Затрупани сме от боклуци – но внасяме и чужди. Незаконните

...
Затрупани сме от боклуци – но внасяме и чужди. Незаконните
Коментари Харесай

След новините: Защо не са изпълнени част от целите за разделното събиране на боклука?

Затрупани сме от отпадъци – само че внасяме и непознати. Незаконните сметища са на всички места,
отпадъци задръстват реките ни, някои от безобразията стават забележими през фейсбук,
само че други си остават скрити.

" Идва сметосъбирачката, теглим я на кантара и се оказва 17 тона. Средно тежат сред 8 и 10 тона. Звъня на кмета и му споделям, че това е нещо нереално. Той вика пускай да забележим какво има вътре. Влиза и виждаме, че 80% от камиона е цялостен с скотски изпражнения. Какво излиза - жителите заплащат нещо, което не са генерирали, общината заплаща на нас, а ние ги даваме
тези пари за ремонт на машините, тъй като нашите машини не са планувани за
сепариране на подобен боклук ", описа шефът на " Екоинвест асет " Емил Дичев.

Тази история идва от завода за боклуци в Езерово, Варненско в миг, когато националната стратегия за ръководство на боклуци неизвестно за какво от март стои заклещена в Министерския съвет и блокира всевъзможни ограничения. Напук на бедствието с боклуците и зеления пакт, от който сякаш са част.

В тази частна апаратура извозват боклука си 12 общини във Варненска област, където годишно общините отделят 11 милиона лв. за обезвреждането му без да считаме разноските за неговото събиране и транспортиране. А единственият метод тази сметка да понижава, вместо да пораства - е разделното събиране на боклуци. Включително и на биоразградимите.

" Това, което е планов потенциал за преработване на биоотпадъци в програмния интервал до тази година, е 105 000 тона. Тоест това е резултатът, който ние чакаме ", сподели държавният контрольор в дирекция " Отпадъци " към Министерство на околната среда и водите Антон Пейчев.

И в случай че във Варненско има някакъв прогрес, то в страната към момента съвсем няма по какъв начин този тип боклук да доближи до инсталациите.

Българска национална телевизия: А можете ли да ми обясните на мен като жител къде би трябвало да има опция да изхвърля биоразградимия си боклук сега?

" В момента на територията на Столичната община няма къде да бъде изхвърлен, защото системите в огромната си част до момента са изграждани като системи за зелени боклуци, т.е. в региони, където има еднофамилни къщи, където се косят общински терени. За Следствен отдел към окръжна прокуратура биоразградимият боклук се събира от пазарите ", изясни Антон Пейчев.

" Тогава, когато имаме разнообразие от семейства, е доста значителен контролът върху това какво тъкмо се изхвърля и дали вътре няма да попадне нещо, което не би трябвало и което освен да утежни качеството на компоста, само че и да сътвори други опасности. Затова разделното
събиране на биоразградими първо се прави при професионални източници - пазари и
тъй наречените, където може да има еднообразен боклук ", продължи Пейчев.

Така че в случай че всичките съоръжения за биоразградими боклуци проработят, те би трябвало доста да разтоварят големите такси боклук, които всички плащаме. Защото този отпадък към този момент се трансформира в суровина.

" Това изписване е доста дълго, виж по този начин дали става: Два са продуктите, които се получават от питателните боклуци. Биогаз - който се оползотворява на място за производството на електро и топлоенергия и другият вид е производството на компост ", сподели основният технолог на био-инсталация за боклуци " Хан Богров " Виктор Атанасов.

А явно и в селските общини системата към момента не е ефикасна. И това спъва и разделното събиране на хартия, метал, стъкло, пластмаса, поверено напълно на организациите за
оползотворяване на боклуци:

" Нашите контейнери, макар че покачваме чистия боклук, не се употребяват постоянно по най-хубавия метод. Често там намираме битови боклуци и други, които не би следвало да бъдат там ", сподели оперативният шеф на " Екопак ", България Христо Диков.

Така една от водещите организации за оползотворяване на боклуци у нас съумява да рециклира към 50 % от събраното в контейнерите за пластмаса да вземем за пример. Въпреки това обаче,
поставените от законодателството цели за преработване на боклуци от опаковки са
преизпълнени.

" При всички положения имаме репер, към който се стремим, това е композиция, както от материалното преработване, т.е. увеличение на разделното събиране - пластмаса, метал, в композиция с поетапно въвеждане в употреба на системите за биоотпадъци. Но с изключение на построяването на инфраструктурата, значителен миг е и самото присъединяване на жителите ", сподели държавният контрольор в дирекция " Отпадъци " към Министерство на околната среда и водите Антон Пейчев.

Затова даже има учебни заведения, които са заложили в образователната си стратегия образование в разделно събиране. Въпреки че за децата е мъчно да приложат уменията си на открито.

" Пред всеки един клас има съдове за разделно събиране. Имаме един компостер, който за жалост е дребен и не може да обхване биоразградимите боклуци, които би трябвало да попаднат в него - листна маса, обелки. Една част влиза в него, само че другата за жалост сме принудени да изхвърлим в общия резервоар на открито на улицата " сподели учителят в Увекинд Костадин Соколов.

И с цел да не изгубят умения и разделното събиране на всички да е по-ефективно, сходни площадки би трябвало да влязат час по-скоро в приложимост.

" Тук третирането на отпадъците е доста по-евтино и това е смисълът да ни има. Клони, шубраци, всичко, което в един двор може да се събере, ние сме подготвени да го третираме има такса - 15,82 лева на звук. За съпоставяне депонирането е към 73 лв. на звук. Да, много огромна е разликата ", сподели технологът Аделина Стоева.

Площадката в Хан Богров обаче е единствената в страната, която има апаратура и за биоразградими хранителни боклуци. Така част от столичните институции и търговски обекти
извозват остатъците от храна там, само че все още събрания от тях отпадък
зарежда едвам 60 % от общия потенциал на инсталацията.

" Всеки един лев разход за ръководство на отпадъците по неекологосъобразен метод го плащаме всички ние от джоба си ", сподели Антон Пейчев.

А съгласно изчисленията на системата в България, обитаеми места под 5 хиляди души не са задължени да имат системи за разделно събиране на боклука. За останалите има нормативи, които въпреки и преизпълнени, не ни доближават бързо до задачата - след 14 години да
депонираме една шеста от боклука, който стига до депата в този момент.

" Общините показват местата, на които да сложим контейнерите, по-късно има периодичност на обслужване. Тя варира според от обитаемото място според какъв брой постоянно се пълнят
контейнерите. Тогава, когато се случва постоянно - да са претъпкани, ние
водим диалози с общината за опцията да сложим спомагателни съдове ", сподели Христо Диков.

Вместо противоположното. Но защото таксата боклук си я плащаме ние, за общините
разделното събиране не е приоритет. Дори противоположното. Под натиска на общините,
малко преди да бъде необуздано 44-тото национално събране беше отсрочена за следващ
път системата „ плащаш толкоз, колкото изхвърляш “

Директорът на заводът за боклуци във Варна " Екоинвест асет " Емил Дичев изясни: Ако това бъде въведено, тогава всеки жител ще бъде стимулиран да хвърля минимално разбъркан
битов боклук и той ще събира разделно на мястото, на което се генерира
отпадъкът, тъй като за разделното събиране жителите не заплащат. И това ще понижи
тежестта на жителите и по тази причина, което сега се приказва - че се заплаща доста
на инсталациите, на депата, отчисленията. Да, заплаща се доста, тъй като има
доста боклук. Когато намалите количеството, ще видите, че всеки човек ще заплаща
доста по-малко.

" В своите документи на Европейския съюз, включващ разбори и отчети за България, неведнъж е поставян въпросът за възнаграждение на база количество. И в международната процедура е открито, че това е главният тласък за това да бъдат приобщени преобладаваща част от хората към системите за разделно събиране ", сподели държавният контрольор в дирекция " Отпадъци " на Министерство на околната среда и водите Антон Пейчев.

Диференцирането на таксата боклук трябваше да проработи тази година. Но неизвестно за какво и без публично разискване, общините обвързаха въвеждането на този механизъм с преброяването на популацията. Също неразбираемо за какво и без полемики в Народното събрание, депутатите одобриха този аргумент. Освен че отложиха, не му дадоха даже и краен период. Само е ясно, че ще продължим да плащаме
несправедливи такси боклук най-малко до 2024 година. Дано дотогава децата да не изгубят
мотивация.

" Ние по този метод се опитваме да научим децата че това е значимо и значимо и че те са поколението което ще бъде изправено пред най-сериозните провокации, свързани със замърсяването на платената, само че на открито децата виждат това и това, и несъмнено не всичко опира до съвестта на жителите ", споделя учителят в Увекинд Костадин Соколов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР