Затоплянето на залива Хъдсън в Канада може да застраши белугите,

...
Затоплянето на залива Хъдсън в Канада може да застраши белугите,
Коментари Харесай

Затоплянето на залива Хъдсън в Канада може да застраши белугите

Затоплянето на залива Хъдсън в Канада може да заплаши белугите, оповестява Агенция Франс Прес.

Всяко лято 55 000 белуги мигрират от Арктика към залива Хъдсън в Канада. Това е прекомерно надалеч от Франция, където при започване на август една заблудена белуга заседна в река Сена. 

Белугите, наподобява, се забавляват в наличието на туристи. Град Чърчил има единствено 800 поданици и не е елементарно да бъде доближат, защото няма път, който да води дотук. Седем месеца в годината, сред ноември и юни, заливът е изцяло заледен. Стопяването на леда е знак, че белугите са завръщат. Средата е идеална за тях – предпазени са от косатките, а устието е богато на храна. 

Белугите наподобяват усмихнати от самото начало поради формата на очите и устата. Младите представители на типа са сиви. Белотата идва с възрастта. Но това, с което впечатляват тези морски бозайници, е способността им да споделят. Наричат ги „ морски канарчета “ поради 50-те разнообразни звука, които издават и които припомнят шепот, пърпорене, свирене. Белугите са обществени животни с сложна система за другарство между тях, споделя Валерия Вергара от фондация „ Рейнкоуст “. Тя изследва тези морски бозайници от доста години. „ Белугата е скотски тип, за който огромно значение има слухът – както да вземем за пример за хората е значимо зрението ". 

За нетренирано ухо звуците на белугата основават усещане за дисхармония. Белугите не просто поддържат връзка. Звуците, които издават, им оказват помощ да се локализират, да намерят храна, да се ориентират по пътя. Майките водят децата си чрез звуци. 

Новородените на белугата са с дължина към 1,80 м и тежат 80 кг. Зависими са от майките си две години. В зрелост тези бозайници, чийто хабитат са ледените води към Гренландия, Северна Канада, Норвегия и Русия, могат да доближат до дължина 6 м. Живеят сред 40 и 60 години. 

Популацията на белуги в залива Хъдсън е най-значимата в света. Но намаляването на ледниците и климатичните промени в този ареал е мотив за безпокойствие. Според учените зоната, населявана от белугите, се затопля три-четири пъти по-бързо спрямо останалата част на планетата, добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР