Здраве желаем и силна памет, скъпи съучастници и слушатели на

...
Здраве желаем и силна памет, скъпи съучастници и слушатели на
Коментари Харесай

„Новини с добавена стойност” с Иво Балев: Дай пари, че нещо се обърках!

Здраве желаем и мощна памет, скъпи съучастници и слушатели на “Новини с добавена стойност ” - един бюлетин в жанр научен пънк-рок.

Като бях дребен, имаше една фолклорна залъгалка, някакъв си нонсенс. Нонсенсът в английската национална просвета е живописен тъпизъм или приятна за ухото нелепост. Та и в нашата национална просвета имаше такова нещо, което звучеше някак си по този начин:

Жили-били три японци -

Ян,

Янциан,

Янциан-Цианцидрон.

Жили-били три японки -

Ципа,

Ципарипа,

Ципарипа-Рипапон.

Женили се:

Ян за Ципа,

Янциан за Ципарипа,

Янциан-Цианцидрон за Ципарипа-Рипапон.

Това “жили-били ” цялостен живот ме тормозеше, чудех се за какво българският народ употребява такива думи - жили-били???? И добре че пристигна интернет епохата, та си взех решение научната мистерия - то в този момент в интернет всевъзможни безполезни познания се намират.

Произходът на тая залъгалка-нонсенс се оказа, че е съветски, дори някъде из литературата го цитират. На съветски обаче по-често се среща вид, който е за някакви китайци:

Жили-были три китайца: Як, Як-цедрак, Як-цедрак-цедрак-цедрони.

Народният артист, който е приспособил скороговорката на български, нещо е объркал японци и китайци.

Шантава работа. Като последните олимпиади - лятната беше в Япония с една година забавяне, зимната олимпиада в Китай тия дни я откриха. Но работата в действителност е шантава. Спортистите се състезават в самостоятелен карантинен балон, няма аудитория, няма китайски дракони, няма демон .

И за тая олимпиада без аудитория са профукали към 4 милиарда $ , а още 9 милиарда похарчили за жп автомагистрала сред Пекин и Джандзякоу, другия град, където ще се надпреварват в ски алпийските дисциплини. Ама това са доста пари!

Жили-били 13 млрд, пуф - изхарчихме ги.

Да ги бяха дали на България и Македония за помиряване. И без това аз непрекъснато греша Гуанджоу с Джандзякоу. Като Чехов и Толстой ги греша и като общата и обособената история на България и Македония . Култура, история, песни, танци, кое на кого е, не мога да ги оправя.

Ама да ни дадат 13 милиарда за дружба и съдействие - охааа, планувам подобен живот, че единствено си крещя нека! Ще има да си печатаме паспорти и скоростни жп линии до Скопие .

Да ни дадат 13 млрд и да кажат - живейте заедно българи и македонци, па да видиш няма ли да им пея като в песента “Дано ”:

Ела, другар, и лапата дай,

аз ще ти дам ръка!

То в тая ария се пее за другарството с животните, но на такава купчина пари - няма да седнем да се наскърбяваме за нелепости, маймуни ли сме или хора - чунга-чанга, яж кокоси и банани по цяла година! А може и да не се караме, а напряко да се избием, като вземем да дърпаме парите и да спорим кой по-голяма дружба и съдействие предлага по тоя многомилиарден проект за възобновяване и развиване .

Така или другояче, такива пари няма, това е една празна фикция и даже в интернационалното състояние разправят, че македонците харчели луди пари за лобизъм.

Гледам тия дни - американски сенатори нещо са се заели с македонската идея и споделили, че македонците стъпили на американския континент дружно с Колумб, още през 1492 година

Пристига, значи, Колумб на индианския бряг и вика - може ли да открия тоя хубав и благодатен континент с моите другари от Македония, които в този момент си нямат страна, само че на драго сърце ще си я основат единствено след няколко века турско, сръбско, гръцко и българско наличие. И това било някъде по Южна Америка, която Бай Христофор считал за източна Индия. И той се объркал. И клетото радикално население на Америките по този начин си и останало в европейските езици - индианци. Даже на британски няма разлика в думата за индианец и индиец. Сигурно още ги бъркат като Чехов и Толстой или като България и Македония.

Аз да ви кажа в разногласието сред България и Македония съм на страната на американеца, който е взел един чувал пари, с цел да прави разлика сред българи и македонци.

В тия репортажи от Америка разправят, че някакъв българин Стоян Христов отишъл предишния век в Съединените щати, станал страховит американски публицист и разузнавач, написал книга, дето седяла на нощното шкафче на самия Рузвелт - аз и Рузвелтите ги греша - кой беше Франклин, кой беше Теодор. Книгата на нашия Христов била на тематика американска история и до момента в който я пишел, още бил българин. По-точно българо-американец. После обаче се разочаровал от България и станал македоно-американец .

Ето тук, скъпи съучастници, е ключът към целия Македонски въпрос.

Бил българин, станал македонец. Александър Македонски и той бил елинист и възпитаник на Аристотел, само че след това станал космополит и разкарал Аристотел. Защото огромният мъдрец Аристотел - физика, метафизика, туй-онуй, но бил стеснен в разбиранията си. Аристотел считал всички не-гърци за варвари и желал да ги цивилизова по гръцки. Александър Велики пък развил по-космополитни разбирания. И споделил на Аристотел - махай ми се от главата, кратуно философска, че ме ядосваш, не мога да се съсредоточвам. Аз може млад да почина, но не ща да ти чувам нелепостите.

А другояче на тоя свят всеки носи в сърцето си една Македония или една Вътрешна Монголия, или някакви покрайнини-украйнини на духовната си империя .

Китай да вземем за пример не може да прежали Тайван, а пък Тайван се има за същинския Китай и счита, че рано или късно континентален Китай би трябвало да се причисли към тоя уединен остров Тайван. Обаче по света непрекъснато бъркат Тайван с Тайланд, въпреки че нямат нищо общо.

Затова отново ви споделям - най-хубаво е да вземаш пари, с цел да различаваш тия от ония. Някои лекомислени човеци споделят - пари не ща, ум ми дай. Аз пък съм петимен и за пари, и за знания.

Бъркам те със някой май,

кой ли беше ти?

Дай пари, пари ми дай,

и ми подскажи! 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР