Затягане на режима за регистрация по ДДС с цел да

...
Затягане на режима за регистрация по ДДС с цел да
Коментари Харесай

Затягат регистрацията по ДДС

Затягане на режима за регистрация по Данък добавена стойност за да се предотвратят опитите за отбягване на облагане. Това планува една от измененията в данъчните закони, съпровождащи бюджет 2020, които бяха признати от Народното събрание на първо четене. В последните години данъчните са засекли стотици случаи на търговски обекти, изключително по Черноморието, за които се записва нова компания сега, в който оборотът приближи прага от 50 000 лева, като задачата е да не се заплаща Данък добавена стойност. Според измененията, когато в един търговски обект еднородна активност правят една след друга свързани компании или видимо разнообразни, в облагаемия им оборот ще се включват и приходите на предходните работили там компании за най-много 12 месеца.

Между първо и второ четене ГЕРБ най-вероятно няма да поддържа предлагането на финансовото министерство прехвърлянето на акции на компании при имотни покупко-продажби да се полза с Данък добавена стойност. Национална агенция за приходите е засякла редица опити да се продават парцели посредством апортирането им в особено основани за задачата търговски сдружения, като договорката се оформя като покупко-продажба на акции, която е необлагаема, вместо като покупко-продажба на самия парцел. Най-вероятно няма да бъде признато и въвеждането на видеонаблюдение в складовете за произвеждане и предпазване на алкохол, а единствено на тези в бранш " Горива ".

Според друга смяна в данъчните закони куриерските компании ще са длъжни да упражняват по-сериозен надзор върху акцизните артикули, основно поради доста случаи на продажба на цигари и тютюн без заплатен данък през куриери. При транспорт на пратка с акцизни артикули куриерите ще изискват документ за идентичност и от подателя, и от получателя на пратката. Ако се появят подозрения за нарушаване или при поискване от митниците куриерите и пощите ще би трябвало да отварят пратката за инспекция (в стая с видеонаблюдение и свидетели), даже без единодушието на подателя. Ако в пратката има рискови артикули – цигари или тютюн без заплатен данък, тя ще се задържа за инспекция от контролните органи.

Намалява се административната тежест при прилагане на данъчни облекчения за лица с понижена продуктивност, за деца с увреждания и за персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране, като отпада задължението към годишната данъчна декларация да се ползва копие на годно решение на ТЕЛК/НЕЛК и копия от документите, удостоверяващи направените вноски по реда на Кодекса за обществено обезпечаване.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР