Здравеопазването е икономика и трябва да се развива като такава.

...
Здравеопазването е икономика и трябва да се развива като такава.
Коментари Харесай

Кацаров: Здравеопазването е икономика, която може да носи дори печалба

" Здравеопазването е стопанска система и би трябвало да се развива като такава. Освен по-добър достъп до навременни, качествени и ефикасни здравни грижи за всички български жители, то може да обезпечава и по-добри доходи. Не би трябвало да бъде обсъждано като държавен разход, като администрация или тип форма на обществено подкрепяне, а като икономическа активност, която може да носи даже облага към държавния бюджет ". Това съобщи министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров по време на полемиката " Инвестициите в опазването на здравето ".

Д-р Кацаров бе безапелационен в това, че равнището на здравната система зависи от човешкия капацитет и от изгода на цялото общество е той да бъде развиван и проведен вярно. Той акцентира, че е значимо всички старания на здравната система да бъдат ориентирани към повишение качеството и продължителността на живота у нас.

" До момента високите технологии бяха компютрите и софтуерът. Оттук нататък високите технологии ще са в медицината ", означи доктор Кацаров и добави, че това ще промени стандарта на живот на хората. Като образец той уточни имунизациите против COVID-19, които бяха създадени с помощта на новите технологии.

Форумът " Инвестиции в опазването на здравето " се провежда от самодейността " Заедно за повече здраве ", сътрудници на която са Българският лекарски съюз, Българският фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. В рамките на събитието бяха показани и разисквани данни от Доклада на Комитета по опазване на здравето на Американската комерсиална камара в България " Здравеопазването като инвестиция ".

Всички участници във форума се сплотиха към концепцията, че здравната система у нас би трябвало да бъде изменена. Тема на полемиката бяха още увеличението на обществените вложения в опазването на здравето, усъвършенстването на контрола и успеваемостта като част от стратегическия дневен ред на страната, потребността от възобновяване на капиталовата тактика в бранша с оглед реализиране на по-добри здравни резултати и др.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР