебните заведения поради изключително висок брой новозаразени или изключително огромно повишаване на броя на новите случаи). 

Считано от 2 юни 2022 година, според наредбите на Главната дирекция по публичното здраве на  Испания, всички идващи от страни членки на Европейски Съюз към този момент не би трябвало да показват документ за имунизация, преболедуване или негативен резултат от тест .

Министърът на опазването на здравето на  Италия  подписа министерско разпореждане, с което се удължава носенето на маски в публичния превоз и в здравните заведения до 30 септември. Заповедта обаче не важи за полетите. За маските при пътуването със аероплан ще е нужна спомагателна оценка, като ще се вземат поради и разпоредбите в други страни. Съгласно министерската наредба маските към този момент не са наложителни в киносалоните, театрите, спортните зали и в учебните заведения по време на матурите.

Съгласно тактиката на френското държавно управление за отваряне на границите, считано от 9 юни 2021 година изискванията за пътешестване до  Франция  са разнообразни според от страната, от която идва лицето. В взаимозависимост от степента на разпространяване на вируса и на санитарната обстановка, съответната страна се класифицира като попадаща в " зелена ", " оранжева " или " алена " зона. От 16 май 2022 година отпадна задължението за носене на маска във всички транспортни средства от публичния превоз (метро, рейс, трен, аероплан, такси). Носенето на маска отпадна и за всички институции с банкет на аудитория, само че остава в действие за лицата, които поставят грижи за заболели хора, както и за пациентите и посетителите в здравните заведения (болници, аптеки, лаборатории), като се изключи незабавните случаи.

От 18 март 2022 година отпаднаха всички ограничаващи ограничения при интернационалните пътувания до  Англия , въведени по отношение на ограничение разпространяването на ковид. В Англия и Северна Ирландия отпаднаха рестриктивните мерки и наложителното носене на маски. В Шотландия и Уелс носенето на маска е наложително на публични закрити места и в превоза.

Азия

Китай  предлага да се заобикалят всички неспешни пътувания до страната. Към момента няма директни постоянни полети от България до Китай , пътуващите следва да създадат 48 часа преди потегляне два теста единствено в утвърдени от китайското посолство в София лаборатории . В Пекин краткотрайно са затворени някои публични заведения и търговски центрове и откритите гости са наложително карантинирани. За откриването им се употребяват специфичните мобилни приложения " Здравен код ", налични на всеки един мобилен телефон и без сканирането на които, респективно без индикиране на съответния зелен код, допускането до тях е неразрешено. По този метод посетителите, които са били в непосредствен контакт със инфектирани в региона на публичните места, само че с отрицателен следващ писиар тест, биват поставяни под първична 10-дневна домашна карантина, без право да напущат жилищата си. Хранителни и други доставки за момента са възможни, като се оставят на прага пред входната врата. Освен в Шанхай, цялостен локдаун е натрапен в още два града - Цзилин и Чанчун. 

От 26 февруари 2022 година  Обединените арабски емирства  отстраниха условието за  представяне на негативен писиар тест при влизане в страната, само че това важи единствено за изцяло имунизираните. Изисква се пътуващите  да имат документ за цялостна имунизация с ваксина, утвърдена от Световната здравна организация или от ОАЕ. От 26.02.2022г. отпадна наложителното носене на маски навън , както и рестриктивните мерки по време на сватби, погребения, фамилни тържества, потенциал на заведения за хранене, пътувания  и други Носенето на маска е наложително в затворени пространства. Следва да се съблюдава обществена отдалеченост.

Пристигащите задгранични жители на интернационалните летища/пристанища в  Република Корея  трябва да показват документ за негативен резултат от писиар тест, изработен в границите на 48 часа преди отпътуването за страната или бърз антигенен тест в границите на 24 часа преди отпътуването, считано от 23 май. Властите в Южна Корея взеха решение за анулация на по-голяма част от ограниченията за обществено разграничаване. Основните промени включват унищожаване на рестриктивните мерки за броя на участниците в частни събирания, унищожаване на рестриктивните мерки в работното време на кафенета, увеселителни заведения като клубове, питейни заведения, караоке заведения, масажни студия и сауни, гимнастически салони на закрито, центрове за образование, киносалони, интернет кафенета, театри, концертни зали, казина и други От 2 май 2022 година е отстранено условието за наложително носене на маски навън като се изключи случаите, при които на едно място има скупчване на огромни групи от хора - над 50 индивида по отношение на осъществяване на концерти, спортни прояви и други. Продължава да бъде наложително носенето на маски на закрито.

В  Япония  се позволяват единствено непознати жители със статут на непрекъснато или дълготрайно пребиваване  или такива, притежаващи годна японска виза. От 01.03.2022 година беше обновена опцията за кандидатстване за виза при съществуването на покана от японска институция (работодател или образователно заведение), както и кандидатстване за виза на съображение " член на фамилията на японски жител ". От 10.06.2022 година е допустимо кандидатстването за виза на съображение " проведен туризъм " като съответният туроператор ще играе ролята на канеща японска институция. Не се позволяват безвизови пътувания. Не се издават визи на съображение " самостоятелен/неорганизиран туризъм ". В страната не са в действие ограничаващи ограничения със наложителен темперамент.

От 14 февруари 2022 година отпадна наложителното тестване на всички идващи в  Индия  пасажери и слагането им под седемдневна домашна карантина и с изключение на с негативен тест, изработен 72 часа преди идване, може да пътува и със документ за цялостна имунизация. Отделни щати имат право да вкарват свои противоепидемични ограничения. В столицата Делхи са въведени ограничавания във действието на превоза, институциите, публичните и комерсиалните обекти и е въведен полицейски час.

Северна Америка

Пътниците, идващи с въздушен превоз в  САЩ , са длъжни да показват на самолетната компания доказателство за приключена имунизация против COVID-19 с ваксина, утвърдена за непрекъсната или изключителна приложимост от Агенцията по храните и медикаментите на Съединени американски щати или от СЗО. Влизащите през сухопътните или речните (фериботни) граници би трябвало да показват такова доказателство на граничния пункт, през който влизат. Oт 12 юни идващите със аероплан от чужбина към този момент не са задължени да показват на влизане в страната негативен тест за COVID-19, изработен ден преди началото на полета. Няма въведени вътрешни ограничавания в пътуванията сред обособените щати, окръзи или обитаеми места.
От 20 юни 2022 година всички изцяло имунизирани пасажери, които имат законовото съображение да влизат на територията на Канада, няма да имат задължението при влизане в страната посредством въздушните, сухопътните и морски граници да показват негативен тест за COVID-19. От тази дата отпада и задължението лицата, които желаят да употребяват вътрешен въздушен и железопътен превоз да бъдат изцяло имунизирани. Това важи и за лицата, които желаят да изоставен Канада. Към този миг остават в действие някои ограничаващи ограничения. Не се анулира досегашното обвързване за цялостна имунизация на идващите в Канада. Не се анулират съществуващите досега ограничения за отбрана – като носенето на маска, които се ползват по време на пътуването с въздушен и железопътен превоз. Не се анулира задължението за цялостна имунизация във връзка с круизните пътувания заради продължителното взаимно пътешестване на лицата.

Южна Америка

Всички лица, които влизат в Република Аржентина , би трябвало да попълнят авансово, 48 часа преди пътуването, електронна декларация. Всички влизащи в страната би трябвало да разполагат със документ за приключена имунизация, а в случай че не разполагат с подобен, би трябвало да си създадат тест (писиар или антигенен) в границите на 24 часа след влизане в страната. Носенето на маски не е наложително навън, в случай че няма скупчване на хора. Продължава да е наложително на закрити обществени места и в градския превоз. Не е наложително измерването на температурата преди влизане в публични здания и търговски обекти. Събиранията на хора са без ограничавания.

Всички задгранични пасажери в  Бразилия  са длъжни при качване в самолета да показват документ за имунизация с последна/единствена доза, сложена най-малко 14 дни преди момента на влизане в страната. В някои щати отпаднаха условията за носене на маски на открити и закрити пространства. Страната е разграничена на зони, в които се ползват разнообразни ограничаващи ограничения, според от степента на риска. За регионите с най-висока степен на риск има наложена възбрана за напредване в часовете сред 23:00 и 04:00 часа.

Африка

Пътниците, които идват в  Египет  или минават директно, би трябвало да показват на границата документ с негативен резултат от писиар тест за COVID-19, изработен до 72 часа преди пътуването до Египет, бърз антигенен тест, изработен до 72 часа преди пътуването до Египет или документ за имунизация против COVID-19, показващ, че са били изцяло имунизирани минимум 14 дни преди пътуването. 

Всички пасажери, идващи в  Кения , би трябвало да имат документ за имунизация против COVID-19. Пътуващите на възраст под 18 години са освободени от това условие. Всички пасажери, които идват в Кения, би трябвало да имат годен документ за COVID-19 отрицателен писиар тест, извършен в границите на 72 часа преди заминаването, без значение от метода на влизане. Деца под 5 години са освободени от това условие.

При влизане в  Република Южна Африка, следва да се показа негативен PCR тест изработен не по-късно от 72 часа преди тръгване от страната по генезис или доказателство за имунизация. Тестът би трябвало да е изработен от сертифициран доктор и да съдържа името и подписа на лекаря. На неимунизираните лица се предлага слагането на безвъзмездна ваксина на границата. В страната не е въведен вечерен час. Няма ограничавания за вътрешни пътувания. Носенето на маски, покриващи носа и устата, на всички закрити публични места, в публичния превоз, магазините, на работното място, е безусловно наложително.

Считано от 6 януари 2022 година  Република Сейшели отвори границите си за гости от всички страни, без значение от имунизационния им статус. Чуждестранни пътуващи, влизащи в страната, следва да показват негативен писиар за COVID-19, който е изработен не по-късно от 72 часа преди идване. Всички гости и поданици в страната би трябвало да съблюдават всички настоящи ограничения в региона на публичното здраве и обществената сфера. Те включват наложително носене на маски за лице, обществено разграничаване, отбягване на препълнени пространства и използване на положителни хигиенични практики.

Австралия и Океания

От понеделник, 21-ви февруари 2022 година,  Австралия  отвори още веднъж границите на страната за влизане за всички изцяло имунизирани пасажери, които имат годни визи. Това значи, че всеки, който е получил цялостен курс на имунизация с препарат, утвърден или приет от Австралийската администрация за лечебни артикули, и има годна виза, ще може да посети Австралия. Неваксинираните пасажери ще могат да пътуват до Австралия, само че ще би трябвало да аплайват за утвърждение за влизане и ще бъдат обект на съответните условия за карантина на щата/територията, в която пътуват. Неваксинираните пасажери също ще би трябвало да показват доказателство за " здравно изключение ", обясняващо за какво не могат да бъдат имунизирани. Такива пасажери също по този начин ще би трябвало да си създадат бърз антигенен тест при идване и на петия/шестия ден. Ако получат позитивен резултат, те ще би трябвало да го рапортуват и да се изолират за 7 дни. През последните месеци страната взе решение за затваряне на някои градове и региони. Има подготвеност при заплаха от разпространяване да бъдат въведени спомагателни ограничавания за пътешестване и за другарство.

За пътешестване до  Нова Зеландия  се изисква негативен резултат от тест преди заминаването, преди пътуващите да могат да се качат на полетите си. Управлявана изолираност и карантина се ползват за неимунизирани или пасажери, които не дават отговор изцяло на имунизационните условия. От 4 март на изцяло имунизирани новозеландци и други отговарящи на изискванията пасажери, в това число упълномощени дипломати, квалифицирани служащи и пътуващите по скица за работна отмора, идващи от останалата част на света, към този момент няма да им се постанова да се самоизолират при идване. Изисква се сканиране на КюАр код от особено приложение на държавното управление или писмена регистрация на всички гости в закрити пространства. Въведени са и ограничавания на броя на хората на събитията на закрито. Според равнището на разпространяване на болестта е въведено съблюдаването на  дистанция, наложително е носене на маски, обезпечени са дезинфектанти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР