Затворената страна, където хората нямат права, всичко е дезинформация, а

...
Затворената страна, където хората нямат права, всичко е дезинформация, а
Коментари Харесай

Уникалният разказ на един студент в Северна Корея

Затворената страна, където хората нямат права, всичко е дезинформация, а властта на службите за държавна сигурност и водача Ким Чен-ун е безгранична. Това е общоприетата визия на света за Северна Корея. И тя е изцяло вярна.

Само че това е и страна, където живеят и се трудят елементарни хора, и тяхното всекидневие в действителност не е доста по-различно от това в страните от някогашния руски блок в Европа, преди рухването на тоталитарните режими в тях.

ВИЖТЕ ЕЖЕДНЕВНИЯ ЖИВОТ В ПХЕНЯН В ГАЛЕРИЯТА

Един австралиец, Алек Сигли открива и се изумява на Северна Корея, по метод, по който евентуално би реагирал, в случай че беше попаднал в България преди 1989 година

Понеделник вечер, 16 април 2018 година Алек таман е заел мястото си в залата на „ Големия източен театър” в Пхенян, написа „ Дойче веле” (Deutsche Welle) След броени минути на сцената би трябвало да излезе съставът на китайския държавен балет. Много бързо обаче излиза наяве, че същинските звезди довечера не са танцьорите.

„ В центъра на залата бяха сложени огромни червени кадифени столове. Явно за ВИП-гости”, споделя Алек в блога си - Tongiltours. Той показва, че студентите почнали да се чудят за кого ли са предопределени изисканите кресла. Повечето предполагали, че са за китайския дипломат или за някои високопоставени севернокорейски чиновници. Изведнъж обаче по високоговорителите прозвучал глас, който съобщил на публиката, че персонално Ким Чен-ун ще гледа спектакъла.

ВИЖТЕ В СНИМКИ КРИЕНАТА В ТАЙНА РЕЗИДЕНЦИЯ НА КИМ

Разходка в Пхенян разкрива непредвидени гледки (видео)

ВИЖТЕ 10 НЕЩА, ЗА КОИТО МОГАТ ДА Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) УБИЯТ В СЕВЕРНА КОРЕЯ, В ГАЛЕРИЯТА НИ

„ Той влезе през една странична врата, съпроводен от брачната половинка си, сестра си и от висши севернокорейски и китайски офицери. Публиката стартира въодушевено да ръкопляска и да крещи с цялостно гърло „ Да живее, да живее!” Това продължи към пет минути, макар че севернокорейският водач приканваше с жестове публиката да се успокои”, споделя Алек.

Той самият прави своите първи стъпки като студент в университета „ Ким Ир-сен” в Пхенян, следвайки „ Съвременна севернокорейска литература”.

„ Отдавна имах желание да последвам в Северна Корея. Говоря свободно корейски. Седем години съм учил езика в Сеул”, споделя Алек.

Освен него, в университета има единствено още двама студенти от западни страни. Единият е от Франция, а другият - от Канада. От Азия има цели 50 - от Виетнам, Камбоджа, Лаос и Монголия, като най-многобройна е групата на китайските студенти.

Китайското държавно управление спонсорира 25 студенти за по два семестъра . Сред учащите има деца на китайски бизнесмени, както и деца на дипломати от разнообразни страни, чиито родители работят в посолствата в Пхенян”, показва Алек в блога си.

Алек към този момент е привикнал с живота в Пхенян. Той живее в студентско общежитие. Из града се разхожда с колело. Казва, че можел да се движи свободно из Пхенян, без непрекъснат „ придружител”. Заедно с един севернокорейски студент населява двойна стая със лична баня.

„ В студентското общежитие има ресторант, кафене, фитнес център, тенис маси и баскетболно игрище. В двора има доста зеленина и цветя”, разяснява той в блога си.

„ Естествено, на всички места има и пропагандни лозунги. По време на занятия студентите носят униформи. Косите би трябвало да са късо подстригани. Всички наподобяват доста добре поддържани, само че и някак си еднакви”, показва той.

Алек също носи униформа по време на лекциите, само че въпреки всичко е по-различен. Чуждестранните студенти имат привилегии.

„ Ние имаме да вземем за пример достъп до интернет. А севернокорейските студенти - не. На процедура в Северна Корея съществуват две строго разграничени мобилни мрежи. Чужденците могат да телефонират с мобилните си телефони и в чужбина, а севернокорейците – не”,разказва Алек. Освен това двете мобилни мрежи не са съвместими. Тоест Алек не може да телефонира в севернокорейската мобилна мрежа.

Смартфонът е най-важната му връзка с външния свят. Само че на територията на университета понастоящем никой няма достъп до интернет. Също и задграничните студенти. Няколко пъти Алек е употребявал интернет връзката във виетнамското посолство, където живее негов състудент.

Австралийският юноша към този момент се е сприятелил със своя съквартирант, който е севернокореец.

„ В множеството случаи си приказваме за незначителни неща. Но от време на време зачекваме и политиката. Един път моят съквартирант ме попита дали Австралия е еднопартийна страна. Това ме изненада. От друга страна се оказа, че той знае много неща за Съединени американски щати и Англия да вземем за пример. Той следва британска лингвистика и посещава семинари по политика, право и икономика”, споделя Алек.

Той споделя, че като цяло севернокорейските студенти са любопитни и жадни за познания.

„ Те желаят да научат от нас, чужденците, повече неща за разнообразни международни събития. Иначе няма по какъв начин да получат тези информации. Държавните медии осведомят доста късно или пък въобще не оповестяват такива вести. Севернокорейските студенти се интересуват изключително мощно от политическите развития към Корейския полуостров. Опитват се обаче да наблюдават и другите вести. Един севернокорейски студент да вземем за пример знае доста повече от мен за комерсиалната война, подета от САЩ”, споделя Алек Сигли.

За негово удивление медиите мълчат и за срещата сред Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур.

„ Тук никой не осведоми за това. Нито пък беше оповестена обширна информация за второто посещаване на американския външен министър Помпео в Пхенян. Публикуваха единствено едно малко протоколно съобщение”, споделя Алек.

„ Повечето медийни информации в Северна Корея са с антиамериканска устременост. Хората в страната към момента възприемат Съединени американски щати като зложелател и аргесор. Но общата антиамериканска настройка последователно утихва. Така да вземем за пример в Пхенян беше свален един афиш, на който беше изобразено по какъв начин севернокорейски ракети унищожават Вашингтон”, споделя Алек.

Той има намерение да остане в Северна Корея още две или три години. И когато се върне в Австралия, ще има в портфолиото си си освен магистърската си степен по модерна севрнокорейска литература, само че и доста дълбоки усещания от една изолирана страна, както признава той самият.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР