Застрашено ли е селското стопанство на България, политическите решения, гледните

...
Застрашено ли е селското стопанство на България, политическите решения, гледните
Коментари Харесай

Пламен Абровски: Да внасяме безконтролно продукти от Украйна? БАБХ трябва да застане на границата на секундата

Застрашено ли е селското стопанство на България, политическите решения, гледните точки и опциите, ще обсъдим в “България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " с господин Пламен Абровски, аграрни специалист. Г-н Абровски е бил народен представител от “Има подобен народ " в 45-то, 46-то и 47-то Народно заседание, ръководител също по този начин на Комисията по земеделие в 46-то и 47-то Народно заседание, консултант на министъра на земеделието по време на служебното държавно управление на Гълъб Донев (бел.ред. изявлението е извършено на 13 септември 2023 година)

Г-н Абровски, възбраната за импорт на украинско зърно, което служебния кабинет изиска от Европейска комисия, все още е нанесла вреди на страната в размер на 146 млн. лева от невнесено Данък добавена стойност. До края на годината чакаме, в случай че се продължи тази възбрана, вредите да са към 40 млн. лева на месец, това съобщи преди няколко часа министърът на финансите Асен Василев, по отношение на вноса на украинско зърно. Г-н Абровски, коя ще бъде рационалната политика, съгласно вас, в тази обстановка, в която се намира България?

Ще ме простите доста, само че когато господин Асен Василев приказва и борави с цифрите аз не му имам вяра. Защото от момента, в който той предложи този бюджет, той е един магьосник, който си играе с цифрите по този начин, както на него му е угодно. Така че дали и какъв брой ще загуби България във фискалния си запас, или в бюджетно отношение, или във връзка с Данък добавена стойност, първо ние не знаем дали това е по този начин, тъй като ние знаем, че той си играе с цифрите както си желае. И тъй като е финансов министър, няма кой да го обори, тъй като всички данни и числа са при него, първото, което е. Второто, което е, даже и да приемем, че това е по този начин, аз го слагам под подозрение, на фона на целия бюджет от няколко милиарда, 40 милиона или 140 милиона са капка в морето, повярвайте ми. И третото нещо, което е, отново споделям, тази страна би трябвало да се грижи за своето произвеждане. Колкото пъти страната се е намесила на свободния пазар, колкото пъти това ръководство тръгне да взима някакви управнически решения, то е като слон в стъкларски магазин. И тъкмо заради тази причина, аз съм уверен, че защото в този момент сега разбрах, точката ще бъде гласувана в пленарно съвещание на следващия ден, първа точка ще бъде.

Така е, да.

Ако на следващия ден Народното събрание вземе решение, аз мога да ви подсигурявам, че до месец държавното управление ще падне. Защото земеделските производители, гръбнака на България са извънредно културни, извънредно работливи и миролюбиви хора. За да станат те и да отидат на митинг,  представете си до каква степен е стигнало това нещо. Освен това, е хубаво да погледнем нещата и от друга позиция. Не може да оставяш всички аграрни производители с усещането, че ще направиш нещо, че ще си пореден и 4 дни преди крайния период да си смениш на 180 градуса позицията, без стопански разбори, без доводи, без безусловно нищо. Ще ме прости господин Кирил Петков, но не се прави по този метод, споделям него, тъй като той е вносител на това нещо.

Трябва да имаш разбор, би трябвало да предупредиш, ти би трябвало да си дадеш сметка по какъв начин ще реагира пазарът. Държавата няма право и не би трябвало да се меси на частния пазар, а сега страната прави тъкмо това. Не е редно, разберете, страната нарушава едни взаимоотношения, които са били доста нежни сред производители и преработватели. Ако ние нарушим този баланс, в случай че той в България се наруши, в случай че едните пострадат за сметка на другите, това ще бъде извънредно, тъй като доста политици споделят, че ние субсидираме зърнопроизводството и нямаме добавена стойност. Единствената добавена стойност, която ние имаме е в производството на слънчогледово масло, така наречен олио. Зърното в България, в огромната си част то не се преработва, то се изнася. Но за олиото, цялата добавена стойност, преработката, налозите, работната ръка остава в България. Години наред зърнопроизводители и преработватели са работили дружно. В един миг страната се намесва и унищожава целия този баланс, не се прави по този начин.

Какво демонстрираха и потвърдиха, съгласно вас, миналите месеци с тази наложена възбрана, която има за импорт на зърно?

За страната ни те дадоха едно успокоение на земеделските производители, че продукцията, която те са произвели ще има късмет да бъде закупена на съответна цена. Защото най-големият проблем сега е цената. И когато страната сътвори условия пазарът да работи на мира.

Ключове нещо казвате, когато страната сътвори условия.

Защото страната не може да се намесва, страната би трябвало да основава условия, а хората, данъкоплатците би трябвало да работят. Не инцидентно ние сме в пазарна стопанска система, купува-продава, който откри, както откри за добре. Тази възбрана отчасти стартира да урегулира тези взаимоотношения. В един прелестен миг, страната още веднъж се намесва, като стартира да изкривява пазара. Вие ме прекъснахте доскоро, само че аз бях тръгнал да ви приказвам за преработвателната ни индустрия. Уникалното във връзка с производителите на слънчоглед, които ние имаме, мощностите в България е, че те са благосъстоятелност на български компании. Това в останалата част от Европейски Съюз съвсем е изключителна необичайност. В огромната си част маслобойните са благосъстоятелност на огромни корпорации, които даже да работят някъде - изнасят. И по тази причина, когато се търси салдото, по тази причина споделям, че доста значима е ролята на този, който взима решенията, доста е значима ролята на министъра, на това, което той приказва в Министерски съвет. Защото ще ме простят националните ни избраници, само че те на следващия ден ще гласоподават едно решение, което за мен персонално ще бъде противоконституционно.

Защото в случай че си спомняте в 46-то Народно заседание, когато Народното събрание взе решение, наложи един мораториум за назначение и така нататък, малко по-късно, 6 месеца по-късно Конституционният съд на Република България излезе и сподели, че това, което е от компетенциите на Министерския съвет не може да бъде изземвано с решение от страна на Народното събрание. Така че за мен, това нещо, изобщо, което е импортирано е противоконституционно, само че това е една доста друга тематика. Затова споделям, че е извънредно значима ролята на министъра да внесе баланс сред едните, сред другите, да може да убеди сътрудниците си, да може да излезе и да каже на господин финансовия си министър, “господин финансов министър, ти обричаш цялостен един бранш ". Защото през днешния ден гледах доста деликатно конференцията на земеделските производители, които се появиха в Българска телеграфна агенция. Проблеми има.

Със сигурност, и то през годините, които са замитани под килима.

И да, то казуса е, че те са замитани изпод под килима, тъй като е доста елементарно да отидеш и да хвърлиш едни пари и да им кажеш “ето ви, аз ви дадох пари, стига толкоз " и казуса, процеса да го.заметеш под килима. Не е редно това, ние имаме потребност от хора с визия,нужда от хора с хрумвания, които да могат да балансират.

Тази заран, господин  Абровски, в друга медия земеделският министър Кирил Вътев разгласи, че с него не е обсъждано обаче рухването на възбраната за импорт на зърно от Украйна. И че на този стадий предлагането не е дефинитивно, тъй като занапред следва гласоподаване, както и вие казахте в пленарна зала. Предложението знам е подкрепено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Вие твърдите, че ПП-ДБ към този момент са взели обаче политическото си решение и напълно скоро те ще го официализират. Четох това във ваша обява в обществените мрежи.

Да, и министъра ще стане курбан.

Курбан?



Курбан. Вижте, първото, което е аз не съм доста сигурен, че министъра споделя истината, че с него не е разговаряно. Защото малко по-късно, в една друга медия, бяха извадени от водещите на тази медия, беше извадена стенограмата от съвещание на Министерски съвет, където това нещо е коментирано. Сега, аз персонално, знам от към месец, че господин Асен Василев е твърдо срещу тази възбрана да остане. И за жалост, тъй като аз отново споделям, ще ни застигнат митинги. Земеделците не са протестирали от 2012 година, ще ни застигнат такива митинги, които първият бушон, който ще изгори, това ще бъде министъра. Защото този човек, апропо, той сега е подложен в една такава обстановка, той е бил герой знае какво е поза сутерен. В момента той е в позиция, в която единственото, което може да направи е да вземе страна, тъй като аз не останах с усещането сутринта, че той взе страна.

И ние останахме с такова усещане.

И в други медии той е казвал: “каквото каже Народното събрание ". Ти си министър, ти си индивидът, който Народното събрание, хората, които съставляват целия български народ са те избрали и са те назначили, с цел да управляваш цялостен един бранш, значи ти би трябвало да се идентифицираш. За мен персонално, честното и достойното е този министър да стане и да каже “аз съм ЗА или аз съм ПРОТИВ ", в случай че съм срещу седиш си, натискаш се и подкрепяш това, което твоето държавно управление на ПП-ДБ са взели като решение. Ако си ЗА, ставаш и казваш, аз съм със земеделците, аз съм за тях. Ако това нещо на следващия ден се гласоподава, аз си депозирам оставката ". Това е мъжкото, това е честното и това е достойното за един човек, който би трябвало да се отъждествява със бранша.

Със бранша, в който за 99 дни на ръководство сглобката, какви цели чухме за бранш “Земеделие "?

Никакви, безусловно никакви. До днешна дата, ние нямаме визия в този бранш какво ще се прави, за какво ще се прави това нещо, какво ще реализираме с това нещо. Ние нямаме никаква визия. Аз най-малко не съм, аз повярвайте ми, имам много канали по които получавам информация, няма никаква изясненост каква политика ще се прави за този бранш. Сега, дали е преднамерено, дали е умишлено, с цел да не си откриваш картите, дали е, нали аз отхвърлям да си помисля, че това е от неведение. Но не може ти да не си открит, да излезеш и да кажеш ние ще създадем това, това, това. Ние не знаем какво ще се прави.

Неотдавна беше оповестен на уеб страницата на Министерството на земеделието и храните план “Стратегически цели до 2030 година от фермата до трапезата ", само че той срещна рецензии още веднъж от вас, за какво?

Защото аз бях изпълнен с очакване. Един стратегически документ, в който да можем да забележим какво ще има. Това беше първият документ, който внезапно излезе от страна на Министерство на земеделието, и то стратегически трябваше да бъде, идея до 2023 година

Нека да кажем, че вие сте работили в Института за агростратегии и нововъведения, нали по този начин?

Да, който е неправителствена организация. И там съм работил, имам много богата биография. И отделих 3 часа, почти толкоз ми лиши, с цел да прочета целия документ. И аз за мое голямо удивление открих, че вътре креативен е преписвано от поземлен отчет, от отчетите на Изпълнителна организация по околна среда, от всевъзможен различен вид стратегически документи е направена една елементарна компилация. И по-късно към този момент към края са извадени едни милиони, милиарди, ще се хвърлят тук, ще се хвърлят там, ангажира се народен бюджет. В смисъл, това се оказа, че е един документ, който ние  просто би трябвало да създадем, с цел да можем да си оправдаем парите по Плана за възобновяване и резистентност. А в Плана за възобновяване и резистентност това е поставено като промяна. Е, повярвайте ми, вътре няма промяна, нямаше нищо. И аз по тази причина си излях, по този начин да се каже, в обществените мрежи своето негодуване от това. Не може ти като ангажимент по Плана за възобновяване и резистентност да изкараш един подобен документ.

Г-н Абровски, заговорихме и за проблемите, които са замитани под килима през годините, те сигурно са доста. Но земеделците търпят, казахте и вие от 2012 година не са протестирали всеобщо.

Масово, с огромни блокади, с изключение на това, което беше преди няколко месеца, когато затворихме " Дунав мост ", само че всеобщо не сме имали огромна стачка. Ако си спомняте 2012 година беше блокирана цяла София.

Кои проблеми, да кажете в този момент, са значителните и са замитани под килима и стоят там някъде?

Едно нещо единствено пропуснахме, за вашите слушатели, като приказваме. Защото доста хора си мислят, Министерство на земеделието, едни хора там на село... Искам да схванат вашите слушатели мащаба на това мега министерство. Защото когато приказваме за това министерство, това е министърът на това министерство, дава отговор за зърното, дава отговор за всички животни, дава отговор за млякото и млечните артикули, дава отговор за безусловно всички растения, дава отговор за рибите, дава отговор за напоителни системи, дава отговор за гората, дава отговор за водата, дава отговор за храната, дава отговор за контрола. Това е голямо нещо. Всичко, което вие, довечера като се приберат вашите слушатели, като се приберат и като го сложат на масата, безусловно всичкото това нещо е в областта на Министерство на земеделието от - до, всичко. И по тази причина споделих доскоро, че е извънредно значимо, този, който ще бъде министър... А и настрана от това, този човек би трябвало доста добре да си взаимодейства с Брюксел, тъй като Европейски Съюз е хубаво нещо, само че Европейски Съюз и свободния пазар е едно огромно икономическо полесражение, където всеки се бори за пазар и всеки се пробва да измести другия, с цел да може да печели повече.

И по тази причина ви споделям, че този човек, който бъде министър на земеделието, той би трябвало да бъде зареден с извънредно доста хрумвания. Защото когато вземеш едно решение през днешния ден, след няколко месеца или след година, то се демонстрира и тогава се вижда дали то е неверно или не е неверно. И ще ви дам един образец с един извънредно наболял проблем, на който никой не обръща внимание. Това са пасищата за българските животновъди. Няма по какъв начин ти да гледаш животни, в случай че нямаш пасища. Аз, тогава, когато се занимавах с политика, в региона в никакъв случай няма да не помни в региона на Ямбол, съм се виждал с хора, които гледат едни прелестни крави, в прелестно положение, които обаче ги държи в двора си, тъй като от другата страна стартира пасището, което го е взел някой си софиянец, и той няма право да го употребява това пасбище. Защо? Заради дотации. В Монтанския регион нагоре, в случай че тръгнете към Чипровци, има големи пасища, където животни съвсем няма. И това са едни процеси, които във времето са неглежирани. И какво се оказа, започнахме да заявяваме пасища единствено и само за дотациите, сътвориха се дупки в законодателството и действително видяно, същинските животновъди нямат достъп до пасища. Това е доста огромен проблем, тъй като в случай че ние не запазим нашето отглеждане на животни, в скоро време ще ядем артикули единствено и само от изсъхнало мляко, което е закононарушение, тъй като ние имаме с изключение на история, ние имаме и прелестни дадености.

Така е, несъмнено това е реалност. Проблем – начертахте този, който е замитан под килима. А други?

О, доста са. Значи, като тръгнеш от земеползването, където има брутални проблеми, тъй като ще ви дам незабавно още един съответен проблем, който трябва…

Може би и обработваема земя като цяло в България, да.

Обработваема – да, да, говоря… Не, аз приказвам поначално за земеползване, тъй като земеползването включа и пасищата.

Да.

Но във връзка с обработваемата земя ще ви дам един образец. Тъй като ние влязохме в частната благосъстоятелност, тичайки, както се споделя, разрушихме си ТКЗС-тата, нямахме уедряване, нямахме нищо и внезапно земята стартира да се връща, да се разпарчетосва. И когато започнахме ние да произвеждаме, да окрупняваме, се оказа, че ти няма по какъв начин да открупниш огромни имоти, тъй като нямаш достъп до притежателите и така нататък И в един прелестен миг беше направена преди време 2009 година, в случай че не се неистина, една краткотрайна корекция в закона, където се даваше опция да се образуват масиви за прилагане, с цел да можеш ти да правиш огромен масив, да го ползваш, да го сееш, да го жънеш, да не прескачаш от имотче на имотче. Това – добре. Обаче, с цел да се създадат тези парцели, с цел да се реалокират, би трябвало да се сключат съглашения. Това – добре.

Само че в този момент какво се оказва? Всеки един аграрни производител заявява, че желае да подписа съглашение, обаче в идващия миг, в случай че не му хареса нещо, той споделя " Не, аз няма да го подпиша “ и поради един човек 20-30 аграрни производители страдат, тъй като всичко отива в действителни граници. Това е явен проблем, който би трябвало да се реши. Другото нещо, което би трябвало да се реши – с контрола. Изключително значим е контролът, тъй като в случай че на следващия ден Народното събрание гласоподава и ние стартираме безотговорно да внасяме, в смисъл безотговорно от митническа гледна точка…

Да.

Да внасяме безотговорно артикули от Украйна, ами ние, Българската организация по сигурност на храните би трябвало да застане на границата на секундата, с цел да ни даде гаранция, че това, което влиза в България, дава отговор на стандартите на Европейския съюз. Ние не ревизираме стоките, които идват от Европейския съюз, тъй като те се създават по едни избрани стандарти, само че във всички останали страни членки, там се създава по този начин, както те си решат.

В случая тук имаме от една страна солидарността към Украйна от България.

Да.

Обаче, въпреки това – нашето лично произвеждане, селско стопанство. Къде се размива тази граница и политиката се отразява отрицателно на страната ни?

Ето ви характерен образец за проблем, който е заметен под килим. Тогава, когато Русия стана агресор, тогава, когато блокира първия път Зърната договорка и започнаха чудения какво ще се случи със зърното, накъде ще тръгне, тъй като каквото и да си приказваме, най-големият проблем е със зърното и със слънчогледа, съответно за България е за слънчогледа.

На един по-късен стадий Русия клекна и подписа Зърнената договорка с Турция и започнаха кораби да минават. Никой в нашата страна, никой от водещите политически партии не излезе и не предложи съответно решение, тъй като беше ясно, че това нещо ще продължи. Какво направиха в този момент ръководещите – още веднъж остарялата ария на нов глас. Извадиха едни пари - дайте ще ги дадем на зърнопроизводители. Извинявайте доста, обаче в този момент, сега, знаете ли какъв е правилото – няма да споделям, само че един зърнопроизводител, който аз извънредно доста почитам, преди няколко дни беше споделил " Ние отиваме на обстановка, в която имаш продукция и какво от това, като нямаш пазар за нея? “. Ние трябваше да стартираме да приказваме с Европейската комисия, тъй като тук решението трябваше да бъде общо, ние трябваше да приказваме за гаранции, трябваше да приказваме за обща търговия, за уедряване на доставки, за пренос. Защото по какъв начин да мине украинското зърно в този момент през България и да стигне долу Гърция? Нашата железопътна система не е готова за това нещо, нашият асфалт не е квалифициран, нашите пътища не са готови за това нещо. Как тъкмо да се случи? Няма по какъв начин да се случи. По Дунава нагоре с шлепове до Лом? Това е оскъпяване.

Въобще, пъзелът има доста изчезнали елементи.

Пъзелът е… Плюс това, съгласете се, че единствено и само с кораби могат да се изнасят големи… Поради тази причина Русия бомбардира всички пристанища, с цел да не го допусне това нещо, с цел да направи Европейския съюз слаб. Защото Русия има две неща – зърно и енергоизточници. Чрез енергоизточниците сътвори инфлация, подвигна себестойността на зърното – то има връзка, тъй като главните торове и препарати, изкуствени торове от Русия на база съветския газ, подвигнаха цената. Забраниха, подвигнаха в допълнение, тъй като пазарите първоначално си помислиха, че ще има дефицит, потегли да се качва цената, започнаха да купуват земеделските производители торове и препарати на високи… увеличи се себестойността. И внезапно какво се оказа – евтиното украинско зърно пристигна и се изкупи от обичайни пазари, каквито България имаше в една Испания, да вземем за пример.

Изобщо, господин Абровски, откритите стандарти у нас за земеделците по-скоро ги попречват може би, в сравнение с да им оказват помощ, или?

Не, не ги попречват. Държа да кажа следното нещо – нашите производители са едни от най-хубавите производители в Европейския съюз, може би и в света. Ние произвеждаме по метод, по който доста малко страни членки в Европейския съюз могат да се похвалят, че са мислили в миналото в бъдеще да създават. Ние сме механизирани, ние работим със сертифицирани семена, ние произвеждаме по метод, отново споделям, по който различен не създава. Защо? Защото сме конкурентноспособни, при един естествен обаче пазар. Когато страната се намеси на този пазар – е тогава към този момент нещата отиват доста на неприятно, тъй като ти си вложил, ти си теглил заеми, очаквайки, че ще имаш едно вярно развиване на бизнес-плана си за в бъдеще.

В началото на нашия диалог вие предположихте, че може би тази гореща тематика ще бъде и в основата на разпадането на така наречен " сглобка “. Като за край, да обобщим нашия диалог – и какво от това? Като се разпадне сглобката, какво ще пристигна по-късно?

Aз съм човек оптимист и ние всички би трябвало да бъдем оптимисти. Ще се надяваме, че ще пристигна човек, който ще се оправи малко по-добре. Ние постоянно би трябвало да гледаме напред в бъдещето с оптимизъм. Винаги вярата е тази, която би трябвало да ни крепи. Нека да се надяваме, че ще пристигна някой по-добър, някой с хрумвания, някой, който в действителност го е грижа за бранша.

Вие имахте страхотни хрумвания. Защо се отказахте от политиката?

Защото се оказа, че имам доста сантиментална визия за нея, дано по този начин да го кажа. А тя изобщо не е сантиментална, политиката. Политиката е извънредно груба и грозна. Говоря за Народното събрание – това, което се случва в Народно заседание, е извънредно жестоко, грозно и брутално. И в случай че хората в действителност имат визия какво се случва в коридорите, какво в действителност стои зад това, което е в Народното събрание, най-вероятно… Хайде да не приказвам неприятни работи. Нека да приключим с оптимизъм.

Нека да приключим с оптимизъм и че ще бъде по-добре отсега нататък, в случай че се случат някои неща.

Трябва да се надяваме и да имаме вяра в бъдещето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР