Заведения за хранене начисляват 9% ДДС при поръчки на храна

...
Заведения за хранене начисляват 9% ДДС при поръчки на храна
Коментари Харесай

Заведения крият ДДС при поръчки на храна за вкъщи

Заведения за хранене начисляват 9% Данък добавена стойност при поръчки на храна за у дома, вместо дължимите по закон 20 %, демонстрират инспекции на Национална агенция за приходите в последните седмици. Нарушителите ще бъдат санкционирани от приходната организация и ще им бъдат предоставени инспекции и проверки за пресмятане на правилния размер Данък добавена стойност. Някои от обектите ще бъдат запечатани за период до 1 месец, оповестяват от приходното ведомство.

Инспектори на Национална агенция за приходите са засекли при започване на седмицата верига заведения, при която всяка поръчана за у дома храна се полза с 9% налог.  На телефона за сигнали на организацията: 0700 18700 постъпват и други тъжби за заведения за хранене и заведения за бързо хранене, които позволяват отклоняване от законовия Данък добавена стойност режим.

Проверките на инспекторите на „ Фискален надзор “ не престават както на място в заведенията, по този начин и посредством онлайн поръчки.

От началото на юли 2020 година се ползва понижена ставка на налог добавена стойност от 9 % за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Намалената  ставка  за ресторантьорски и кетъринг услуги  е годна единствено за  предлаганите  храна и надлежно обслужване за консумация на място, напомнят от Национална агенция за приходите. От приходната организация са почнали осведомителна акция за разяснение на новия Данък добавена стойност режим измежду заведенията и обектите, предлагащи храна за у дома. 

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР