Затворът на съдебната полиция се намира близо до парк Едуардо

...
Затворът на съдебната полиция се намира близо до парк Едуардо
Коментари Харесай

Хакерът, който натопи "Манчестър С", чака процес в затвора

Затворът на правосъдната полиция се намира покрай парк " Едуардо VII ", една от най-популярните туристически забележителности на Лисабон. С 25 дребни килии, намиращ се в дълбините на голяма бяла постройка, която е централа на антитерористичните управляващи и проверяващите съществени закононарушения, пандизът нормално е непокътнат за най-опасните нарушители.

От съвсем година там е Руи Пинто. 31-годишният португалец, който сътвори уеб страницата " Футбол Лийкс " и обезпечи част от доказателствата, довели до изваждането на " Манчестър Сити " от Шампионската лига, както и редица други следствия за данъчни измами и корупция във футбола, към момента чака делото си за изнудване и непозволен достъп до информация, макар че бе екстрадиран в родината си от Унгария още през март 2019-а.

В края на февруари юристите му подадоха тъжба до Европейската комисия поради противоречие в заповедта му за арест, обвиняваща го в единствено 6 престъпения, които набъбнаха до 147, до момента в който той е зад решетките. Впоследствие те бяха понижени на 90, само че и по този начин

 

Пинто може да бъде наказан на 30 година,

 

в случай че бъде приет за отговорен. Въпреки това някогашният студент, който се отхвърли от следването на история, не губи вяра, че ще завоюва. 

" Срещнахме се с него през декември - споделя Рафаел Бушман, кореспондент на немското сп. " Шпигел ", който е един от създателите на книгата " Футбол Лийкс " и работи с Пинто повече от 4 години. - Той към този момент бе изкарал 6 месеца в изолираност и чаках да видя някой, който е в доста неприятно психическо положение, само че въобще не беше по този начин. Руи бе много съсредоточен,  сподели, че е значимо за него да не си губи мозъка, тъй като всички пароли за хардовете са в главата му. Знае, че всички управляващи в Португалия се опасяват, тъй като към момента е в позиция да разгласява други доказателства. "

Пинто към този момент е предал към 70 млн. страници документи и 3,4 терабайта информация, в това число данъчни справки и персонални мейли на някои от най-влиятелните фигури във футбола , на " Шпигел " и на медийната мрежа European Investigative Collaborators (EIC Group). Наскоро стана ясно, че той стои зад следствие на бизнес империята на най-богатата жена в Африка Изабел дос Сантуш.

В документите, които Пинто даде, " Шпигел " откри мейли, които посочваха, че " Манчестър Сити " нарушава разпоредбите за финансов феърплей на УЕФА. Сред тях бе и известното известие " 1 падна, остават още 6 ", изпратено от юриста на " Сити " Саймън Клиф след гибелта на един от седемте проверяващи комисари на УЕФА Жан-Люк Деан. 

" Говорих със фамилията на Руи след изваждането на " Сити " от Шампионската лига и те ми споделиха, че първото нещо, което той е попитал, е било: " Защо са ги санкционирали единствено за 2 години? " Вторият въпрос бил: " Защо от УЕФА не ме потърсиха? " Изглежда необичайно да не потърсят индивида, който им обезпечи най-силното доказателство ", споделя още Бушман. 

" Има ясна връзка сред публикуването на нашата публикация и следствието - споделя Кристоф Винтербах от " Шпигел ". - Три седмици по-късно те написаха първото писмо до " Сити " и ги питаха за данните. Започнаха формалното следствие, откакто публикувахме извадки от мейлите. Не мисля, че това щеше да се случи без доказателствата от Руи. "

Още след излизането на първата публикация в " Шпигел " през ноември 2018-а, " Манчестър Сити " отхвърля обвиняванията и твърди, че те са учредени на документи, които са " хакнати или откраднати " и са извадени от подтекста.

 

Пинто твърди, че в никакъв случай не е хаквал компютри,

 

с цел да получи достъп до имейлите. " Сити " ще апелира наказването си пред Спортния трибунал (CAS), само че даже той да реши, че имейлите са взети нелегално, има предходни случаи, в които сходни документи са били допускани. 

Няколко седмици след публикуването на публикациите за " Манчестър Сити " и два месеца преди изгонването му Пинто бе изслушан като очевидец от финансовата полиция във Франция като част от следствие против данъчни измами и пране на пари. Той дава 26 терабайта с нови данни, към 9 пъти повече от първичната информация, предадена на групата EIC. Тези данни още се преглеждат, а с Пинто са се свързали данъчните управляващи в Германия и Белгия, които също желаят достъп. 

Още първите извадени документи от Пинто водят до нови каузи. На 6 февруари, два дни преди дербито сред " Порто " и " Бенфика " в Португалия, локалните управляващи започнаха следствие против президента на " Порто " Жорже Нуно де Лима Пинто да Коща, както и против клуба за данъчни измами и пране на пари към прехвърляния на играчи, в това число и на звезди като Радамел Фалкао, Хамес Родригес и Икер Касияс. Президентите на " Бенфика " и " Брага " също са разследвани, а управляващите обискираха домовете и офисите на сътрудника на Кристиано Роналдо Жорже Мендеш, който съставлява още ред звезди във футбола . От " Порто " отхвърлят да има следствие.

По-късно, през февруари,  управляващите в Майорка (Исп) ревизираха офисите на различен авторитетен сътрудник - Фали Рамадани, като част от следствие за изпиране на 100 млн. евро . Детайли за дейностите на Рамадани бяха оповестени във втората книга на Бушман и Винтербах  " Футбол Лийкс 2 ", излязла в Германия през 2019 година

" Лудост е -

 

всяка седмица във футболната индустрия излизат вести за следствие,

 

основано на " Футбол Лийкс ", само че Руи е единственият, изправен пред съд. Когато го срещнах за пръв път през 2016-а, той ми сподели, че желае да работи като осведомител за УЕФА, и ми сподели документи, които клубове крият от докладите си за финансовия феърплей. Срамно е, че те по този начин и не се свързаха с него ", споделя Бушман. 

Адвокатът на Пинто - Уилям Бърдън, сподели, че възнамерява да се свърже с някогашния си клиент Едуард Сноудън с видеовръзка от Русия, който да свидетелства в интерес на португалеца, когато процесът най-сетне стартира. Пинто е подготвен да чака колкото е нужно.

" Има голямо разминаване сред метода, по който той е третиран от управляващите и от хората, които вижда всеки ден в пандиза. Надзирателите се държат доста другарски с него и той ни сподели, че всички се схващат отлично. Но през целия развой отношението на прокуратурата и на съдията е съвсем враждебно. Той е третиран все едно е заплаха за обществото, а в действителност е воин ", счита Винтербах.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР