Затишието свърши и руските танкови екипажи работят всеки ден. Край

...
Затишието свърши и руските танкови екипажи работят всеки ден. Край
Коментари Харесай

“Това ни кара да бъдем нащрек”. Как се развива контранастъплението на ВСУ

Затишието свърши и съветските танкови екипажи работят всеки ден. Край Угледар те удържат офанзивите на украинската войска. Животът на бойците от други елементи зависи от техните дейности. За ситуацията на един от най-трудните сектори на фронта - в репортажа.

" Нашата Валентина "

Командирът на танкова рота от оперативно-бойното тактическо формирование " Каскада " с позивна “Гром ” е осведомен по радиото: " Открито е скупчване на техника и персонален състав. Трябва да го отработим ".

“Пригответе Валентина! ”

Екипажът на Т-64 незабавно тича към бойната машина.

" Не е толкоз елементарно да го стартираме. Трябва да го загрем добре. През зимата е проблематично, само че през лятото може да стане по-бързо ”, споделя мерачът с позивна “Патерица ”.

Признава, че мечтае за чисто нов Т-90М „ Пробив “. Той се счита за най-модерният в съветската войска.

" Не мислете за това - не се окайвам. Валя е добре. Не всяка задача е лесна. Случва се незабавно да открият ответен огън ”, разкрива Патерицата.

Командирът на екипажа с позивна “Бала ” изкусно излиза от люка и намръщено оглежда драскотина на ръката си. " Всяка машина има своя специфичност. Нашата до момента в който не усети кръв - даже и дребна рана - няма да работи обикновено ”, изяснява той. “Ние си затваряме очите за това. Основното е, че постоянно избавя ”, добавя той.

И дава образец: след четири изстрела попаднаха под ответен огън. Снарядът пада на три метра от танка. Те са стреляни от полски самоходни оръдия “Краб ”.

" Три километра от пътя бяхме на тръни. " Краб " ни последва, стреляше ни от всички страни. Точна, мобилна, маневрена машина. " Валя ” не отстъпи - оказа се по-бърза. Нашите оператори на БПЛА откриха “Краба ” и го разрушиха ”, споделя танкистът.

Всичко отразихме “

Екипажът е на този танк от август. Всички са на 23 години. Полицейски лейтенанти, неотдавна приключили, доброволци. Те бързо намират общ език - познават се от 18-годишна възраст.

„ Валентина “ води война в Мариупол. Ударена е с РПГ. Забива се в предната част, след което рикошира в динамичната отбрана, която проработва. Всички вътре оцеляват. Но по-късно предходният екипаж е изместен на различен танк ”, продължава Бала.

Танкистите от началото на службата си са към Угледар. " Като цяло всичко беше обикновено. Но на 5 юни огромна колона се насочи към нас. Научихме за това измежду нощ - и незабавно се придвижихме да оказваме помощ на други елементи ”, добавя командирът.

Веднага щом стрелят в отговор, те се връщат обратно, с цел да презаредят. Друга машина отива на позиция. Цикълът се повтаря няколко пъти - това е по този начин наречената танкова въртележка.

" Атаките бяха отблъснати, в този момент е повече или по-малко безшумно. Но това е обезпокоително ", прибавя Бала.

Наоколо - полета с редки горски насаждения. Всички маневри се виждат като на длан. Командирът на танкова рота получава координатите на задачата от операторите на БЛА. За секунди той прави калкулации и предава резултатите на екипажа. Двойка изстрели, по-късно надзорен - и задачата е изумена.

Полеви ремонт

Танковете " паркират ". Но би трябвало да са нащрек през целия ден. Малко по-нататък дежурят други ротни екипи. Един от бойците ремонтира оборудването. Той провежда работилница в полето.

" Разглобявам рамото, което държи гилзите – счупи се. Частта беше свалена от Т-72 в Мариупол, трофеят не е в придвижване, беше раздрънкан за аварийни елементи ", изяснява войник с позивна “Бармалей ”. " Обикновено в такива случаи се нуждаем от ремонтен батальон, само че това е спомагателна администрация. Ако е допустимо, вършим всичко на място ”, добавя той.

Няколко минути - и рамото е катоо ново. " Ангел " - по този начин екипажът назовава своя танк – е подготвен за борба. И отново излиза на пердах.

" Ангелът ", апропо, е трофеен. Т-72 принадлежи на морската пехота на ВСУ. Изоставен е в Мариупол. Като цяло е в положително положение, би трябвало малко козметичен ремонт ”, споделя Бармалей. “Момчетата от екипажа са на 20 години. Вече имат военен опит - превзеха Павловка. Ето я - суровата донецка милиция! ”, добавя боецът.

След като работи по задачите, екипажът се връща на дежурство. И механикът ремонтира небрежно различен Т-72. " Оръдието се повреди. Момчетата изстреляха 11 снаряда, засече на 12-ия. Ще диря повода. Може би ще би трябвало да взема аварийни елементи от друга машина ”, споделя той. Танкистът се качва вътре и най-после подмята: " Във всеки случай той въпреки всичко ще влезе в борба! ”

Сериозно окопани “

През нощта танковете утихват - артилерията поема действието. На мрачно машината е лесна за откриване. " Запалени мотори, системата за ръководство на огъня са демаскирани - звук, пушек, топлинно лъчение. Бързо ще го засекат ", споделя командирът на танкова рота с позивна “Гром. ”

Трябва да сменя тактиката. Удрят най-вече от затворени позиции. Вероятността за попадение в задачата е по-висока. " Снарядът лети по шарнирна траектория. Коригираме го - и той влиза в площадката под ъгъл към 20 градуса, където се крият ВСУ. Двойка изстрели - и готово ”, разкрива офицерът.

Пречат минни полета и безпилотни самолети камикадзе, които от време на време пресмятат затворените позиции. Украинска артилерия е също дейна.

" Те имат, наред с други неща, съществени защитни структури, които не са толкоз лесни за разтрошаване. Окопали са се като къртици ", хвърля Гром.

Първите дни на контранастъплението на ВСУ танкистите на ротата изразходват 150-200 снаряда дневно. „ Докараха голямо количество западна техника, персонален състав. Усетихме всичко. Атаката затъна с помощта на взаимните старания на разнообразни елементи. Сега, може да се каже, е по-тихо. Ние харчим 30-60 снаряда “, прецизира той.

Това е по този начин, тъй като съгласно него в този момент войските на ВСУ нападат на дребни групи. Стоварват войски на разстояние 100-200 метра. Те маневрират и всекидневно се пробват да пробият защитата по фланговете.

Танкистите схващат, че затишието не е мотив за разпределяне. Рано или късно те още веднъж ще би трябвало да употребяват брониран пестник.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР