Затваряне на граници в знак на протест обмислят от земеделските

...
Затваряне на граници в знак на протест обмислят от земеделските
Коментари Харесай

Агросекторът в съседни на Украйна страни готви затваряне на граници заради свободния внос в ЕС

Затваряне на граници в символ на митинг обмислят от земеделските камари в ред прилежащи или близки до Украйна страни и повода за това е свободният импорт на продукция от някогашната руска република макар разминаването с европейските условия. Това разгласи в студиото на Костадин Костадинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

" Разликата е в метода, по който се създава. Ние сме в Европейски Съюз, изпълняваме условия за качество и за неупотреба на токсични препарати за растителна отбрана. Ние произвеждаме по-скъп артикул, отговарящ на условията, от Украйна влиза каквото и да е без надзор ", акцентира той. По думите му 90% от прилаганите в Украйна препарати са неразрешени в Европейски Съюз.
 Зърнопроизводители: имаме задоволително пшеница, само че без импорт на избрани торове има действителна заплаха
Зърнопроизводители: имаме задоволително пшеница, само че без импорт на избрани торове има действителна заплаха

Гост в предаването Money.bg е ръководителят на Съюза на зърнопроизводителите Илия Проданов

Според него единственият метод да се избегнат банкрути в бранша е пакет от ограничения в две направления - по отношение на украинската земеделска продукция и по отношение на европейските производители.

По отношение на износа на Киев по думите на Костадинов би трябвало да се подсигурява, че той е ориентиран към в действителност нуждаещите се страни, а не към богатия европейски пазар, като това може да стане посредством такса на входа на Европейски Съюз, която да се връща сега, в който пратката напусне общността, а също и пломбиране на камионите.
 Зърно и слънчоглед дават над 50% от цената на продукцията в българското земеделие
Зърно и слънчоглед дават над 50% от цената на продукцията в българското земеделие

Данните от 2020 година демонстрират необикновен срив от 6,3% в бранш " Селско стопанство "

За производителите браншовикът упорства за краткотрайна дерогация от някои правила: " Защо да съблюдаваме тези условия, щом Европа е решила да вкарва не знам какво си зърно - дано и нашите производители да създават по този начин ". Освен това по думите му е нужна помощ за бранша за намирането на нови пазари, а също и етикетиране на произхода - с цел да е ясно за всеки консуматор по кое време, да вземем за пример, си е купил олио от украински слънчоглед.

" Тези неща не засягат старите членки - като не им е на главата, нормално за тях не е проблем ", означи Костадинов, като в това време предвижда, че българските компании може да стартират да губят западноевропейски пазари, в случай че стартират поради по-изгодната цена да смесват български и украински артикул и това бъде открито от сътрудниците им в Европейски Съюз. Подобно нещо към този момент се е случило с меда.

Вижте още във видеото!
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР