Засукан папагал сваля мацки с шлагерния хит от началото на

...
Засукан папагал сваля мацки с шлагерния хит от началото на
Коментари Харесай

Папагал сваля мацки с „Аз съм Гошо, хубавеца”

Засукан папагал смъква мацки с шлагерния шлагер от началото на предишния век „ Аз съм Гошо, хубавеца, безконечният ерген”.

Говорещата птица е Жорко от типа жако и родината му е Африка. Освен да пее свалячески песни, плейбоят Жорко е и родолюбец. Когато е на кеф рецитира „ Аз съм българче”, може да споделя и „ Обичам те”, на британски език. Жорката е част от гостуващата в търновския мол галерия на екзотични птици, която ще бъде в остарялата столица чак до 6 май. Това е най-голямата сбирка на папагали в цяла Източна Европа, написа в. "Монитор ".

В изложбата вземат участие 30 птици, най-вече папагали от целия свят: амазони, ари и тукани от Южна Америка, еклектус от Нова Гвинея, жака от Африка и какадута от Австралия. Всички папагали са дресирани, говорещи и доста благи и любвеобилни към гостите.

Дресьорът на птиците, Калин Влаев споделя, че най-говорещи измежду папагалите са тези от типа жако, следвани от амазоните и еклетуса. Токутаканът пък, който наподобява много необичайно с огромната си човка, се оказва, че не е папагал, а е от рода на кълвача и той е единствената птица в изложбата, която не може да имитира човешка тирада. Не оже и да лети, само че пък се придвижва с подскоци като може да скача на дължина до 15-20 м.

Оказва се, че в действителност папагалите приказват тогава, когато се усещат подценени и желаят внимание. „ Когато сте с лице към папагала и му говорите, той ви слуша доста деликатно и попива всяка ваша дума. След това, когато му обърнете тил, с цел да ви впечатли, той стартира да повтаря чутите от вас думи и да ви имитира”, изяснява Калин.

Другото любопитно е, че папагалите извънредно мощно се привързват към хората. Но тук има една дребна разлика. Докато какадуто нормално се влюбва в цялото семейство на стопаните, то жакото най-често се привързва единствено към един от членовете, който то единствено си избере. На него дава цялата си обич и внимание и ревнува избраника си както от останалите папагали, по този начин и от останалите членове на фамилията, които даже може да нападне и да стартира да кълве в символ на открита експанзия.

Решилите да отглеждат папагал, би трябвало да знаят, че това не би трябвало да е една моментна волност, а добре обмисено решение, защото тези птици са дълголетници. Живеят нормално към 60 години, а един от типовете – хацинтовата ара е и столетник. Той е и най-големият папагал в света. Размахът на криете му доближава до 140 см., дължината му до 120 см. и тежи 2,5 кг. измежду останалите забавни екземпляри на изложбата е и златната аратинга, която е заплашен от изгубване тип. Дресьорът Калин изяснява още, че папагалите са птици, за които се желае обособяване на особено внимание. Те се къпят по три пъти в седмицата със специфични соли и хапват защити плодове и зеленчуци.

Самият дресьор Калин Влаев признава, че любовта му към папагалите е още от дете. Прочел едно стихче, отдадено на тези птици и вечно се влюбил в тях. Другата по-вероятна причина обаче е, че родителите му също се занимавали с птици и около тях той също обикнал пернатите. Досега Калин е обучил над 150 екзотични птици. Твърди, че при някои това се получава елементарно, а други по-трудно се поддават на опитомяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР