Заявленията за ползване на лична помощ се подават в общината

...
Заявленията за ползване на лична помощ се подават в общината
Коментари Харесай

Ето как и къде се подаяват заявленията за ползване на лична помощ

Заявленията за прилагане на персонална помощ се подават в общината по сегашен адрес.

Наредбата за включване в механизма персонална помощ влезе в действие след обнародването й в Държавен вестник на 5 юли. Нормативният акт е създаден в осъществяване на член 17 от Закона за персоналната помощ. С наредбата се урежда редът за прелиминарен надзор, настоящ надзор върху осъществяването по даването на механизма персонална помощ и следващи оценки на осъществяването. Регламентира се и сключването, изменението и прекратяването на съглашението за даване и прилагане на персонална помощ сред ползвателя, асистента и доставчика на персонална помощ, както и осъществяване на трудовите правни отношения при съблюдаване на условията на трудовото законодателство.

Човек с увреждане, на който е направена самостоятелна оценка на потребностите и е издадено направление с избран брой часове за персонална помощ, може да съобщи даването на механизма персонална помощ. Заявлението (по образец) се подава персонално или посредством упълномощено от него лице до кмета на общината по сегашен адрес. В заявката индивидът с увреждане заявява, че няма да получава друга поддръжка за облекчаване на същите потребности за интервала, през който ще му бъде обезпечена персонална помощ. Човекът с увреждане може да избере помощник, който да го обслужва. В случай, че той не е направил това, общината, която е снабдител на персонална помощ, може да предложи помощник.

Към заявката се ползват направлението с избрания брой часове персонална помощ и документ за идентичност на индивида с увреждане или на неговия легален представител.

До 31 декември 2020 година право за включване в механизма за персонална помощ имат:

1. хората с право на непозната помощ с избрани 90 и над 90 на 100 тип и степен на увреждане или степен на трайно понижена работоспособност;

2. децата с право на непозната помощ с избрани 50 и над 50 на 100 тип и степен на увреждане или степен на трайно понижена работоспособност;

3. децата без право на непозната помощ с избрани 90 и над 90 на 100 тип и степен на увреждане или степен на трайно понижена продуктивност.

Когато ползвател на персонална помощ е дете с увреждания с 90 и над 90% степен на увреждане, се дава единодушие до 380 лева от месечната помощ от 930 лева, която то получава по Закона за фамилни помощи за деца, да се превежда от Агенцията за обществено подкрепяне на кмета на съответната община, която според закона е снабдител на персонална помощ. Конкретната сума се пресмята на база на избрания брой часове персонална помощ, умножена по часовата ставка за положения труд от асистентите. Превеждането на средствата става след установяване на помощник на детето и сключването на трудов контракт с него.

В случай, че ползвател на персонална помощ е пълновръстен човек с увреждане с 90 и над 90% степен на увреждане и с право на добавка за непозната помощ, заявителят за прилагане на персонална помощ би трябвало да даде единодушие същата добавка, която е в размер на 75% от обществената пенсия за напреднала възраст, да се превежда от Националния застрахователен институт на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП). Въз основа на това единодушие АСП ще превежда получените средства на кмета на общината, която ще е снабдител на персонална помощ.

Реалното даване на персонална помощ за хората с увреждания ще стартира от септември 2019 година Заявления за правене на самостоятелна оценка на потребностите и за включване в механизма персонална помощ могат да се подават и след тази дата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР