Заявлението на Булгаргаз за цената на природния газ в страната

...
Заявлението на Булгаргаз за цената на природния газ в страната
Коментари Харесай

Цената на природния газ в България се понижава с почти 13% от днес

Заявлението на " Булгаргаз " за цената на природния газ в страната за месец юни, което е било импортирано на 31 май в Комисията за енергийно и водно контролиране, е за цена от 141.28 лева за мВтч без Данък добавена стойност, такси за транспорт и данък. Това е с 13% по-малко от настоящата цена през май, само че с 6% повече от междинната за годината до момента.

Главната причина за поевтиняването са количествата полутечен газ (LNG), които ще бъдат включени в газовия микс на страната, както и цялостното утешение на газовия пазар - през май борсовите цени съвсем се върнаха на стойностите от преди войната в Украйна.

Така ненапълно България се отърсва от първичния потрес на спрените доставки от страна на съветския " Газпром " в края на април и страната може да си урежда различни количества на конкурентна цена.
Защо поевтинява газа
След визитата си в Съединени американски щати в средата на май министър председателят, че цената на синьото гориво в България ще намалее от юни след старта на доставките на американски полутечен газ. Тогава не стана ясно какъв брой тъкмо по-ниска ще бъде цената от природния газ, само че бе оповестено, че ценообразуването ще е на база на американския газов хъб " Хенри хъб ", на който котировките се търгуват на доста по-ниски цени, в сравнение с главния европейски показател TTF. Освен това става въпрос за два танкера по 100 млн. м3 (б.а. компанията снабдител е ), които ще дойдат през юни. Като това количество би било задоволително да покрие точно потребностите за този месец.
Реклама
Освен това цената на нидерландския показател TTF през последните седмици също падна фрапантно и стигна до междинни равнища от 85 евро за мегаватчас, което е с към 15-20% под равнищата от април и март. Това значи, че изцяло пазарът сега се възвръща от първичния потрес от войната и може да се чака цените да се стабилизират през летните месеци, когато потреблението на всички места е доста по-малко

Цената на газа за България можеше да е още по-ниска в случай че страната получаваше задачите количества, отредени и по контракта с AGSC (Azerbaijan gas supply company). Най-вероятно това ще се случи през лятото, когато се чака да проработи. Дотогава доставките ще минават през Неа Месемврия и връзката Кулата-Сидирокастро, като това е допустимо с помощта на междусистемния контракт с гръцкия газов оператор DESFA. Потенциално България може да се възползва и от същите търговски отношение с Турция, само че " Булгатрансргаз " би трябвало да подписа такова съглашение с турския оператор Botas. Въпросът обаче е по-скоро политически, а не механически.
Бавно запълване
Единственото българско газово вместилище - това в Чирен сега е запълнено едвам на 20.7%, което е най-ниското равнище в целия Европейски Съюз. Средно хранилищата в Европа към този момент за запълнени до 45% и всеки ден не престават да се нагнетяват нови размери.
Реклама
В България обаче от 16 май не са вкарани никакви количества в " Чирен ", което демонстрира, че " Булгаргаз " изпитва дефицит на свободни обемни природен газ и всичко, което съумява да достави в страната отива непосредствено към клиентите. Ако обстановката не се промени ще има огромен риск подсигуряването на зимния сезон.

Нужни са най-малко 100 дни нагнетяване на цялостен потенциал, с цел да се запълни хранилището. При по-бавни темпове това няма да е допустимо преди края на октомври.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР