Застрахователят Нина Колчанова коментира, че по време на пролетни катаклизми

...
Застрахователят Нина Колчанова коментира, че по време на пролетни катаклизми
Коментари Харесай

Експерт: Българинът е по-склонен да застрахова дома си по време на пролетните катаклизми

Застрахователят Нина Колчанова разяснява, че по време на пролетни катаклизми има леко повишение на интереса към застраховките на недвижимите парцели у нас.

“Ние сме страната в Европа с най-нисък % на застраховани домове, нищо, че сме страната с най-вече благосъстоятелност на жилища. Забелязваме наклонност, че се покачва потреблението на такива застраховки и цените, които са подготвени да платят за тях ", разяснява генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова за Bulgaria ON AIR.

30-40% от българите избират да застраховат автомобила си, а не жилището. Колчакова обаче сподели, че в последните години доверието към застрахователите се покачва.

“Докато предходната година, когато направихме това проучване, те са били склонни да похарчат 80-100 лева годишно, тази година тази сума към този момент е към 150 лева Всякакви неща могат да се случат - да стане късо съединяване, наводняване, градушка, вандализъм. Застраховката за автомобила като имущество не е наложителна. Въпреки това някъде към 30-40% имат застраховка " Каско ", която е доброволна и доста по-скъпа от застраховката на жилището ", добави Колчакова пред малкия екран.

Застрахователният специалист добави, че парите, които страната отпуска при положение на злополучие, са извънредно незадоволителни. Те са най-вече до хиляда лв.. “Това не е обезщетение, което да те върне в положението, в което си бил финансово преди естественото злополучие. Хората, когато се застраховат, избират застраховката по цена, без да проведат диалог за какво тя е по-евтина. Колкото повече събития желае застрахованият да бъдат покрити, всяко едно прибавяне прибавя и към цената, само че в случай че тях ги няма и се случи нещо, не би трябвало да чакат да им платят ", на мнение е Колчакова

В наши прилежащи страни застрахованите надвишават 70%, посочи експертът. " Зависи от изискванията на контракта какъв брой бързо идват парите. Зависи дали би трябвало да има оглед, дали трябват спомагателни документи, само че нормално от 2 седмици до месец откакто сме събрали нужните документи, би трябвало застрахованият да си получи парите. Ако събитието е било покрито от неговата застраховка. В страните към нас съвсем всеки дом е застрахован. В Полша, Чехия, Унгария над 70% са застраховани ", добави тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР