Здравейте, казвам се Ража Ел Мадхун и съм български артист.

...
Здравейте, казвам се Ража Ел Мадхун и съм български артист.
Коментари Харесай

Най-накрая организиран протест в защита на артистите!

„ Здравейте, споделям се Ража Ел Мадхун и съм български актьор. Както на доста други актьори, по този начин и на мен ми бе отнето правото да работя, което аз разбирам, в подтекста на обстановката. Не разбирам обаче, че за същото време доста актьори на свободна процедура към момента чакат " помощта " или по този начин наречените креативен стипендии, които страната даде обещание още при започване на изключителното състояние “, с тези думи стартира собствен пост във фейсбук Ража от групата Dead Man’s Hat преди броени дни. С него тя прикани всички жители да се включат дружно с нея и с Илияна в митинг тази сряда, 17 юни, от 15 часа пред Министерство на културата под наслов „ Движение с/у оскърбление “ . Двете девойки бързо получиха поддръжката на други самостоятелни актьори, само че и освен от тях.



„ В медиите непрекъснато се тиражира, че надали не ние към този момент сме подкрепени и надали не всеки един актьор е взел по три минимални заплати, а това не се случва и доста хора към момента дори не знаят дали са утвърдени. Не става въпрос за тези три минимални заплати, а за почтително отношение към актьора и културата и действителни дейности, и то в точния момент – в миг, в който ние нямаме право да упражняваме специалностите си. Разбирам, че за първи път всички ние попадаме в такава обстановка и правя оценка труда на НФК, които са ни подкрепяли преди. Много време мина и май е пристигнал моментът да излезем пред Министерството на културата, с цел да покажем, че съществуваме и че желаеме по-бързи дейности “, написа още Ража.

По време на изолацията и тя, и Илияна, както и доста други актьори останаха по домовете си, твориха зад стените на домовете си и от време на време ни радваха с някой и различен онлайн концерт. Междувременно от Министерство на културата оповестиха, че свободните актьори ще могат да аплайват за помощ в размер на три минимални заплати. Оказа се обаче, че доста от тях не дават отговор на условията, други са върнати са преразглеждане, а трети към момента чакат утвърждение.

Вчера Ража написа в нов пост, че са събрали в няколко точки всички съществени претенции дружно с тези на други актьори, които са ги подкрепили, които да внесат към Министерството. „ Днес внесохме уведомлението за събирането ни тази сряда пред Министерство на културата в Софийска община и то беше признато. Надяваме се, да сте също толкоз дейни и в сряда. “



 
Спасява ли страната артистите в последна сметка?

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР