Затопляне през последните дни от годинатаДекември ще бъде с температури

...
Затопляне през последните дни от годинатаДекември ще бъде с температури
Коментари Харесай

Без валежи по Коледа

Затопляне през последните дни от годината


 32_1_192822 Декември ще бъде с температури с 2-3 градуса по-ниски от междинните за месеца. Тази година той ще стартира с чести мъгли, слънце следобяд и дневни температури сред 4 и 8 градуса. На 9 и 10 декември над западните региони ще превали сняг, като интервалите със основни снеговалежи ще бъдат от 11 до 13 и от 17 до 20. Ще паднат обилни валежни количества до 30-50 литра на квадратен метър, а тук-там, основно в Родопите, до 80-100, не са изключени и по-големи количества.

От 14 до 16 декември ще бъде изсъхнало, студено и мразовито с дневни температури сутринта от минус 15 до минус 10 и оптимални негативни до минус 2 в обичайно най-топлите ни места – южните региони. Коледните празници се чака да преминат без превалявания, със остаряла снежна завивка от преваляванията до 20 декември и оптимални температури от 2 до 6 градуса. Динамизиране със стопляне на времето ще настъпи през последните дни на месеца, когато ще се затопли.

Продължителността на деня понижава и 21 декември е най-късият ден през годината – 9 часа и 2 минути. Началото на астрономичната зима ще настъпи на 21 декември в 12,44 часа, когато слънцето влиза в знака Козирог.

Средно през повече от половината дни времето през декември се дефинира от антициклон. Обикновено при такива ситуации в планинските региони е най-вече слънчево и относително топло, а в ниските места – мъгливо и по-студено. Често се случва температурите в планините да са по-високи в сравнение с в равнините. Явлението, при което температурата се покачва с нарастване на надморската височина се назовава – температурна инверсия. То е доста особено за зимните месеци и е добре познато на феновете на планината.

Средното количество дъжд, което пада през последния месец на годината в по-голямата част от страната е сред 30 и 60 литра на квадратен метър. Поради постоянно преминаващите средиземноморски циклони в южните региони и в планините междинната сума на преваляванията надминава 100 литра на квадратен метър.

Народна метеорология


Ясен Игнажден предвещава изсъхнал април


Народната метеорология включва прогнози за времето, които са учредени на обичайните знания и наблюдения върху придвижването на небесните тела, атмосферните феномени, държанието на животните, положението на дърветата и растенията.

За последния месец от годината националната метеорология гласи: Много сняг през декември дава обещание огромно изобилие. Ако на Игнатовден (20 декември) времето е ясно, през април ще е суша, а в случай че вали сняг, април ще е дъждовен и ще бъде плодородно. Ако на Бъдни вечер 24 (декември) времето е хубаво, то през август ни чака суша, а в случай че на Коледа е доста студено, идната година ще има богата годишна продукция.

Явлението „ поврати на топлината “


Термометрите демонстрират необикновените 15-20 градуса

При транспорт на по-топъл въздух най-често от югозапад температурите се покачват и доближават необикновените за сезона 15-20 градуса. Тогава се следи така наречен събитие „ поврати на топлота “. Дните с такива ситуации обаче са малко. Те са най-често сред 12 и 16 декември и към края на месеца 26 -30.

Това стопляне е известно като новогодишно стопляне и е обвързвано с прекосяването на средиземноморски циклон северозападно от страната. Обикновено в местата северно от планините духа мощен вятър – фьон, чийто пориви се пробват да скапват новогодишните празненства, както това се е случило на жителите на столицата и нейните посетители през 1975 година. След това минава леден фронт и Новата година идва със сняг.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР