Затвор от 2 до 5 години за обществен превоз на

...
Затвор от 2 до 5 години за обществен превоз на
Коментари Харесай

Със затвор от 2 до 5 години ще се наказва нелегалния превоз на пътници

Затвор от 2 до 5 години за публичен транспорт на пасажери без позволение, регистрация или лиценз, гласоподаваха през днешния ден дефинитивно депутатите в Народното събрание. Промените в Наказателния кодекс бяха прокарани през преходни и заключителни разпореждания в Кодекса за комерсиалното мореплаване.

Предвижда се моторното транспортно средство на нарушителите да се лишава в интерес на страната, без значение чия е собствеността му.

Когато действието е осъществено от две или повече лица, които са се договорили или са употребявали подправени документи, наказването ще е затвор от 5 до 10 години и санкция от 5000 до 15 000 лв., като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на отговорния.

Българска социалистическа партия остро възразиха и упорстваха за отдръпване на наредбите. 

На първо четене бяха гласувани и промени в Наказателния кодекс, с които се завишат глобите при компютърни закононарушения, плагиатство и детската употреба онлайн.

При несъблюдение на задължението да се съхранява информация за избран период според Закона за електронните документи и електронните удостоверителни услуги, с изключение на досегашната санкция от 5000 лв., се планува и затвор до 6 години. Завишава се и наказването за плагиатство от 2 до 3 години отнемане от независимост. Приетите на първо четене разпореждания в Наказателния кодекс плануват наказването за закононарушения, свързани със полови похищения против малолетни и малолетни, да се увеличи от 5 до 6 години затвор.

Крум Зарков от Българска социалистическа партия разкритикува законопроекта на държавното управление с претекста, че с измененията няма да се усъвършенства битката с тези тежки закононарушения и настоя за преправянето му: „ На процедура всички тези закононарушения стават по-тежко наказуеми. Добре, единствено че всички знаят, че компликацията при тях е в доказването и това няма да се промени с нищо, вдигайки по този начин наказванията “, съобщи БНР.

Христиан Митев от „ Обединени патриоти “ посочи, че измененията са свързани със почнала наказателна процедура против България поради занижени санкции при киберпрестъпления. „ Добре е да се прегледат освен наказванията, а и самите сформира в главата „ Компютърни закононарушения ", тъй като в действителност е много трудно доказването, само че това може да бъде направено между първо и второ четене “, сподели Митев.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР