Здравето не бива да е стока, която се търгува в

...
Здравето не бива да е стока, която се търгува в
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Здравето не бива да е стока, която се търгува в болниците

Здравето не трябва да е стока, която се търгува в лечебните заведения. Този водещ принцип в бранша на опазването на здравето Корнелия Нинова удостовери като един от целите за Българска социалистическа партия. Пред Българска национална телевизия в събота Нинова още един път съобщи, че левицата ще предложи смяна на модела, а не просто увеличение на парите за здраве.

От Българска социалистическа партия дават обещание няколко значими решения в тази посока и чакат те да срещнат гневна опозиция, тъй като ще обиден доста ползи. Но не обособените ползи, а здравето на всеки български жител би трябвало да бъде в центъра на системата, считат социалистите, които са решени да работят за дейно, налично и качествено опазване на здравето.

Една от първите стъпки в ще е лечебните заведения да престанат да бъдат търговски сдружения, а в случай че частните лечебни заведения желаят да употребяват ресурса на НЗОК, да се отпишат от Търговския указател и да се впишат по Закона за лечебните заведения.

Друг приоритет е районното опазване на здравето, където хората имат огромни упования във връзка с незабавната помощ, доболничното и болничното лекуване. Неотдавна Нинова напомни, че хората от Видинско чакат да се възстановят закритите отделения в единствената болница там, тези в Смолян - в региона да има най-малко една денонощна аптека, а родилките в Търговищко - да не им се постанова да пътуват 100 километра, с цел да родят в болница.

Друга незабавна стъпка е задържането на фрагментите в опазването на здравето. Българска социалистическа партия предлага това да се реализира с единна Държавна разпоредба за базова заплата, над която лечебните заведения могат да надграждат. Според Нинова страната би трябвало да поеме с финансиране стипендии и специализации на младите лекари и експерти, с ангажимент по-късно те да останат в България.

Наложителна съгласно Българска социалистическа партия е смяната и в лекарствената политика. Първо, като се понижи Данък добавена стойност на медикаментите а оттова – и на цената им, защото те са контролирана стока. И второ, търговете за медикаменти да се поемат от здравното министерство, а да не се вършат във всяка болница поотделно, тъй като при поръчано по-голямо количество може да се реализира по-ниска цена.

Още през есента, когато се обсъждаше бюджетът на НЗОК, Корнелия Нинова назова неуместно изказванието на шефа на касата, че в този момент не е време за промени. „ Това време от дълго време мина. Най-болната нация в Европейски Съюз и с най-ниска дълготрайност на живота е повече от условие за смяна. То е императив за нова политика в бранша “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия.

Задържането на фрагментите в опазването на здравето може да се реализира с единна Държавна разпоредба за базова заплата, над която лечебните заведения могат да надграждат. Могат да се спрат кражбите и източването.

Задължително е да се създадат няколко значими стъпки, с цел да се усъвършенства всичко в бранша и това да повлияе върху здравето на нацията. Тези стъпки ще срещнат гневна опозиция и няма да са леки. Ще се обиден доста ползи. Но това няма да ни отклони в нашата решителност за дейно, налично и качествено опазване на здравето за всеки български жител. Той би трябвало да е в центъра на системата, а не обособени ползи.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР