Затварянето ни казва, че светът е клиника, а не място

...
Затварянето ни казва, че светът е клиника, а не място
Коментари Харесай

Проф. В. Стефанов: Екзистенциалният хоризонт на човека не е оцеляването, а спасението

" Затварянето ни споделя, че светът е клиника, а не място на здрави, свободни и щастливи хора. Ние ставаме пандизчии на заболяването, институциите и страха . Можем да си представим какви са последствията. В изискванията на суматоха индивидът е жертван да изговаря страховете си, само че не и да работи рационално, да разпознава различни полезности и да отстоява съдбовни права ". Това сподели пред БНР проф. Валери Стефанов, книжовен историк и критик, учител в СУ " Св. Климент Охридски ", в коментар на идния.

По думите му нанесените вреди от изолацията и затварянето ще са доста - отзивчиви, стопански, душевен, просветителни:

" Намираме се в огромно тестване, може би не осъзнаваме параметрите му, само че е добре да се замислим върху тях.... Ако не управляваме дълготрайните последствия, вредите ще бъдат големи ".

Той дефинира като надълбоко неправилна концепцията, че първо би трябвало да оцелеем, а след това ще живеем:

" Екзистенциалният небосвод на индивида не е оцеляването, а спасението. Трябва да се заемем с тази нова обстановка на възходяща тревога на човешкото съществуване. Имаме редукция на общуването, а и неспособност за голяма част от хората да поставят своя труд. Когато оцеляването ти стане главен небосвод на държанието, а всичко останало може да чака, да се изостави, това е доста рисково, а за жалост тази концепция стартира да ръководи света ".

Проф. Стефанов акцентира, че едно общество, което е обхванато от патологична тревога, има дребни шансове да се заеме с устройството на гражданския ред и повишение на равнището на политическия живот:

" Има правила на смиреност, които са реализирани в целия свят, освен в България. Моят извод е, че тези правила на смиреност се реализират с непрестанни апели за взаимен конформизъм. Когато обстановката се опрости до една елементарна опция - или се крием, или мрем - решенията се оказват доста лесни и жертвата заявява своята цялостна подготвеност да заплати желаната от нея цена, т.е. да се откаже от своите права, от своята гражданственост, от универсалните човешки полезности ". 

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Валери Стефанов в предаването " Неделя 150 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР