Завършването на строящите се нови отсечки от магистрала Хемус“ отново

...
Завършването на строящите се нови отсечки от магистрала Хемус“ отново
Коментари Харесай

Правителството спря изграждането на АМ „Хемус“ за неопределено време

Завършването на строящите се нови прави от автомагистрала „ Хемус “ още веднъж се отсрочва за неопределен срок. Причината е, че от Министерски съвет не утвърждават препоръчаната нормативна смяна в Закона за устройство на територията (ЗУТ) от районното министерство.

Чрез нея трябваше да бъде отблокирано довършването на значими инфраструктурни планове като автомагистрали, тунели, мостове, язовири, които нямат нужните бумаги, само че за сметка на това са строени по актуалните законови условия. В този проблем попада и довършването на автомагистрала „ Хемус “, която се изграждаше по силата на ин хаус контракти за доставка на строителни материали и техника, подписани сред формалния реализатор на обекта държавната компания „ Автомагистрали “ ЕАД и български строителни компании.

Служебният министър на районното развиване в кабинета „ Радев “ Виолета Комитова обаче разгласи тези договори за противозаконни, макар изказванията на редица адвокати и специалисти, че те дават отговор на съществуващите нормативни актове. Така към този момент две години довършването на автомагистралата е оставено безусловно е спяло, макар че има прави, които са построени в главната си част.

Междувременно самото създаване се оскъпи в пъти, което изисква и индексиране на цената за дотъкмяване на аутобана с инфлацията и повишаването на труда и цената на строителните материали, оповестява „ Труд “. А заделените целево пари по сметка в Българска народна банка за дотъкмяване на аутобана бяха върнати в бюджета още по времето, в което Асен Василев бе длъжностен министър на финасите.

За да не се постанова към този момент напълно построени уреди да се събарят и стартират отначало, което не просто би оскъпило неведнъж довършването на автомагистрала „ Хемус “, само че би я забавило и с години, от районното министерство предложиха решение - тримесечен период за легализиране на обектите, които са построени по разпоредбите, само че нямат цялостен комплект документи.

От Министерски съвет обаче възразяват, че препоръчаната смяна не е задоволителна, защото е на парче и не извършва записаното в Законодателна стратегия на Министерски съвет за интервала 1 септември - 31 декември 2023 година Според програмата с изключение на споразумяване на статута на съществуващите инфраструктурни градежи без цялост във връзка с строителни бумаги от районното ведомство би трябвало да бъдат препоръчани и още текстове за промени в Закон за устройство на територията, посредством които да се основат предпоставки за решение на проблемите със собствеността и отговорността за поддръжката на язовирите в страната, както и за засилено присъединяване в процесите на браншовите камари и професионалните организации, в това число и на университетския бранш. От Министерски съвет упорстват тези цели да бъдат изпълнени по едно и също време в препоръчаните от строителното ведомство законодателни промени.

„ Необходимо е да се осъществя единна законодателна самодейност, която да обгръща всички цели, сложени в законодателната стратегия на Министерския съвет “, се споделя в мнението. С други думи и планът за промени в Закон за устройство на територията да бъдат включени и тези оферти. Което автоматизирано значи закъснение във времето за правене на тези промени и предлагането им още веднъж в комплект. Съответно и отсрочване на узаконяването на автомагистрала „ Хемус “, а оттова и завършването най-малко на започнатите прави за неустановен период от време.   
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР