Завърши редовната среща на министрите на отбрана на страните-членки на

...
Завърши редовната среща на министрите на отбрана на страните-членки на
Коментари Харесай

НАТО ще защитава всеки сантиметър от съюзническата територия

Завърши постоянната среща на министрите на защита на страните-членки на НАТО, в която взе участие министърът на защитата на Република България Драгомир Заков, оповестиха от пресцентъра на МО.

В рамките на двудневните интензивни съвещания министрите на защитата разгледаха оферти, разискаха и реализираха единодушие по редица значими за Алианса тематики в подтекста на променената среда за сигурност и подготовката за идната среща на върха в Мадрид в края на юни 2022 година През втория ден се организира съвещание на Северноатлантическия съвет във формат „ 30 “, отдадено на акомодацията на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО. Министрите на защитата разискаха съответни ограничения за неговото по-бързо и дейно увеличаване, за гарантиране отбраната на цялата територия на Алианса. Те още веднъж подчертаха, че тези ограничения ще останат строго отбранителни и съобразени с равнището на опасност.

В изявлението си министър Заков подчертава върху отговорността на съдружниците да пазят своята територия и популацията си против заканите и провокациите, които тестват устойчивостта на нашите общества и надеждността и способността за отговор на НАТО. Той уточни, че единството, солидарността и сплотеността са в основата на общите полезности на Алианса и е значимо да се подхващат всички нужни стъпки за тяхната отбрана. „ Във фокуса на усилването на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО следва да останат гарантирането на способността на Алианса за отговор, подобаващото равнище на подготвеност и опцията за бързо увеличаване “, уточни министър Заков. 

Форумът завърши с работна сесия във формат „ 30 “, отдадена на ресурсното обезпечаване. Съюзниците разискаха осъществяването на уговорката за вложения в защитата и увеличението на общото финансиране. Министрите на защитата подчертаха смисъла на продължаването на вложенията в защитата и нуждата от съответно ресурсно обезпечаване на Алианса в този сериозен миг.

В своето изявление министър Заков препотвърди политическия ангажимент за постигането на 2% от Брутният вътрешен продукт за разноски за защита до 2024 година, както и присъединението на България към Иновационния фонд на НАТО. В рамките на форума министърът на защитата Драгомир Заков организира среща с министъра на защитата на Грузия Джуаншер Бурчуладзе, на която бяха разисквани въпроси от съвместен интерес и беседва по съответни тематики с сътрудниците си от Румъния, Италия, Унгария и Гърция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР