Заявката на Продължаваме промяната за нулева толерантност към корупцията трябва

...
Заявката на Продължаваме промяната за нулева толерантност към корупцията трябва
Коментари Харесай

Димитър Делчев: Нулевата толерантност към корупцията трябва да стане 100% безмилостност към нея

" Заявката на " Продължаваме промяната " за нулева приемливост към корупцията би трябвало да се трансформира в 100% жестокост към всички тези, които крадоха през последните години ". 

Това съобщи пред БНР Димитър Делчев, водач на партия " Движение България на жителите ", някогашен народен представител и един от създателите на Антикорупционния закон, квалифициран от депутати в 43 Народно събрание. 

Той акцентира, че би трябвало да има отбрана на хората, които подават сигнали за корупционно държание :

" В момента всеки, който подава сигнал, е евентуално уязвим поради тази дупка в законодателството ".

Делчев уточни като проблем това, че КПКОНПИ " напълно зависи от прокуратурата и от следствените органи " :

" Тя има пълномощия, които са пожелателни . Може да прави разбори, оценки, да основава тактики за предварителна защита на корупцията, само че не може да разпитва, да прави претърсвания, изземвания, не може да пуска сътрудници под прикритие, които да откриват корупционно държание ". 

Управляващата коалиция е декларирала, че ще усили функционалностите на Антикорупционната комисия, тъй че тя сама да може да прави тези дейности и да не чака всичко от прокуратурата , напомни той и посочи:

" Това ще я направи ефикасен орган, който, в случай че събере информация и я даде безапелационно на прокуратурата, тя или няма да може да откаже следствие - да кажем за кюлчетата в шкафчето на премиера, или, в случай че откаже, този отвод ще може да бъде обжалван пред съда. И съдът, в случай че постанови, че има задоволителни данни за корупционно закононарушение, прокуратурата да бъде ошамарена, тъй че нейната взаимозависимост да не въздейства толкоз доста на наказателното гонене ".

По думите на Делчев е основно значимо назначението на управлението на КПКОНПИ да става по метод, който да подсигурява независимостта им:     

" Това може да стане с двойно подсигуряване на назначението. Контрол на власт върху власт ".

Интервюто на Диана Янкулова с Димитър Делчев в предаването " Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР