Застрахователните компании са изплатили повече обезщетения през 2021 г. заради

...
Застрахователните компании са изплатили повече обезщетения през 2021 г. заради
Коментари Харесай

Масово пренасочват банкови депозити към застраховки „Живот“

Застрахователните компании са изплатили повече компенсации през 2021 година поради последствията от ковид

Животозастраховането отбелязва мощен растеж през 2021 година, демонстрират данните на Комисията за финансов контрол. Премийният доход от този тип застраховки е повишен с 38% до 607 млн. лева, с което се възвръща освен спада от 2020 година, само че и се надвишават и приходите от предпандемичната 2019 година

Такъв важен растеж на застраховките "Живот ", който изпреварва общото обезпечаване, е рядко събитие за българския пазар, показват от Асоциацията българските застрахователи, предава.

Две са главните аргументи за този забележителен растеж на животозастраховането. Хората търсят други възможности на стопяващите се спестявания в банките и влагат парите си в артикули на застрахователните компании, каквато е застраховката Живот, обвързвана с капиталов фонд. Именно за този финансов инструмент се следи най-интензивен напредък - цели 127% за последната година, а събраните награди към края на 2021 година са в размер на 246 млн. лева За съпоставяне през същия интервал на 2019 година те са били едвам 91 млн. лева, а за 2020 година - на 108 млн.лв.

Втората причина за разцвета на животозастраховането (по-специално смесените застраховки "Живот " и "Живот единствено с затрупан риск гибел ") е взривът на ипотечното кредитиране. При всеки жилищен заем банките упорстват кредитополучателя да подписа и застраховка.

Ковид-пандемията пък е повишила търсенето на здравни застраховки през 2021 година По линия на животозастраховката „ Заболяване “ растежът на премийния доход е14%. Заедно с това се следи и изпреварващо повишаване на компенсациите по отношение на събраните доходи от здравни застраховки - изплатените компенсации при риск "Заболяване " са се нараснали с 25% през предходната година.

Още по-голямо е повишаването на изплатените компенсации при рисковите застраховки "Живот ". Близо 80%, който се изяснява с последствията за живота и здравето от ковид.

Още един осигурителен артикул е белязан от пандемията, демонстрират данните за пазара. Интересът към „ Пътуване в чужбина “ сензитивно е повишен, а приходите от премийния доход в размер на 75 млн. лева са два пъти повече от премийния доход по тази застраховка през предпандемичната 2019 година За провалени пътувания застрахователите са платили 11 млн. лева през 2021 година, което е с 40% повече от миналата година.

ОБЩО ЗАСТРАХОВАНЕ

При общото обезпечаване на имущество премийните доходи се усилват с 8,2 % до 2 640 милиарда лева Най-голям дял има наложителната „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите - 43% от всички имуществени застраховки, със събрани награди за 1.145 млрд.лв., което е 7,6% повече на годишна база. През миналата година застрахователните компании са изплатили общо 691 млн. лева на трети лица, потърпевши при злополука.

„ Каско “ на колите е с премиен доход от 709 млн. лева, а растежът е 8,6%. Следват „ Пожар и естествени бедствия “ с над 9% растеж и събрани 316 млн. лева и „ Кражба, обир, вандализъм “ с премийният доход от 22 млн. лева, което е растеж от 6,4%.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР