Здравко МИЛЕВ е роден в Кюстендил през 1957 година. Завършил

...
Здравко МИЛЕВ е роден в Кюстендил през 1957 година. Завършил
Коментари Харесай

Здравко МИЛЕВ: Предлагам нова перспектива за Кюстендил

Здравко МИЛЕВ е роден в Кюстендил през 1957 година. Завършил е Английската гимназия в София и интернационалните стопански връзки в УНСС. Работил е в банковия бранш у нас и в Австрия. Сега се занимава с частен бизнес. Безпартиен. Владее три непознати езика.

" Работя за това да се обезпечат положителни условия и сигурност за фамилиите, с цел да отглеждат и възпитават те нашето кюстендилско и европейско бъдеще "

- Г-н Милев, вие имате сполучлива професионална кариера. Защо решихте да се включите в кметската конкуренция за Кюстендил?

- Решението ми беше дълъг развой. Аз съм си кюстендилец. Независимо, че дълго време работих в чужбина, постоянно се връщам в родния си град, където имам доста другари. Колебаех се, преди да приема номинацията за кмет. Знам, че залогът за Кюстендил е доста висок, защото сегашният градоначалник Петър Паунов е от много време на кметския пост и е натрупал доста разочарования измежду кюстендилци.

Убеден съм, че е нужна нова вероятност за града - развиване на стопанската система и туризма, откриване на нови работни места, връщане на младежите в града. Имам доста контакти с вложители у нас и в чужбина и имам вяра, че в случай че локалната власт им даде положителни условия, те ще влагат в Кюстендил. Мои сътрудници с капиталови планове към този момент бяха посетители на града. Представих им опциите. Очаквам отговора им. Не съм член на Българска социалистическа партия, само че бях член на Българска комунистическа партия.

- Какво не знаят кюстендилци за вас?

- Много от тях ме познават добре. От остарял кюстендилски жанр съм с престиж в града. Завършил съм Английската езикова гимназия в София, а по-късно с оценки Школата за запасни офицери " Хр. Ботев ". Година по-късно бях признат интернационалните стопански връзки в УНСС с държавни изпити по съветски, немски и британски. Работих във Външнотърговска банка като дилър, а по-късно бях началник на представителството на " Булбанк " във Виена. Бил съм на специализации в Токио, Сингапур, Хонконг. След това използвах контактите си в банковия бранш и се захванах с частен бизнес. Заедно с някогашния дипломат на България в Украйна Александър Димитров открихме компания в енергетиката, посредством която докарвахме въглища за Топлоелектрическа централа Варна.

- Какви хрумвания имате за възраждането на града?

- Поканих мои сътрудници от Австрия в Кюстендил да прегледат опциите за създаване на плодово-зеленчуково преработвателно дружество в общината. Представих им всички преимущества като климат, изобилие, трудоспособни хора. Оцениха високо опциите на Кюстендил за развиване на бизнес и имат подготвеност да влагат над 20 млн. лева в този план. Всички знаем какъв брой значимо е за Кюстендил едно такова дружество и какъв брой от дълго време го чакат моите съграждани. Не бива да изхвърляме плодовете на земята си! Не бива да продаваме труда на земеделските си производители на унизително ниски цени!

Разработил съм съответни планове за развиване на Кюстендил като информационен бизнес и промишлен център. Общината ни е ситуирана наоколо до столицата и на кръстопътя на двата европейски коридора, прекосяващи България и Европа и е комфортна за развиване на крос-гранични компании, бизнес нововъведения сред Сърбия, Македония и Южна България.

В Кюстендил има условия за създаване и сполучливо действие на смесена Българо-Сръбско-Македонска бизнес камара. Тя би се трансформирала в координационен капиталов хъб за дребни и междинни предприятия в региона на земеделие, хранително-вкусова и текстилно-шивашка индустрия, фармацевтика, строителство, туризъм, балнеология и други Ако не бях от Кюстендил и не познавах особеностите на локалната общинска администрация, щях да се чудя за какво всичко това не е от дълго време стартирано. То е допустимо и осъществимо. Кюстендил е бил промишлен, туристически и състезателен център. Може още веднъж да стане и да се развие като огромен град и значима община в България.

- Какво е належащо, с цел да се случат хубавите неща в родния ви град?

- За да стане това, ни трябват две съществени неща. Първото - правда, бистрота, успеваемост в ръководството на общината. Чуждестранните вложители го изискват. За тях законността и предвидимостта са съществени при планирането на бизнеса. Как да вложат 20 млн., като не са сигурни дали на следващия ден на кмета няма да му щукне да затвори предприятието? Този филм Кюстендил го гледа от 12 години. Идват вложители и си потеглят. Тук читавите не остават, в случай че виждат огромна корупция и неустановеност.

Второто е дълготрайно мислене за развиването на Кюстендил. Европейските градове през днешния ден възнамеряват тактика за развиване до 2040 година Кюстендил е европейски град. На него също му е витално нужна тактика " Кюстендил 2040 ". Започнахме към този момент с екипа ми да създаваме тази тактика. Успех ще е за нас да насочим мисленето на кюстендилци напред. Да им помогнем да повярват в достолепията и силите си.

- Кои са главните проблеми на кюстендилци, насъбрани през последните 30 години?

- Един от най-важните проблеми е, че заплащането на труда е ниско и че безработицата е огромна. Като имаш малко пари, разпределяш ги ден по ден и по този начин живееш. И още един проблем виждам - не си сигурен дали ще преживееш до на следващия ден, дали ще запазиш работата си до вдруги ден. За тези проблеми кметът и общинската администрация имат директна отговорност. Няколко плана към този момент развъртвам и ще продължа да работя по тях и като кмет, с цел да се понижи бедността в общината. Привличам вложения, посредством които да се обезпечи добра работа за хората.

Екипът ми работи по планове за създаване на промишлен парк " Кюстендил ", за туристически атракционен парк в планината, по сходство на Рила " Фън парк " над Белица. Защо и при нас да не идват български, сръбски и македонски туристи, да си оставят парите и любовта тук. Разработваме и планове за запазване на благосъстоянията на Кюстендил - минералната вода, културното завещание. Наше най-голямо благосъстояние са децата ни - работя по план за съдействие сред кюстендилските учебни заведения, няколко български университета и бизнес организации, с цел да може да е по-лесен преходът от приблизително към висше обучение и от обучение към работа на децата ни.

Децата и фамилиите са съществена моя грижа. Без деца няма бъдеще. Работя за това да се обезпечат положителни условия и сигурност за фамилиите, с цел да отглеждат и възпитават те нашето кюстендилско и европейско бъдеще.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР