Заявките на парламентарните партии и анонсът на президента Румен Радев

...
Заявките на парламентарните партии и анонсът на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Последните дни на парламента: между няма време и няма закони

Заявките на парламентарните партии и анонсът на президента Румен Радев във вторник (12 юли) за избори през октомври обрисуваха още двайсетина дни работа на Народното събрание - до края на юли.

При връщането на първия мандат, считан за най-реалистичната опция да се сформира нов кабинет, Радев разгласи, че ще забави идващите стъпки, с цел да даде на Народното събрание време да одобри допустимо най-вече от обвързваните с европейския План за възобновяване и резистентност закони. Това би трябвало да понижи риска от закъснение на заплащанията от Брюксел при неразбираемата вероятност за резистентен постоянен кабинет след следващите предварителни избори. Повечето от нужните над 20 законопроекта обаче към момента не са подготвени, а част от импортираните в Народното събрание не срещат единодушие, тъй че шансът някой от тях да бъде признат е най-малък, макар декларираното от президента отсрочване, сподели инспекция на " Дневник ".

Последните 20 дни

Във вторник Румен Радев съобщи, че счита за оправдано възможни предварителни парламентарни избори да са при започване на октомври, тъй като това ще даде легитимност на Народното събрание със засилено гражданско присъединяване.

Президентът към този момент няколко пъти даде да се разбере, че не приема за подобаваща първата допустима дата за избор - на 25 септември. Денят е малко след последния формален празник през септември - Деня на независимостта, който мнозина българи обичайно употребяват за последна лятна отмора.

Това би основало спомагателен проблем към така и така ниската подготвеност за гласоподаване, която социолозите регистрират след трите предварителни вота предходната година., оповестено в края на предходната седмица, сочи, че едвам 38% от интервюираните имат предпочитание да отидат още веднъж до изборните секции. Това обрисува интензивност, сходна или даже по-ниска от тази през ноември 2021г., когато беше подложен антирекорд от началото на измененията в България - гласоподаваха единствено 40.23 на 100 от имащите право на това.

Отлагайки вота за началото на октомври обаче Румен Радев би трябвало да забави разпускането на настоящия парламент, защото съгласно Конституцията датата на изборите се дефинира в указа, с който приключва активността на Народното събрание, и оптималният период е два месеца. Така вероятните разновидности наподобяват 2 или 9 октомври, което значи указът да бъде публикуван при започване на август. По устав в този месец депутатите излизат в лятна почивка и по този начин или другояче не работят, в случай че особено не гласоподават да имат съвещания.

В очакване на закони

Сред посочваните аргументи за какво избори са най-лошият сюжет за страната, е неналичието за най-малко два месеца на парламент, който да гласоподава 22 законопроекта, обвързани с промени за приемането на траншове по европейския План за възобновяване и резистентност.

Досега признат е единствено един - за ръководството на средства от европейските структурни и капиталови фондове. В, която беше формирана при договарянията за държавно управление с първия мандат, за нито един от законопроектите по проекта не е планувано да бъде признат в толкоз незабавен порядък. (Управленската и законодателната стратегия на " Продължаваме промяната " може да видите ).

По информация на " Дневник " упоритостите на най-голямата парламентарна група са до края на юли да бъдат признати 8 закона по линия на европейския проект, множеството строго профилирани в областта на обществените финанси. Четири от тях, като единствено два - за промените в антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и промени в Търговския закон за прохождащите компании, са планувани за разглеждане в комисии тази седмица.

Останалите четири проектозакона са в напреднал развой на публично разискване и следва скоро да бъдат импортирани в Народното събрание, твърди Министерството на финансите. Според информация на " Дневник " става дума за: Един от дребното законопроекти, които имат към този момент действителни шансове да минат през пленарната зала, е обвързван с антикризисните ограничения -, към този момент беше утвърден на първо четене с огромно болшинство.

Има предпочитание, няма гласове

Внасянето на плановете в Народното събрание не е гаранция за приемането им и постоянно то е много мъчно, сочи практиката от последните седмици.

Три от предпочитаните за " Продължаваме промяната " законопроекти срещат безапелационен отпор от опозицията, както и от довчерашния съдружен сътрудник в ръководството " ИТН ". Става дума най-много за промяната в антикорупционната комисия. Премиерът в оставка Кирил Петков непрестанно повтаря, че групировката му няма да отстъпи от концепциите си и упорства отпред на обновената институция да бъде определен актуалният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, а " ИТН " дават отговор, че и дефинират като " юридически Франкенщайн ".

Срещу законите за антикорупционната комисия се чака да гласоподават ГЕРБ и Движение за права и свободи, които към този момент дадоха да се разбере, че не утвърждават препоръчаната промяна. В допълнение двете партии са в тежък спор с Рашков и не биха дали своят вот за него. " Възраждане " настояват, че, само че са отказали да дадат такава. Партията на Костадин Костадинов предлага някогашния следовател Бойко Атанасов за началник на комисията.

Друга промяна, другояче планувана в незабавен порядък поради проекта за възобновяване и резистентност, към този момент срещна съпротивата на опозицията: промени в закона за публични поръчки не бяха разисквани в комисия поради липса на кворум на отрасловата комисия. Създаването на пък беше отсрочено поради негативно мнение на организацията по геодезия.

Вместо еврозакони, хартиени бюлетини

Удължаването на живота на Народното събрание основава и различен проблем на ръководещите. Докато няма задоволително законопроекти или те биват бойкотирани, опозицията се старае да прокара законови текстове, които да ѝ оказват помощ в идните избори.

Най-яркият образец за това е опитът в дневния ред на депутатите да влезе връщането на хартиените бюлетини за избори. Около тематиката се оформи коалиция, в която влизат както опозиционните ГЕРБ и Движение за права и свободи, по този начин и участващата в ръководството Българска социалистическа партия (). През миналите две седмици бяха направени за бързото разискване на написаните законопроекти.

В петък (15 юли) следва гласуването на предложенията на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и " Възраждане " в правна комисия. Предварителните сметки сочат, че гласовете " за " и " срещу " връщането на бюлетините да са на половина - 12 на 12, което значи, че би трябвало да бъдат отхвърлени.

Машинното гласоподаване във всички секции с над 300 гласоподаватели беше въведено през 2021 година от 45-ото Народно заседание по предложение на " ИТН " и с поддръжката на Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Изправи се! Мутри, вън! ". Сега обаче левицата, която в последната години загуби съвсем половината си гласоподаватели и се сви до 270 хиляди гласа, е срещу него с аргумента, че множеството хора мъчно боравят с машините.

Времето ще бъде употребявано и за планове за приложимост в предизборна акция. " Възраждане " към този момент прокара на първо четене в комисия концепцията си за квотите за българска музика в публичните радио и телевизия.

Преди дни водачът на ГЕРБ, който да задължи страната да диверсифицира доставките на газ, макар че това е прерогатив на държавното управление и не е потребност специфична законодателна уредба.

Ходовете на президента

Попитан по кое време ще връчи втория мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ-СДС (които от дълго време споделиха, че ще го върнат неизпълнен), Румен Радев отговори, че няма да бърза прекомерно, само че и уточни, че " прекомерното удължение на процедурата за сформиране на държавно управление води към прелъщение за хазартни управнически решения и кадрови промени ".

При третия (последен) опит президентът дава мандата на определена от него парламентарна група, а не на претендента за министър председател. Тя няма период да излъчи министър-председател, като аргументът е да се даде време за договаряния сред партиите. Веднъж посочен, претендентът за министър председател има седем дни да показа проектокабинет, се показва в решение на Конституционния съд.

Румен Радев сподели, че ще организира втори кръг съвещания преди да връчи третия мандат, както изиска " Демократична България ". вършат таман от обединяването. Казаха, че ще водят договаряния за експертен кабинет " без да е посипан с ярки политически фигури " с небосвод на ръководство или до края на годината, или до локалните избори през 2023 година, като се стъпи на препоръчаната от " Продължаваме промяната " стратегия.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов настоятелно подчертава какъв брой е значима диалогичността в този момент, тъй като.

Какво (не) желае " Продължаваме промяната "

Заявките на " Демократична България " за диалогичност и диалози в това число с " ИТН " към този момент наподобява да не срещат схващане в " Продължаваме промяната ". Според информация на " Дневник " първата политическа мощ ще упорства получателите на третия мандат (ако президентът избере Българска социалистическа партия или " Демократична България " ) да приложат метода на Кирил Петков и Асен Василев за търсене на поддръжка - от обособени депутати, вместо от цяла парламентарна група.

Това се разбра и от последния коментар на премиера в оставка пред медиите: " Независимо какво е държавното управление, в случай че не е подкрепено от самостоятелни, а от подвластни депутати, няма смисъл. Това го правихме шест месеца ".

Ако нямаме 121 депутата, няма смисъл да си приказваме за формати на държавно управление, тъй като ще е неефикасно. Нищо от програмата ни няма да бъде реалност
 Кирил Петков,
министър председател в оставка

Още в края на предходната седмица Кирил Петков и нападна опитите за нови диалози, като първо ги назова " меки диалогични китки ", само че след това.

Според информация на " Дневник " в средите на " Продължаваме промяната " не царува единогласие, че изборите са очевидният излаз от обстановката. Източник разяснява, че " нямаме кой знае какъв проблем в " ИТН " като се изключи Тошко Йорданов и Слави Трифонов " и не са изключени нови диалози с напусналия ръководството сътрудник. Окончателното решение на " Продължаваме промяната " следва да се избистри откакто се разбере и какво ще е развиването към връчването на третия мандат и в случай че фактически го получи " Демократична България " каква формула ще предложи.

Българска социалистическа партия се включиха във вторник с предложение, че в случай че получат третия мандат, в търсенето на поддръжка -.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР