Зазимяването на цветната градина става все по-неотложноВъпреки топлото начало на

...
Зазимяването на цветната градина става все по-неотложноВъпреки топлото начало на
Коментари Харесай

Как да зазимим правилно градината и балкона

Зазимяването на цветната градина става все по-неотложно

Въпреки топлото начало на октомври жълти, оранжеви и червени листа на дърветата застилат земята и подсказват, че зимата наближава. Зазимяването на цветната градина става все по-неотложно.

Започваме последователно от най-нежните и капризни екземпляри, съветва .

Ако някой се е осмелил да изнесе на открито орхидеи, изключително фаленопсиси, от дълго време към този момент би трябвало да ги е прибрал. Представителите на орхидееното семейство, за които студът не е заплашителен, са дендробиум и цимбидиум. Те ще се усещат добре на открито, до момента в който температурата не падне трайно до 10 градуса. Тези условия даже могат да предизвикат развиване на цветоноси. Дендробиумът има потребност от леден интервал, с цел да зацъфти. Цялата процедура по прибирането би трябвало да включва разчистване, обезпаразитяване и настаняване на ярко и умерено топло място.

Следват бегониите. За тях сланата е най-опасна. Листнодекоративните типове бегонии се почистват и прибират без проблем, а грудковите към този момент би трябвало да се приспят. Намаляването на поливките и скъсяването на деня ще предизвикат отмиране на листната маса. След това грудката би трябвало да се извади от почвата и да се запази през зимата в хладно и изсъхнало помещение.

Импатиенсът Нова Гвинея, фуксиите, абутилонът, стайните хибискуси, каланхоето и още доста други цъфтящи растения също би трябвало да се приберат. Същото важи и за хлорофитума, калатеите, палмите и фикусите.

Почистване, дезифекция и дезинсекция са ограниченията, които би трябвало да вземем преди прибирането.

Растенията, които могат да почакат, са олеандрите, цитрусовите, дипладенията и бугенвилията.

Приберете мушкатата, щом им почервенеят листата.

Дилемата е да нарязвам или да не нарязвам към момента? Отговорът е елементарен. Не режете! Не бързайте да прибирате, изключително мушкатата, само че бъдете в подготвеност да го извършите. Температурите до към 10, даже 5-8 градуса не са рискови, само че сланата е. Ако обаче има вид да отбраните тези растения от нея, те могат да цъфтят най-малко до края на ноември.

За знак дали е време за прибиране могат да послужат листата на мушкатото. Когато им стане студено, те ще трансформират цвета си от зелен в червен. Имайте поради обаче, че става въпрос единствено за мушкатата. Сакъзчетата и британските мушката не са толкоз издръжливи на ниски температури, за тях би трябвало да се погрижите по-рано.

Колкото и да е дъвкан въпросът по зазимяването на пеларгониумите, ще го преговорим още веднъж. Растенията се прерязват на 10-15 см над почвената повърхнина наложително над възел. В тази основа би трябвало да останат най-малко 4-5 възела, от които растението ще развие нови разклонения идната година. Саксията се почиства, полива се, в случай че е належащо, и се прибира в мрачно и хладно помещение. През зимата се полива единствено при нужда толкоз, че да не пресъхне тотално почвата, а дружно с нея и кореновата система.

Изрязаните стъбла с зелена листна маса може да се вкоренят. Подготвят се резници с дължина до 10 см. Отрезът би трябвало да е равен и на не повече от 5-8 мм под последния възел. За да завехне раната, резниците се оставят за няколко часа или цяло денонощие. След това се потапят в чашка с вода или непосредствено се засаждат в дребни саксийки. Напролет младите растения се пресаждат и ще зацъфтят много преди майчиното.

Какво да вършим с луковичните и грудковите

Сега е последното повикване за засаждането на пролетните - кокичета, лалета, нарциси, минзухари и мускари и така нататък Всяка луковица се засажда на двойно по-голяма дълбочина от диаметъра ѝ - огромните луковици се слагат най-дълбоко, а по-дребничките - плитко. Острият завършек на луковицата сочи нагоре, а брадичките - надолу. Следва покриване с почва и поливка, в случай че е належащо. За опазване на влагата и отбрана от измръзване върху учатъка с луковици може да се разхвърлят растителни останки, а през пролетта да се отстранят, с цел да не пречат на развиването на цветята.

Повечето гладиоли към този момент прецъфтяха, само че към момента има някои цъфтящи. За да не изгубим луковицата, е редно да ги защитим от сланата, а най- добре напряко да ги приберем.

Луковицата се изважда от почвата, почиства се и, в случай че листната маса не е отмряла, се прерязва на 10 см. Така готова, всяка луковица на гладиол би трябвало да се остави да просъхне и да се прибере в книжен плик с надпис. В интервала на предпазване от време на време се ревизира за гниене. Ако има съществуване на гнилостен развой, болната ликовица се изхвърля, а останалите се ревизират по-често и деликатно.

Далиите още цъфтят, само че е време да прекратим виталния им цикъл. Ако не ние, то сланата ще го направи. Първата слана, която падне, ще повреди цветовете и листната маса. Единият вид е да изчакаме това да се случи и тогава да приберем грудката, а другият - да изпреварим събитията и да сме спокойни, че няма да има повреди от измръзване и даже загуба на екземпляри.

При гергините процедурата по прибирането на грудката е сходна с тази на гладиолите - разчистване, просушаване и прибиране в хладно и мрачно помещение. Единствената разлика е, че е по-добре да се запазят в касетка с отвори, в сравнение с в книжен плик.

Многогодишните цъфтящи

Всяко растение следва избран цикъл през годината. Едни цъфтят през горещото лято, а други избират хладната есен. Тези, които са прецъфтели, са подготвени за зимата, а ние единствено би трябвало да ги почистим от отмряла листна маса или счупени клончета.

Времето е уместно към момента за размножаване или пренасяне, по тази причина планирайте бъдещия аспект на градината си рационално. Цветята, които са прецъфтели неотдавна, в този момент дават семена. Гайлардии, рудбекии, благ тромпет (датура), ехинацея и други са цветята, от които може да се съберат и запазят семена за размножаване следващата година.

Все още може да се съберат семена и от едногодишните цинии, винки, тагетеси, мирабилис, тумбергии и така нататък За съхранението им е належащо изсъхнало помещение и наложителните надписи - от какво са семената и вероятно какъв е цветът на растението.

Цветята, които още цъфтят, дано красят градината. Астри, хризантеми, пирени и други са неуморни в хладното време. За тях може би е най-добре да се погрижим през пролетта. Тогава ще се отстранят отмрелите клончета и ще се подхранят, с цел да се развият по-пищни и огромни храстчета. Задачата ни през интервала на разцвет е да почистваме прецъфтелите цветове и да се радваме на хубостта им.

Декоративните шубраци и дръвчета

Вечнозелените чакат последна подстрижка и разчистване. Оформянето им може да се извърши малко по-дълбоко, с цел да се запазят размерът и формата. Всички счупени клончета би трябвало да се почистят, а в случай че има опадали листа, да се отстранят. В растителните останки зимуват доста фитопатогени и неприятели на растенията, т.е. това е защитна мярка за идната година.

Към края на месеца някои шубраци би трябвало да се завържат, че когато падне сняг и натежи по клоните, да не се пречупят или най-малкото да се изкривят.

При листопадните растения дилемите са сходни - кроене и разчистване. Опадалите листа, изключително на болни растения, се изхвърлят. Те и за компост не би трябвало да се употребяват.

Също към края на месеца особено внимание би трябвало да се обърне на розите

Но не бързайте! Много рози още цъфтят и занапред отварят нови пъпки. При тях се постанова по този начин нареченото загърляне. То защищава кореновата шийка и мястото на присаждане от измръзване. Загърлянето се прави преди заледяване на горния почвен пласт. Оформя се купчинка от пръст към основата на храста. Височината и широчината ѝ са към 30 см. През пролетта купчинката пръст би трябвало да се в профил, с цел да не загние стъблото или да не се образуват нови корени по-плитко.

Правилото за премахване на отмрялата листна маса при розите важи с цялостна мощ. В тях зимуват причинителите на редица болести като черни листни петна, наслойка, мана и други.

При кроенето на доста шубраци се практикува вкореняване на нови резници. Най-лесният метод те да се вкоренят е като една трета от тях се покрие с почва и от горната страна им се постави буркан или шише, които да поддържат влажността и температурата. Нещо като дребна самостоятелна оранжерийка. При розите този способ работи безотказно.

Подхранване

Сега може да подхраните градината с оборски тор, компост от калифорнийски червеи или синтетични торове с постепенно освобождение на хранителни субстанции и високо наличие на фосфор и калий. Торовете може да се разхвърлят единствено на избрани сектори или в цялата градина, само че наложително би трябвало да се прекопае по-късно.

С наближаването на зимата зелената ливада също има потребност от последни грижи. До рухването на сняг тя се коси на 7 см и се почиства усърдно от отмряла растителна тъкан. Ако занапред планирате да създавате ливада, побързайте. Ноември към този момент ще е късно и резултатите няма да са приемливи.

Крайно време е да се зазими и поливната система. Продухването ѝ е неотложно, с цел да няма спукани тръби или маркучи, в случай че замръзне водата в тях.

След това прибираме инструментите, почистваме ги и към този момент можем да се отдадем на заслужена отмора на топло у дома.

И не забравяйте - цветята обичат хората.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР